Testissä Erätukun merinovillakerrastot

Merinovilla on muutaman viime vuoden aikana noussut suosioon retkeilijöiden ja urheilijoiden parissa. Villan erinomaiset ominaisuudet on jälleen huomattu vaikka markkinat pursuavat erilaisia teknisiä kerrastoja.

Merinovillaa saadaa merinolampaista, joita kasvatetaan pääosin Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Merinovillasta valmistettu kangas tuntuu miellyttävän pehmeältä. Myös herkkäihoiset, jotka eivät pysty käyttämään karkeakarvaisen lampaan villasta valmistettua vaatetta, pystyvät yleensä käyttämään merinovillaista kerrastoa.

Yksi villan erinomaisia ominaisuuksia ovat sen antibakteerisuus. Useimmat tekniset kerrastot alkavat haista jo yhden käyttöpäivän jälkeen. Villakerrastolle riittää tuuletus käytön välissä.

JahtiJakt15

Villakuidun kiharuus ja sen sitoma lämpökerros pitävät ulkoilijan lämpimänä. Merinovillakerrastolla on kyky siirtää kosteutta ulompiin vaatekerroksiin. Villa lämmittää myös hieman kosteana ja eroaa näin oleellisesti ns. teknisistä kerrastoista.

Saimme Retkipaikkaan testattavaksi Erätukun merinovillakerrastoja. Erätukun mittataulukko sai testaajilta kiitosta. Sen ehdottama koko sopi kaikille testaajille.

Kati, Asko, Tapani ja Mikko ottivat miesten JahtiJakt-kerraston ja Ines ja Ida naisten NorthSky Eve-kerraston.

JahtiJakt16

Ineksen ja Idan kokemuksia NorthSky Eve-kerrastosta:

Ida: ”Ensimmäinen merinovillakerrasto, jossa paidassa on oikeasti riittävän pitkä helma. Se yltää hyvin takamuksen päälle saakka. Paidan hihat ovat riittävän pitkät ja resorit sopivan napakat mutta eivät silti liian kapeat.”

Eve2

Paidan kaulus sai molemmilta testaajilta moitteita. Kaulus on puolikorkea, eikä riitä yksistään suojaamaan kaulaa ja tuntuu turhan tiukalta. Kunnon poolokaulus voisi olla toimivampi ratkaisu.

Housujen vyötärö on korkea ja suojaa alaselkää hyvin. Vyötärön kuminauha on napakka ja riittävän leveä, ettei se tunnu kireältä.

Materiaali sai molemmilta testaajilta kiitosta. Ensimmäisillä käyttökerroilla pinta tuntui aavistuksen karhealta mutta ei kutittanut.

Parin kuukauden testijakson lähes päivittäinen käyttäminen ei saanut kangasta nyppyyntymään. Kangas ei myöskään venynyt muodottomaksi. Pesussa se kutistui jälleen muotoonsa.

Eve3

Kerraston lämpimyys sai molemmilta testaajilta kiitosta.

Ines: ”Piti lämpimänä neljän tunnin pilkkisession räntäsateessa, 5 m/s tuulessa ja parin asteen pakkasessa, päällä kerraston lisäksi opiskelijahaalareinakin tunnetut työasut.”

Ida: ”Kerrastoa on käytetty porohommissa niin, että välillä on tullut hikoiltua kuin vauhdikkaalla juoksulenkillä ja heti sen perään kelkan kyytiin istumaan puoleksi tunniksi. Villa tosiaan pitää lämpimänä märkänäkin, sillä varmasti heiniä heittäessä selkä kastui. Yllätyin positiivisesti ja tilasin puoliskolle myös samanlaisen. ”

Testikerraston väri sai Inekseltä kiitosta: ”Murrettu punainen on värinä kaunis, ei joulufiiliksiä aiheuttava kirkkaanpunainen.”

Plussat:
+ Erätukun mittataulukko piti paikkansa
+ kestää runsastakin pesua kulumatta
+ hihan ja helman pituus riittävä

Miinukset:
– puolikorkea kaulus on ahdas eikä vastaa kunnollista poolokaulusta

JahtiJakt11

Katin, Askon, Tapanin ja Mikon kokemuksia miesten JahtiJakt-kerrastosta:

Mikko: ”JahtiJakt-merinovillakerrasto on ollut kerrassaan verraton. Se on lämmin, materiaali ei nukkaa eikä ole liian sähköinen. Kosteanakaan kerrasto ei ala haista kuten tekniset alusasut.”

Myös muut testaajat olivat lähes samaa mieltä. JahtiJakt-kerrasto toimii kuten merinovillakerraston kuuluukin: se on lämmin kosteanakin ja siirtää kosteutta ulompiin kerroksiin.

Ensimmäisillä käyttökerroilla kangas tuntui hieman karhealta mutta pehmeni nopeasti miellyttäväksi. Kangas tuntuu laadukkaalta ja kestää vetämistä. Kosteana paidan voi vetää huoletta pois päältä pelkäämättä repeytymistä.

JahtiJakt2

Myös JahtiJakt-kerraston kaulus jakoi mielipiteitä. Toisten mielestä se on turhan kireä ja hankaa kaulaa kun taas toiset eivät huomanneet mitään ongelmaa.

Myös vyötärön korkeus sekä hihojen pituus sai testaajilta kiitosta.

Varsinkin hoikan käyttäjän päällä kerraston hihojen ja helman pituus on riittävä. Usein riittävän pitkien hihojen saamiseksi joutuu ottamaan suuremman koon, jolloin paita roikkuu päällä. Tässä kerrastossa mittasuhteet ovat kohdallaan.

Kahden kuukauden testijaksolla testaajat käyttivät kerrastoja lähes päivittäin ja kerrastot kestivät hyvin nukkaantumatta. Edes kainaloista, jossa kangas joutuu suurimmalle hankaukselle, ei näkynyt nukkaantumista.

Pesemättömänäkään kerrasto ei ruvennut haisemaan kuten keinokuituiset kerrastot.

Asko: ”Kerrasto oli käytössä päivittäin ja työpäivinä paita oli koko ajan hiestä märkä. Pesin paidan kerran sen hikisyyden vuoksi.”

Mikko: ”Kerrastoa olen pitänyt ihan tarkoituksella pesemättä pitempään, eikä se vaan millään ala haista samanlaiselle jätealtaalle kuin keinokuitualusasut.”

Polvien sekä kyynärpäiden kohdalta kangas venyi käytössä pussille mutta kutistui pesussa entiselleen.

Plussat:
+ laadukas kangas
+ hihojen ja helman pituus riittävä
+ hinta/laatu-suhde erinomainen

Miinukset:
– kaulus melko ahdas

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.