Johan on komeita Päijänteen maisemia! Päijätsalon luontopolku Sysmässä

Päijätsalo sijaitsee Sysmän länsipuolella, Päijänteen rannalla. Sen retkeilyreitit tarjoavat vaihtelevia metsämaisemia sekä hienoja rantoja ja järvinäkymiä. Päijätsalon vetovoimaisin kohde on korkean mäen laella sijaitseva 1800-luvulla rakennettu näkötorni, josta voi ihailla Päijänteen Tehinselkää.

Päijätsalon luontopolku Sysmässä
Päivämäärä: 20.7.2019
Luontopolkumiehen reittinumero: 72
Reitin pituus: 4,7 km (Parkkipaikka-Näkötorni-Pyydysniemi-parkkipaikka)
Kohokohdat: Upea näkötorni ja Päijänteen maisemat
Opasteet ja kyltit: Opasteet hyvät. Luontopolun taulut vanhahkot ja kuluneet.
Parkkipaikka: Sorolantiellä. Paikkoja noin kymmenelle autolle. Heinäkuisena lauantaina melko täyttä. Paikka kartalla
Varusteet/jalkineet: Kuiva reitti, lenkkareilla pärjää. Kivikkoisella osuudella hyväpohjaiset kengät plussaa.
Keskivaativa reitti, hetkittäin hankalakulkuinen
Yksi tulipaikka

Viikonloppu Päijänteen rannalla. Päätimme kahden retkikaverin kanssa kävellä pari luontopolkua, ja ensimmäinen valinta oli Päijätsalon luontopolku Sysmässä. Sysmän keskustasta on noin 7 kilometriä Päijätsaloon, ja opasteet sinne olivat selkeät. Lähtöpaikalla tutkimme infotaulua, jossa oli reittikartta. Samanlaisen kartan voi tulostaa myös Visit Päijänne -sivulta. Päätimme kävellä näkötornille ja Pyydysniemeen, Päijänteen rantaan.

Reitin ensimmäiset metrit kuljettiin hyvin valoisassa kangasmetsässä. Lämpöäkin oli, melkeinpä hellelukemat. 

Ensimmäisessä risteyksessä teimme valinnan, kävelisimme luontopolun myötäpäivään. Näkötornille on parkkipaikalta tätä kautta hieman vajaa kaksi kilometriä.

Reittimerkinnät ovat sinisiä tai punaisia maalimerkkejä. Kartassa reitit on merkitty sinisellä tai punaisella katkoviivalla.

Luontopolulla on muutama infotaulu, jotka ehkä kaipaisivat jo uusimista.

Reilun kilometrin jälkeen polku alkaa nousta kohti mäen lakea. Nousua kertyykin noin 70 metriä.

Päijänteen kansallispuiston maille saavutaan hieman ennen näkötornia. 

Ja yhtäkkiä näkötorni ilmestyy näkyviin. Kyltissä suositellaan, että torniin voi kerrallaan nousta vain viisi retkeilijää.

Infotaulussa kerrotaan, että paikkakuntalaiset ja huvila-asukkaat rakensivat tornin vuonna 1899. Torni on toiminut myös ilmavalvonta-asemana sodan aikaan. Tornissa on nostalginen tunnelma, historian voi suorastaan aistia.

Juuri tällaisena heinäkuun päivänä tornista on upea bongailla Päijänteellä kulkevia veneitä ja laivoja. Päijänteen suurin selkä, Tehinselkä, avautuu koko komeudessaan. Alla oleva panorama-kuva vääristää näköalatasanteen kaiteet, mutta antaa hyvän kuvan tornista näkyvästä järvimaisemasta.

Tornista alas ja polulle. Polku laskeutui melkeinpä 80 metriä alemmas Päijänteen rantaan, Pyydysniemeen. Pyydysniemessä on puuliiteri, tulipaikka, laituri ja hyvä hiekkaranta. Puuliiterin luona kävi kova kuhina, kun ranskaa puhuva nuorisoryhmä kuului tekevän polttopuita. Otin kuvan tulipaikasta ja jatkoimme matkaa niemen kärkeen.

Niemen kärjessä on toinen hieno paikka katsella Tehinselälle. Pari nuorta oli täälläkin ihailemassa maisemaa.

Jatkoimme Pyydysniemestä toista reittiä kohti parkkipaikkaa. Kartassa lukee tässä etapissa Kivikkopolku ja kyllä, reitti oli paikoitellen kovinkin kivikkoinen. Ainakin näin kuivalla säällä matka sujui kuitenkin ihan mukavasti.

Vielä lyhyt kangasmetsäosuus ja saavuimme taas parkkipaikalle. Aikaa kävelyyn meni hieman alle kaksi tuntia. Muitakin kävelijöitä ja retkeilijöitä oli reitillä jonkin verran – ja nuorisoryhmä tosiaan Pyydysniemessä.

Päijätsalon luontopolku oli positiivinen yllätys. Metsäosiot eivät ole kovin vaihtelevia, mutta näkötorni ja sen maisemat olivat huikeat, samoin Pyydysniemen rantamaisemista pidin paljon. Nousua ja laskua reitillä riittää, mutta polku on onneksi hyvässä kunnossa. Tulossa on myös kunnostustöitä – Metsähallituksen mukaan opasteita, rakenteita ja näkötornia korjataan, työt alkavat kesällä 2020!

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Sijainti: N=6817508.000, E=424628.000 (ETRS-TM35FIN)
GEO: lat=61.48390761137339, GEO:lon=25.584927939388233

Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Pulkkilanharjun luontopolku
Kelventeen harjupolku Padasjoella
Kammiovuoren luontopolku

Jotain korjattavaa, lisättävää, muutoksia, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.