Kustavilainen retki – Rikalan kravi ja Pyhällönvuori

Pääsiäinen on hyvä päättää lähiretkeilyn merkeissä! Vapaa maanantai ja sään puolesta erinomainen kevätpäivä pakkasivat nokipannun reppuuni ja saivat meidät suuntaamaan Lempäälän parhaalle lintutornille Mattilan kylään. Paras torni ainakin näköalojensa puolesta, kovin intohimoinen lintubongari en ole ja torneja käytänkin siten lähinnä maisemien tarkkailuun.

Mattilan kyläyhdistys on tehnyt melkoisen ponnistuksen rakentaessaan lintutornin eteläisessä Lempäälässä sijaitsevalle  Pyhällönvuorelle.

Pyhallonvuorentorni

Pyhällönvuori on kohtuullisen jyrkkä mäki, jonka laki on 40 metriä ylempänä melkein vieressä olevaa Vanajavettä. Vuoren päälle rakennettu näkötorni kohoaa tästä vielä yli 20 metriä, eli näköalat ovat melkoisen hulppeat.

Tornista näkee koko Tampereen eteläpuolisen alueen Tampereelta Toijalaan.  Jos eksyisi Lempäälään, Pyhällönvuorelta olisi hyvä käydä hakemassa suuntaa…

Vuoren juurella on nuotiopaikka, jossa on retkeilijän hyvä evästää maisemien tiirailun lomassa.

Pyhallonvuori3

Cavalierimme  Laku hätääntyi, kun isäntä kiipesi korkeuksiin. Tässä jo helpottaa, kun mies saatiin ehjänä takaisin maan pinnalle!

pyhallonvuori4

Pyhällönvuoren pohjoispuolella sijaitsee aikoinaan kesken jäänyt Rikalan kanava eli kravi, kuten paikalliset kaivantoa tapaavat kutsua.

Ruotsin kuningas Kustaa III käynnisti vuonna 1778 kanavahankkeen, jonka tarkoitus oli mahdollistaa vesiliikenne  Pyhäjärven ja Vanajaveden välillä. Kanavaan oli tarkoitus rakentaa yksi kivinen sulku.

Kanavaa kaivettiin pääasiassa sotilaiden voimin, mutta kertoman mukaan vastoinkäymiset sekä 1788 syttynyt sota Venäjää vastaan keskeyttivät työmaan. Kanavatyö jäi niille sijoilleen tähän päivään asti.

Viime vuosina kanavaa on alettu uudelleen saattaa loppuun. Nyt se kuitenkin toteutetaan osittain putkena tarkoituksena tuottaa puhtaampaa vettä  Vanajasta rehevöityneeseen Pyhäjärven pohjukkaan. Työmaa on kylläkin jälleen keskeytyksissä vastoinkäymisten vuoksi. Maaperä on kovin sortumaherkkää ja märkää ja ratkaisuja ongelmiin mietitään. Mielenkiintoista nähdä osaavatko tämän päivän rakentajat kanavanrakentamisen Kustaata paremmin…

Myöhemmin kanava toteutui Lempäälään, kun se rakennettiin lähemmäs Lempäälän keskustaa vuonna 1867.

Pyhällönvuori ja Rikalan kanava sijaitsevat Lempäälän mainion Birgitan polku -retkeilyreitin varrella, joten vierailun voi yhdistää hieman pidempäänkin patikkareissuun.

ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 6796128  E 326641

Pyhällönvuori kartalla.

6 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *