Erämaakirjojen kuningas: Sompio – Luiron korpien vanhaa elämää

”Vanhat kuolevat, maanvahimmat panevat maata sekä kylässä että kiveliössä. Ja maanvanhinten mukana menee maan alle, luppokuusen alle, parhainta tietoa – paljon lienee jo mennyt edesmenneitten matkassa” –Samuli Paulaharju

Sompio on kokoelma Lapin taruja, tietoa ja tarinoita siellä eläneiden, elon tuntijoiden, kertomana. Paulaharjun kokoamat tarinat kertovat erämaiden elämästä ja siellä elon jokaisesta alalajista. Kirjan kerrotaan kuvanneen lappia siinä määrin tarkasti, ettei sitä meinattu uskaltaa edes julkaista ennen sotia, sen verran oli pieneen Lapin erämaat puristettu. Kansiin on painettu yli 80 kappaletta sompiolaisen muisteluksia edellisen vuosisadan alusta. Tarinoita, joiden juuret yltävät aina 1700-luvulle asti.

”Ekyptissäkin oli ennen paljon suuria tietäjiä, ja tällä Riestossa oli Polvari-Jaakko – kuolheet ovat kaikki..”

Vaikka Sompiota voidaan pitää eräänlaisena menneiden aikojen tietokirjana, on sillä arvonsa myös kaunokirjallisuudessa. Eläväinen kerronta harhauttaa herkästi lukijan luulemaan istuvansa iltanuotiolla kuunnellen vanhojen muisteloita, tai kulkemaan pitkin loputonta aapasuota palokärjen ylvästä itkua kuunnellen.

sompio-2

Ja sille joka laskee matkoillaan kattaa kerronta läpi lintujen kirjon Lapin aavoille kesäisin palaavista, sekä ilmasta tai vedestä käsin saalistavista linnuista taruja ja uskomuksia unohtamatta. Vaan entä jos kirjaa luki kalastaja tai oikea metsästäjä? Harva kalastaja sitä pääsee sellaisille kala-apajille edes unissaan, tai metsästäjää, joka yhtämonta ukko-metsoa onnistuu yhdeltä mättäältä näkemään.

sompio-5

Maanpinnalle palauttaa kuitenkin se kaikista suurin, luonto. Luonto osaa ottaa omansa, kuten myös ne jotka löytävät liian suuret kala-apajat yhdellä kertaa. Lukiessa on läsnä ajatus ettei elämä ole aina ollut itsestäänselvyys. Läsnä eivät kuitenkaan ole enää meidän erämaatkaan, joista monet kirjan käsittelevät alueet riutuvat nyt Lokan tekojärven alla.

Lapin hulluuteen kirja ei ole lääke, mutta lievennystä ikävään se saattaa etelän miehelle tarjota. Toisella opuksen lukeminen tosin saattaa pahentaa asiaa, mutta yhtäkaikki mielekästä luettavaa se on jokaiselle, joka joskus on erämaan tuntenut sydämessään omaksi.

sompio

Kovakantinen korusidos lukunauhalla, 332 sivua ja liitekartta Salakirjat 2015
Kirjan voi ostaa tästä Retkipaikan kaupasta.

1 reply
  1. Pekka Sandberg
    Pekka Sandberg says:

    Lue myös Paulaharjun ,Sompio ja peräpohjaa.Hyvin niissä pahimmasta kuumeesta pääsee.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.