Joko tunnet retkietiketin? Kertaus on opintojen äiti!

Milloin ja mihin tulen saa tehdä? Voiko kansallispuistossa telttailla missä vaan? Miten kaukaa mökkiranta on hyvä kiertää meloessa järvellä? Mistä tietää mitä lupia on oltava, kun käy heittämässä viehettä? Näihin ja moneen muuhun kysymykseen löydät vastauksen tästä koosteesta – jokaisen luonnossa liikkujan on hyvä tuntea retkietiketti sekä jokamiehenoikeudet ja -velvollisuudet!

Retkeily ja luonnossa liikkuminen on suositumpaa kuin koskaan aiemmin. Metsähallituksen tilastojen mukaan kansallispuistoissa vierailtiin vuonna 2021 ennätykselliset yli 4 miljoonaa kertaa. On hienoa, että yhä useampi löytää Suomen upean luonnon ja sen tuomat positiiviset vaikutukset. Kuitenkin lisääntyneillä kävijämäärillä on varjopuolensa, jotka näkyvät muun muassa roskaamisen sekä luvattomien leiripaikkojen ja nuotioitten muodossa.

Metsähallituksen ja ympäristöministeriön laatima retkietiketti käsittää viisi kohtaa, jotka ovat:

1. Kunnioita luontoa

  • Lemmikit on pidettävä kansallispuistoissa ja muilla luonnonsuojelualueilla hihnassa aina. Koiranomistaja, joka päästää lemmikkinsä vapaaksi vaikkapa kansallispuistossa, rikkoo lakia vuodenajasta riippumatta. Lisää koiran kanssa retkeilystä voit lukea täältä. Yleinen metsästyslain mukainen koirien kiinnipitoaika, joka koskee muitakin kuin luonnonsuojelualueita, on joka vuosi 1. maaliskuuta – 19. elokuuta. Sillä suojellaan pesiviä luonnon eläimiä. Lue siitä lisää täältä.
  • Pidä kunnolla etäisyyttä luonnon eläimiin ja anna niille pesimärauha.
  • Ota kasvit huomioon. Rauhoitettujen kasvien tahallinen vahingoittaminen on lain mukaan rangaistava teko. Kansallispuistoissa saa marjastaa ja poimia ruokasieniä, mutta ei poimia mitään kasveja.
  • Kalastuksen osalta onkia ja pilkkiä voi jokamiehenoikeudella. Onkimista ja pilkkimistä voidaan kuitenkin rajoittaa joissakin vesistöissä, kuten vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla. Viehekalastusta varten pitää jokaisen 18–64-vuotiaan maksaa kalastonhoitomaksu. Useampaan vapaan ja pyydyskalastukseen tarvitaan lisäksi Metsähallituksen myöntämä lupa. Lupia voi ostaa Eräluvat.fi -sivustolta.
  • Esimerkiksi kansallispuistoissa saati hyvin tiukasti suojelluissa luonnonpuistoissa jokamiehenoikeudet eivät sellaisenaan päde. Tutustu aina kohteesi sääntöihin huolellisesti etukäteen.
  • Lisätietoa retkietiketin ensimmäisestä kohdasta.

2. Liikkuminen

  • Suosi merkittyjä reittejä. Luonnossa voi liikkua jalkaisin vapaasti, mutta on kuitenkin suositeltavaa käyttää merkittyjä reittejä. Näin toimiessa aluskasvillisuus ei vahingoitu turhaan.
  • Pyöräile vain reiteillä, joilla se on sallittua. Esimerkiksi kansallispuistoissa ei kaikkialla tai kaikilla reiteillä saa pyöräillä. Yleensä pyöräilyyn soveltuvat reitit on merkitty erikseen retkikohteen karttaan. Ota tarvittaessa etukäteen yhteyttä kansallispuiston asiakaspalveluun, jos jokin tuntuu epävarmalta.
  • Tarkista mahdolliset liikkumisrajoitukset ja -ajat retkikohteesi Ohjeet ja säännöt -sivulta Luontoon.fi:stä.
  • Vesillä liikkuessa tulee säilyttää 50 metrin etäisyys mökkirantoihin tai muitten yksityisten rakennusten rantoihin. Älä käytä yksityisiä laitureita taukopaikkana.
  • Lisätietoa liikkumisesta löydät jokamiehenoikeuksista ja -velvollisuuksista Luontoon.fi:stä.

3. Leiriytyminen

  • Ota ajoissa selvää onko leiriytyminen sallittua retkikohteessasi. Leiriytyminen luonnossa kuuluu jokamiehenoikeuksiin, mutta luonnonsuojelualueilla kuten kansallispuistoissa telttailu tai muu yöpyminen on yleensä sallittua korkeintaan erikseen merkityillä alueilla. Leiriytymiseen sallitut alueet löytyvät alueen kartoista, katso esimerkiksi Retkikartta.fi.
  • Yöpyessäsi autiotuvassa tutustu etukäteen Metsähallituksen autiotupia koskeviin ohjeisiin, ja tuvalle saapuessasi lue ensimmäiseksi tupakohtaisen tupakirjan ohjeet.
  • Ota leiripaikan muut käyttäjät huomioon. Monesti ihmiset ovat väsyneitä päivän retkeilystä ja haluavat nauttia luonnon rauhasta. Vältä metelöintiä leiripaikoilla ennen kaikkea ilta- ja yöaikaan.
  • Peseydy ja tiskaa kaukana vesistöistä. Suosi ympäristöystävällisiä pesuaineita ja imeytä pesuvedet maahan etäällä vesistöistä tai kaivoista.
  • Lisätietoa luonnossa leiriytymisestä.

4. Tulenteko

  • Muista, että tulentekoon muualla kuin virallisella tulipaikalla tarvitaan maanomistajan lupa. Tulenteko ei ole jokamiehenoikeus. Maanomistajan lupaa ei tarvita silloin, kun käytetään merkittyjä tulentekopaikkoja tai retkikeitintä (risukeitintä lukuun ottamatta).
  • Ruohikko- ja metsäpalovaroituksen aikaan tulenteko on kielletty usein myös huolletuilla ja merkityillä tulentekopaikoilla. Tällöin tulenteko on sallittua vain hormillisilla, katetuilla ja maasta eristetyillä tulentekopaikoilla, mukaan lukien autiotuvilla ja eräkämpillä. Metsäpalovaroituksen aikaan retkikeittimen käyttö on sallittua, poikkeuksena risukeittimen käyttö kipinöintivaaran vuoksi. Tarkista voimassa olevat varoitukset Ilmatieteenlaitoksen sivuilta.
  • Muista, että sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Tulenteko voidaan myös erikseen kieltää paikkakohtaisesti.
  • Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa luonnonsuojelu- ja erämaa-alueiden ulkopuolella tulenteko on Metsähallituksen tekemän päätöksen perusteella sallittua käyttäen kuivia oksia, risuja ja pieniä juurakoita. Kuitenkin jos alle puolen kilometrin päässä on huollettu tulipaikka, tulee näilläkin alueilla käyttää sitä. Lue lisää tulenteosta täältä.

5. Roskaton retkeily

  • Vie roskasi aina asianmukaiseen jätepisteeseen. Älä jätä niitä luontoon. Parasta on, jos ehkäiset roskat ennalta – siten pääset itsekin helpommalla, ja samalla retkikohdetta huoltava taho voi ohjata resurssinssa johonkin muuhun kuin roska-astioiden tyhjentelyyn.
  • Ruoantähteet ja muut biojätteet voit viedä taukopaikan kompostoriin tai pienet määrät myös kuivakäymälään. Huomioi kuitenkin, ettet heitä biojätteitä muunlaisiin käymälöihin, esimerkiksi imukäymälöihin.
  • Puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä tulentekopaikalla. Muita jätteitä, esimerkiksi alumiinifoliota tai muovia sisältäviä pakkauksia ei saa polttaa, koska niistä muodostuu palamatonta jätettä ja myrkyllisiä kaasuja.
  • Siivoa omat ja tarvittaessa muiden roskat pois lähtiessäsi. Hyvä ja arvokas tapa on jättää taukopaikka lähtiessään siistimmäksi kuin mitä se oli tullessasi. Luonnossa liikkuessa on hyvä pitää mukana vaikkapa muovipussia, johon voi kerätä roskia.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.