Seitsemän vavisuttavan upeaa puuta Suomessa – näitä puujärkäleitä kannattaa käydä halaamassa

Joko tunnet nämä mainiot vanhukset? Listasimme seitsemän erilaista, mykistävän hienoa puuta eri puolilta Suomea. Suurin osa puista on vielä elossa, mutta mahtuupa listalle yksi täysin kelottunut tarinankertojakin. Nämä kauniit puut kannattaa jokaisen käydä halaamassa, ja samalla voi korvan painaa vasten niiden kylkeä ja kuunnella, millaisia viisauksia nämä metsänvanhimmat kertovat.

Rotomänty, Salo

Rotomänty on melkoinen ilmestys.

Järkälemäisen männyn luo pääsee suhteellisen lyhyellä koukkauksella moottoritieltä Lahnajärven kohdalla. Tällaisia puita ei Etelä-Suomessa usein näe, eikä ole lainkaan ihme, että puulle on viitoitus hannunvaakunan kera. Yltävätkö seurueenne kädet yhdessä Rotomännyn ympäri? Lisää Rotomännystä voi lukea täältä.

Kuninkaantammi, Helsinki

Kuninkaantammi Helsingissä. Kuva: Kristin Lauharo. Lue juttu tästä.

Kuninkaantammen on tietenkin istuttanut itse kuningas – tai niin ainakin kerrotaan. Tarinan mukaan asialla olisi ollut Ruotsin kuningas Kustaa III, joka  1700-luvun lopulla vieraili joitakin kertoja Helsingissä. Kuningas oli kuulemma värikäs persoona, mutta kukaan ei ainakaan enää tänä päivänä tiedä, miksi hän olisi istuttanut tammen tälle paikalle. Puun ympäryysmitta on 370 cm ja se saattaa hyvinkin olla yli 200-vuotias. Lue Kristin Lauharon kirjoitus Kuninkaantammesta tästä.

Timin mänty, Hämeenkyrö

Timin mänty on uskomattoman paksu. Lue juttu tästä.

Timin mänty on aikojen saatossa tunnettu hammassärkyisten auttajana. Käsittämättömän paksu mänty on yhä tänä päivänä tunnettu uhripuu, jota kelpaa saapua ihastelemaan matkankin päästä. Osa puusta on kelottunut, mutta siinä on edelleen myös vihreitä havuja. Kuinka se sitten auttaa hammassäryn piinaamaa kansalaista? Lue Mikko Tappuran artikkeli tästä.

Papinpetäjä, Hossa

Papinpetäjään on moni tehnyt merkintöjä aikojen saatossa. Lue juttu tästä.

Keskeisellä ja helposti lähestyttävällä paikalla Hossassa kohoava Papinpetäjä on kelottunut jo viimeistä oksanhaaraa myöten, mutta kertoo tarinoita lähes kolmen vuosisadan takaa. Puun kylkeen ovat nimittäin ihmiset raapustaneet muistiinpanoja ja merkkejä aikojen saatossa useita. Erotatko, mitä kaiverruksissa sanotaan? Lue Jonna Saaren juttu Papinpetäjästä tästä.

Tvärminnen mänty, Hanko

Riippaoksainen mänty on nähnyt monenlaista. Lue juttu tästä.

Hangon hiekkadyyneillä riippaoksaisena kohoaa erikoinen ja sitkeähenkinen mänty, joka aikojen saatossa on saanut tuntea juurissaan maan värähtelyt, kun itsensä Sibeliuksen pianoa on siirrelty pitkin maita ja mantuja. Useampaankin otteeseen on tämä persoonallinen puu joutunut todistamaan Hankoniemen miehityksen. Lue Mikko Sorsan kertomus tästä.

Karlvikin kuusi, Leppävirta

Karlvikin kuusi on mahdottoman muhkea. Kuva: Anssi Toivanen. Lue juttu tästä.

Osaa kuusikin olla suuri! Leppävirralla Pohjois-Savossa jykevänä seisoo Karlvikin kartanon vieressä kuusi, jonka koko saattaa huimata heikompia. Kuusi on paitsi valtava, myös kolmihaarainen, ja siten varsin erikoinen ilmestys. Kahden aikuisen sylit eivät sen ympäri riitä, riittäisivätköhän kolmen? Lue Anssi Toivasen tarina kuusesta täältä.

Ministerinmänty, Sodankylä

Lähellä Rovaniemen ja Sodankylän rajaa, todella, todella syrjässä kaikesta, kohoaa kauniissa järvenrantametsässä hätkähdyttävän suuri mänty, jonka kyljessä on metallinen plakaatti. Mänty ei ole maamme suurimpia, mutta paikka on yhtä kaikki oikea kuriositeetti. Lisäksi maisema on ihanan rauhaisa ja viehättävän luonnonkaunis – tässä voisi viettää vaikka termarikahvihetkiä. Mitä plakaatissa sitten oikein lukee? Voit tutustua kohteeseen täällä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.