Kolme uutta kokemusta yhdellä iskulla: Strömfors Outdoor Factoryssa lapsiperhe suppailee, ajelee fättärillä ja yöpyy tentsilessa

Strömforsin ruukki kartalla

Auto kiitää pitkin moottoriteitä kohti Loviisaa. Vaikka matka taittuu vauhdilla, niin takapenkillä vallitsee pysyvä epätietoisuus siitä, minne ollaan menossa.

Onko se niin kuin leirintäalue? Ai joku hotelli sitten vai? Emmä kyllä tajua, mikä paikka se oikein on, mutta haluan kyllä ehdottomasti suppailla siellä.”

Olemme matkalla viikonlopuksi Strömfors Outdoor Factoryyn Loviisan Ruotsinpyhtäälle, ja toden totta, minun on vaikea määritellä lapsille, millaiseen paikkaan oikein olemme menossa. Strömfors Outdoor Factory tarjoaa asiakkailleen erilaisia liikunta- ja luontoaktiviteetteja sekä majoitusta ja kahvilapalveluja, joten ehkä sitä voisi kutsua luontoliikuntakeskukseksi.

Metsässä fättäilyä ja joessa suppailua

Strömfors Outdoor Factoryn monipuolisesta aktiviteettivalikoimasta lapset päättävät valita kokeiltavien lajien listalle sup-lautailun ja fatbikella ajamisen. Melontaa, vaellusta ja kiipeilyäkin olisi ollut tarjolla, mutta ne jäävät meiltä tällä kertaa väliin.

Ensin päätämme lähteä pyörän selkään, ja koko poikakolmikolle löytyy pyörävalikoimasta sopivankokoiset pyörät. Henkilökunta tsekkaa meille satulat oikealle korkeudelle, renkaisiin sopivan määrän ilmaa ja kypärät päähän, ja sitten olemme valmiit seikkailuun.

Olemme kaikki ensi kertaa fatbiken selässä, mutta usko omaan tekemiseen on kova, ja lähdemme yrittämään pyöräilyä merkittyä metsäpolkua pitkin. Pienen yrittämisen jälkeen kuusivuotiaamme kaipaa kuitenkin hieman helpompaa reittivaihtoehtoa kuin kapean ja epätasaisen metsäpolun. Niinpä siirrymme testailemaan fatbikeja Strömforsin alueen hiekkateille.

Hiekkateillä Fatbike tottelee myös nuorimmasta, eikä hyttysistäkään ole enää kiusaa, joten loppujen lopuksi saamme tehtyä mukavan pyöräretken evästauon kera.

Palautettuamme pyörät, siirrymme vesiurheilun pariin sup-lautailun muodossa. Pojat eivät ole tätäkään lajia ennen testanneet, joten taas ollaan uuden äärellä. Saamme lyhyen opastuksen lajin saloihin ja roimasti kannustusta siihen, että lapset kyllä uskaltaa päästää sup-laudan päälle.

Yhdeksänvuotiaat kaksoset jakavat sup-laudan keskenään, kun taas kuopus pääsee aikuisen laudan kyytiin. Ruukkialueen keskellä olevan joen uoma on täydellinen paikka perhesuppailuun. Vesi on likipitäen peilityyni, ja etäisyys rantaan pysyy koko ajan maltillisena.

Ensimmäistä kertaa sup-laudan päällä olevat lapset hallitsevat lautaa yllättävän hyvin, ja innostuvat kiertämään läheisen saaren laudallaan moneen kertaan. Lisäksi he haluavat testata, saako sup-laudan kaatumaan, ja reippaan yrittämisen jälkeen sekin onnistuu. Mutta mikäs siinä on uidessa helteisen toukokuun lämmittämässä jokivedessä.

Sup-lautailusta jäi lapsille niin mukava kokemus, että uskon, että palaamme sup-lautojen päälle koko perheen kera vielä myöhemminkin.

Yö puuteltassa

Sisätilamajoitustakin olisi ollut meille Strömforsissa tarjolla, mutta kun lapset kuulivat, että myös puutelttoja olisi mahdollisuus kokeilla, ei heitä saanut sänkyyn peiton alle enää millään. Puiden väliin kiinnitettävä Tentsile-teltta oli meille teoriassa tuttu, mutta käytännön kokemusta kyseisestä majoitteesta ei ollut.

Saimme Strömfors Outdoor Factoryn henkilökunnalta apua teltan virittämiseen kolmen puun väliin, ja tuo apu tuli kyllä tarpeeseen, sillä omin käsin tuskin olisimme saaneet telttaa kovinkaan mallikelpoisesti pystytettyä. Nyt teltta kohosi kuitenkin nopeasti, ja pääsimme kiipeämään sinne sisään. Teltan pohja oli reilun metrin korkeudella maasta, joten kuopus tarvitsi hiukan apua kiivetäkseen teltan kulkuaukosta sisään, kun taas muu porukka kipusi sinne näppärästi.

Kyseinen Tentsile-teltta oli tarkoitettu kolmelle hengelle, mutta me majoitumme sinne kahden aikuisen ja kolmen lapsen voimin. Jälkikäteen mietittynä olisi ehkä ollut parempi idea jakaa porukka kahteen erilliseen Tentsileen, sillä nyt tunnelma oli aika tiivis. Lisäksi teltan keskiosa veti meitä kaikkia mystisesti puoleensa, joten nukuimme lopulta kaikki tiiviissä kasassa kulkuaukon tuntumassa.

Makuualustat olimme jättäneet auton takaluukkuun, vaikka olimme kuulleetkin etukäteen, että teltan alitse kulkevat ilmavirrat saavat pohjan tuntumaan kylmältä, ja Tentsilessä vilu tulee majoittujalle todennäköisimmin juuri pohjan kautta. Tätä olisi kannattanut uskoa, sillä aamuyöstä kylmyys todella hohkasi selkään ihan kunnolla. Lämmin makuupussi auttoi jossain määrin, mutta makuualustan tarjoama eristys olisi ollut mukava lisä.

Yllättävän hyvät unet me kuitenkin Tentsilessä nukuimme, ja reissun jälkeen pojat ovat jo monesti muistelleet puussa yöpymistä hienona kokemuksena.

Kolme uutta kokemusta yhdellä iskulla

Strömfors Outdoor Factoryn ehdoton vahvuus on se, että yhdessä paikassa pääsee kokeilemaan montaa lajia kerralla ja löytämään omat suosikkinsa. Meilläkin on ollut useamman kerran puhetta fatbiken ja Tentsilen kokeilusta, ja lapset ovat kinunneet suppailemaan sen jälkeen, kun me aikuiset testailimme puuhaa viime kesänä kertaalleen, mutta kaikki nämä ovat jääneet suunnittelun asteelle. Nyt saimme pistettyä suunnitelmat täytäntöön, ja kaikki lajit ja tekemiset tuli kokeiltua yhden viikonlopun aikana. Sen pohjalta tiedämme, että maastopyöräily fatbikellä ei vielä ihan tällä kokoonpanolla suju, kun taas suppailua tulemme varmasti harrastamaan perheenä jatkossakin.

Perheretkeilyn näkökulmasta Strömfors Outdoor Factoryssä loistavaa on myös se, että varusteita oli tarjolla myös lasten koossa, eli koko perhe pääsi testailemaan lajeja yhdessä.

Paluumatkalla auton takapenkillä oli pääosin hiljaista kaiken touhuamisen ja ulkona olon jälkeen. Jossain kohtaa hiljaisuuden katkaisi kuitenkin väsynyt ääni joka kysyi:

Milloin voimme mennä Strömforsiin uudestaan?”

Lue lisää:

Strömfors Outdoor Factory, kotisivut

Strömforsin ruukki ja Outdoor Factory, Retkipaikka

Kukulin kierros

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.