Lapuan Jokitupa on punamultainen autiotupa lakeuden taivaan alla

Lapuan Alajoella ajellessa auton ikkunasta aukeaa eteläpohjalainen postikorttimaisema. Silmänkantamattomiin ulottuva peltolakeus. Avara, puuton peltolakeus, jonka ylle kaartuu sininen taivas. Peltolakeus, jolla järjestetään seuroja. Peltolakeus, jonka keskellä siintää kaunis autiotupa.

Jokitupa sijaitsee aakealla peltolakeudella.

Lapua-Seura pelasti historiallisen rakennuksen

Pehmeällä punamullalla maalattu Jokitupa sijaitsee paraatipaikalla aakealla lakeudella. Jykevät koivut suojaavat kauniin punertavaa tupaa. Pihapiirin ulkopuolella joka suuntaan leviää loputon peltoaukea.

Tuvan pihassa koen olevani niin syvällä Etelä-Pohojanmaalla kun ihminen voi olla. Tilaa on, eikä silimä pökkää! Pihamaalla ymmärrän vahvasti niitä avaruuteen tottuneita pohjalaisia, jotka ahdistuvat Keski-Suomen metsäisissä mäkimaisemissa. Horisontti siintää kaukaisuudessa ja viljameri aaltoilee tuulessa. Juuri tässä mahtuu hengittämään vapaasti. Tunnen olevani keskellä elämää.

Idyllinen Jokitupa oli aikanaan välttämätön tauko- ja yöpymispaikka laiduntavaa karjaa paimentavillle sekä peltotöitä tekeville maanviljelijöille. Jokituvalla majoittuvat paimenet lypsivät lehmät. Kerran päivässä talosta ajettiin hakemaan maidot, tuomaan muonaa ja joskus vaihdettiin paimenta.

Kauniit koivut koristavat jokituvan pihapiiriä.

Tulvat siirsivät vuosikymmenten kuluessa tuvan nurkkakiviltään ja alimmat hirret pilaantuivat. Lapua-Seura on uudelleenrakentanut jokituvan talkootöinä vuonna 2014. Myös Lapua-museota ylläpitävä seura oli pitkään haaveillut alkuperäiselle paikalle saatavasta Jokituvasta. Hietalan perikunnan lahjoituksena saatu tupa mahdollisti unelman toteutumisen. Talkootyönhenki elää myös tuvankäyttäjien keskuudessa. Vieraat ovat pitäneet tuvan siistissä kunnossa ja tuoneet paikalle esimerkiksi uusia makkaratikkuja.

Alajoella peltoaukea on yritteliäisyyden ilmentymä

Alajoen viljelyslakeus levittäytyy tasaisena lähes silmänkantamattomiin. Lakeuden pituus pohjois-eteläsuunnassa on 20 kilometriä, itä-länsi-suunnassa 8-9 kilometriä. Alajoki on Etelä-Pohjanmaan maakuntakaavassa vahvistettu perinnemaisema.

Alajoella on tilaa ajella.

Alajoella voi aistia eteläpohjalaisen yritteliäisyyden pitkän perinteen. Viljava ja Suomen suurimpiin kuuluva peltoaukea muokattiin 1700-luvulta alkaen suosta sekä raivattiin metsästä. Kuten moni muukin asia Etelä-Pohjanmaalla, aukea on itse tehty.

Näin löydät tuvalle

Jokitupa sijaitsee Lapuan Alajoella Jokitien varressa kahden koivun välissä. Lapua–Vaasa-tieltä Jokituvalle matkaa kertyy noin 5,5 kilometriä. Tuvalla pystyy yöpymään, ja siellä on nykyään myös kuivakäymälä.

Luontokuvaajat suosivat paikkaa ja siitä löytyy kuvia esimerkiksi Jukka Risikon nettisivuilta, Tomi Katajamäen facebook-sivuilta ja panoraamakuvia Kuvakulmilla -blogista.

Jokitupa kartalla. Sijainti: N=6995436.000, E=293368.000 (ETRS-TM35FIN)

Juttua päivitetty 8.6.2018: Jokituvalla on nykyään myös kuivakäymälä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *