Kokeilussa fatbike: Huuhkajajärven pyöräilyreitti Strömforsissa haastaa ja tarjoaa endorfiiniryöppyjä

➡ 8,6 km
? 1–2 tuntia
? 1 laavu ja tulipaikka
? lähtöpaikka kartalla

Joskus tekee mieli vain temmeltää. Strömfors Outdoor Factory Loviisan Ruotsinpyhtäällä on paras paikka jokaiselle, joka kaipaa ulkoleikkipaikkaa, leikkivälineitä ja -seuraa.

Aikuisille rakennetut kuntoilupuistot kierrän kaukaa, mutta Strömfors on paljon enemmän. Se on kuin laajalle levinnyt ulkoiluhuvipuisto, jossa on mahdollista kokeilla uusia lajeja ja välineitä sisällä ja ulkona. Välillä voi mutustella välipalaa, jotta jaksaa taas.

Päädyin matkaseurani kanssa kokeilemaan Strömfors Outdoor Factoryn läskipyöriä ja maastopyöräreittejä.

Olen maastopyörräillyt muutaman vuoden. Taidot ovat kehittyneet, mutta uskallus ei niinkään. Suosin melko helppoja polkuja. Selviän juurista ja matalista kivistä, leveistä pitkospuista ja helpoista alamäistä. Olin kuitenkin haaveillut fatbiken helpottavan maastossa pyöräilyä, ja siksi olinkin innoissani mahdollisuudesta kiivetä läskipyörän selkään ja lähteä Strömforsin poluille. Pyöräilykaveri on hurjapäisempi ajaja, mutta hänelläkään ei ollut aikaisempaa kokemusta fatbikesta.

Strömfors Outdoor Factoryn läheisyydessä on kaksi valmista maastopyöräilyreittiä. Ruukin läheisyydessä pitkin joen rantaa kulkee 1,5 kilometrin pituinen reitti, joka sopii myös lapsille.

Me lähdimme kiertämään pidempää, Huuhkajavuoren ja Högmalmenin maastopyöräilyreittiä. Strömfors Outdoor Factoryssa on pidetty huolta yksityiskohdista:  Saimme mukaamme tarkan kartan, johon maastopyöräreitti oli merkitty. Reitin pituudeksi oli merkattu 8,6 km.

Kartta oli matkalla enemmän kuin tarpeellinen. Vastapäivään kiertäessä maastopyöräreitin alku oli rakennettu latu-urien päälle, ja loppu seuraili Kukulin patikointireittiä. Aikainen kevät oli saanut vuohenputket ja nokkoset rehottamaan, ja pomppuinen polku oli ajoittain kadoksissa niiden alla. Omat taitoni ja uskallukseni olivat paikoin loppua, mutta hankalasta kilometrin pätkästä selvittyämme pääsimme leppoisempaan maastoon.

Parhaimmillaan valmiin reitin polut olivat Huuhkajavuoren luoteispuolella, kun sai polkea leppoisaa polkua mäntymetsän läpi. Huuhkajavuoren jyrkempiä rinteitä emme lähteneet kokeilemaan, koska siellä päristeli trialmoottoripyöriä. Oli parempi pysyä pois jaloista.

Poljimme pellon poikki, mikä on aina yhtä hauskaa. Pelloillahan ei yleensä saa ajella ja juosta, mutta latu-ura oli vedetty niitylle, joten pompimme läskipyörillämme iloisesti sitä pitkin. Päätimme pidempien metsäkierrosten sijaan ajella selkeää tietä pitkin ja lähteä uimaan Kukuljärvelle.

Hiekkatie johdatteli Kukuljärvelle helposti ja nopeasti. Polku vei perille asti, ja jätimme pyörät laavun viereen nojalleen. Laavulla olisi ollut mahdollisuus tehdä tulet, mutta asettauduimme laiturin viereen syömään eväitä ja juomaan kahvia. Hikisimmät kävivät uimassa järven kirkkaassa vedessä.

Aurinko paistoi ja kahvi oli hyvää. Ei kai sitä muuta ihminen kesäpäivänä kaipaa?

Paluumatkalla halusimme poiketa kartassa mainittuun Högholmeniin, mutta polun alku piileskeli meiltä. Ihan hyvä, että piileksi; kun polun toinen pää löytyi lopulta korkealta mäen päältä, pääsimme laskemaan polun vauhdilla alamäkeen. Alhaalla mietin taas maastossa ajamisen iloa, luontoelämyksiä ja kuraa kengissä. Jos haluaa hetken kokea olevansa 100 % elossa ja huimapäinen, kannattaa kiivetä läskipyörän selkään ja lasketella polkua alamäkeen.

Rupea aloittelijaksi – kokeile läskipyörää, mutta valitse sopiva reitti

Olin odottanut kauan päästäkseni kokeilemaan fatbikea. Kokeilu oli onnistunut. Olin kuvitellut fätillä ajamisen hieman helpommaksi. Nyt selvisi, että minusta ei tullut läskipyörän selässä yhtään sen rohkeampaa tai taitavampaa pyöräilijää kuin ennenkään. Mutta hauskaa se oli!

Strömfors Outdoor Factorysta löytyy kokeiluun sekä maasto- että läskipyöriä. Ajamallemme reitille ei kuitenkaan kannata kapearenkaisemmilla pyörillä lähteä. Reitin alkuosa oli sen verran möykkyinen ja pehmeä, että siellä ei olisi maastopyörällä pärjännyt. Kukulinreittiä seuraileva osuus taas sopii myös maastopyöräilijälle.

Suosittelen läskipyörällä ajamista kaikille. Ehdottomasti. Se on hauskaa. Mutta en suosittele Huuhkajajärven reittiä aloittelijalle tai ainakaan ensimmäiseksi lajikokeiluksi. Paitsi, jos on paljon sisua sisuksissa. Kartanlukutaito tai reitin tunteva opas on myös välttämätön. Jalkaan kannattaa laittaa pitkät housut, kuten aina metsäisessä maastossa pyöräillessä.

Mietin näitä, kun pyörilimme Kukuljärven patikointireittiä myöten takaisin Strömforsin ruukille. Välillä matka taittui endorfiinihöyryissä kukkakedoilla kulkevia polkuja polkiessa, ja välillä pysähteli pitkoksille ja juuriin.

Metsässä liikkumisen ilo syntyy liikkumisen haasteellisuudesta. Tulee hyviä ja huonoja hetkiä. Huonot hetket muuttavat matkalla muotonsa ja kotona kerrottuna ne kuullostavatkin jo seikkailulta. Hyvät hetket innostavat itseä eteenpäin lajin parissa.

Siksi Strömforsin Outdoor Factory ympäristöineen on niin hieno paikka. Siellä voi pyöräilyn lisäksi meloa kajakkia ja kanoottia, SUP-lautailla, polkujuosta, joogata, harjoitella kuntosalilla, kiipeillä ja retkeillä. Uusia lajeja ja välineitä kokeillessaan oppii ymmärtämään mistä pitää ja miksi.

Tarjolla on muuttuvia olosuhteita, kun ulkoilla voi ympäri vuoden. Voi temmeltää kaikissa keleissä ja kokeilla uusia leikkejä.

Lue myös nämä:

Strömforsin ruukki ja Strömfors Outdoor Factory

Kukulin kierroksen parhaat palat

Kolme uutta kokemusta lapsiperheelle Strömfors Outdoor Factorylla

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *