Kaaponkivi, veljessodan piilopaikka – Suonenjoki

Reilun vuoden takaisen Jalkalan Lappiin suuntautuneen reissumme viides ja viimeinen kohde kantoi nimeä Kaaponkivi. Saimme pääsiäisenä arvokasta lisätietoa Kaaponkiven historiaan liittyen, joten se ansaitsee aivan oman tarinansa, jonka tässä kerromme.

Tuolloin lähestyessämme ei tarkempaa tietoa paikasta ollut, mutta miehen nimi lohkareen yhteydessä viittaa useasti siihen, että paikalta löytyy luola. Vieläpä sellainen, jota on käytetty piilopaikkana. Siksi lähestymismarssi Kaaponkivelle oli hivenen edellisiä kohteita jännittävämpi.

Kartan mukaan paikalla on viisi suurta lohkaretta, eikä sen perusteella ollut aivan selvää, mikä niistä oli juuri Kaaponkivi. Vaan heti toisella lohkareella tärppäsi. Jo kauempaa näkyi, että kiven kylkeen oli rapautunut pienilippaluola ja mitä lähemmäs paikkaa pääsi, sitä mielikuvituksellisemmaksi tuo lohkare paljastui.

Kivi ei ollut rapakiveä eikä oikein tafoneissa näkemäni kaltaistakaan, vaan liuskesta. Lipan alla oli kerros rapautunutta kiveä. Takaosa ei ollut yllätykseksemme umpinainen vaan siitä jatkui tunneli. Kurkkasin sinne ja totesin sen jatkuvan läpi kiven. Se olisi ollut läpiryömittävä, mutta tällä kertaa päätin käyttää ulkoreittiä ja kävelin toiseen päähän. Siellä oli myös pieni lippa ja yhtä erikoisia rapautumismuotoja. Puolessa välissä tunnelia haarautui vielä kapea kolo lohkareen alle. Siellä saattoi supi hyvinkin pitää pesäänsä.

Kaikkinensa tunnelille tuli mittaa kuusi metriä. Ensimmäisen lipan juurella olisi hyvinkin yöpynyt, sen verran korkea ja leveä tuo tila oli. Vielä kun edessä oli puolittain suojaava lohkareen palanen, niin paikan nimen saattoi hyvin uskoa olevan peruja siellä joskus piilotelleesta miehestä. Vaan se on toinen tarina, saammeko koskaan tietää, että onko asia näin kuten sen arvelen.

Kiveen liittyy kuin liittyykin kertomus siitä, kuinka sitä on käytetty piilopaikkana. Ja Piilottelijan mukaan se on myös nimensä saanut. Kuappo on ollu siellä kiven alla piilossa.

jalkalanlappi (37)

Kuappo oli Kaapo Markkanen. Paikallinen mies, joka veljessodan aikana piilotteli kiven alla. Piilossa Kaapon oli pitänyt olla kuulemma sen takia, kun tämä oli katkaissut valkoisten puhelinlinjan. Kyseessä oli siis terroriteko, josta olisi voinut tuona aikana mennä henki. Sota oman kansan sisällä on ollut melkoista touhua.

Piilottelu oli sen verran pitkä, että ilman ruokaa ei sellaisesta selviytyisi. Ruokahuollon oli pitänyt toimia.

jalkalanlappi (36)

Tarkkaa pituutta piiloreissulle ei tiedetä, mutta sen verran pitkään piilottelu jatkui, että etsiminen lopetettiin. Sittemmin tuli yleinen armahdus ja Kaapo tuli sitä myöten esiin kiven alta. Kiveltä poistumisen jälkeen Kaapo vasta varsinaisen elämänsä teki.

Entäpä sitten Kaapo, millainen mies hän oli? Kaapoa luonnehdittiin rehelliseksi mieheksi, joka toisinaan viihtyi ajoittain paremmin työmaalla kuin kotonaan, vaikka kotitalolle olisi ollut lyhytkin matka. Ammatiltaan hän oli timpuri. Työn tuloksia löytyy kylältä vieläkin, kun Kaapon rakentamat kivinavetat seisovat pihapiireissä.

Kaaponkivi kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6943383 E 515872

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.