Paraisten Top-10: koe nämä paikat ja tunnelmat Saariston pääkaupungissa

Paraisten alueella sijaitsee toinen toistaan kiinnostavampia saaria ja nähtävyyksiä, jotka lumoavat kauneudellaan kenet tahansa. Saariston tunnelma muuttuu vuodenaikojen myötä ja onkin syytä muistaa, että Paraisille kannattaa ehdottomasti suunnata myös syksyllä ja talvella. Listasimme 10 suosikkiamme Paraisilta – nämä on jokaisen koettava ainakin kerran elämässä!

1. Jurmo

Jurmossa pyöreäkiviset kivirannat jatkuvat silmänkantamattomiin, suuret kivenlohkareet kohoavat kanervikon keskeltä, merivesi on kirkasta ja saari hiljainen. Jurmoon on useamman tunnin ilmainen merimatka, jonka aikana mieli ehtii hiljentyä ja virittäytyä juuri oikeaan tunnelmaan. Jurmo on saari, jonne monet palaavat takaisin yhä uudelleen ja uudelleen. Kun siellä on kerran käynyt, ymmärtää, miksi näin on. Lue lisää Jurmosta.

Jurmo on lumoava talvellakin. Kuva: Jonna Saari

2. Seilin kirkko

Jenni Vartiaisen albumista koko kansan tietoisuuteen ainakin nimeltä noussut Seili on kiehtova saari, jonka synkkä historia vetää mielen hiljaiseksi. Seilin saarelle aikoinaan lähetetyillä ihmisillä oli vähän jos lainkaan toivoa enää päästä sieltä palaamaan. Saaren puhuttelevin rakennus on sen vähäeleinen puukirkko. Lue, mitä Seilin saarella on aikoinaan tapahtunut.

Seilin kirkko. Kuva: Kimmo Jaramo

3. Nötön soiva kivi

Nötö on kiehtova ja monipuolinen saarikohde, jonka sen erikoisuutena on ihmeelliseltä kuulostava soiva kivi. Polun varresta löytyvä kivi on saaren tunnetuin nähtävyys ja siinä on useita kuoppia. Kuopissa on kiviä, joilla soivaa kiveä voi soittaa – ääni tuo mieleen kirkonkellot. Youtubesta voi kurkata videoita, kuinka kivi soi. Lue lisää Nötöstä ja sen soivasta kivestä.

Soivaa kiveä soitetaan pienemmillä kivillä. Kuva: Mikko Solja.

4. Lossit ja lautat

Lossien ja lauttojen kirkas keltainen väri yhdessä meren sinivihreän kanssa on täydellinen yhdistelmä. Rauhoittava humina, meren tuoksu ja saariston mykistävä kauneus ovat omiaan lumoamaan kiireisimmän ja kireimmänkin mielen. Meriajelun kiehtovuutta lisää se, että matkan päätteeksi saavutaan aina uuteen ja kiinnostavaan paikkaan. Paraisilla yksi antoisimmista elämyksistä on Galtbystä Houtskariin matkaava lautta, jonka matka kestää parikymmentä minuuttia.

Kuva: Jonna Saari

5. Utön majakka

Yksi Saaristomeren ikonisimmista rakennuksista kohoaa kaukaisella Utön saarella, joka on elämys jo itsessään. Utön silokallioiden, kylämiljöön ja meren vaahtopäiden ympäröimänä nököttävä punavalkoinen majakka on nähnyt aikojen saatossa paljon. Majakkaan pääsee sisälle oppaan seurassa. Lue, miksi Utön saari on koettava ainakin kerran elämässä.

Kuva: Taru Sairanen

6. Berghamnin ikoninen saaristolaismaisema

Kuvittele mielessäsi mahdollisimman kaunis, oikein ihana saaristolaismaisema. Todennäköisesti Berghamnin kallion laelta avartuva näköala vastaa mielikuvaasi erinomaisesti – niin upea se on ja täynnä aitoa, vanhaa saaristolaistunnelmaa. Berghamn on mielenkiintoinen ja pittoreski saari, joka antaa retkeilijälle paljon. Katso, millaisia paikkoja Berghamnin saarelta löytyy.

Berghamnin maisemista ei saaristotunnelmaa puutu. Kuva: Sanna-Mari Kunttu.

7. Lenholmenin luontopolku

Lenholmenin ohi moni kiitää Saariston rengastietä pitkin ja saattaa ehkä jo autotieltä saakka kiinnittää huomiota lehdon suuriin puihin, jotka ovat ihan poikkeuksellisen kuvauksellisia. Tienviitta ohjaa luontopolun parkkipaikalle, ja polulle kannattaa todellakin suunnata hetkeksi rauhoittumaan ja nauttimaan saariston komean lehdon tunnelmasta. Alueella laiduntaa myös eläimiä! Lue lisää Lenholmenin alueesta.

Kuva: Jonna Saari

8. Vanhan Malmin puutaloalue

Paraisten kaunis kivikirkko on jo mykistävän hieno elämys itsessään. Kirkon kautta poikkeaa myös pohjoismainen pyhiinvaellusreitti, Olavinreitti. Kirkolta reittiä jatkettaessa tullaan Vanhan Malmin puutaloalueelle, joka on historiassaan toiminut pitkään käsityöläisten ja merimiesten asuinalueena. Onpa siellä pidetty salakapakoitakin! Katso tästä, mitä kaikkea muutakin löytyy Olavinreitin varrelta.

Kuva: Mari Leijo.

9. Finbyn jatulintarha

Jatulintarha on kivistä koottu labyrintti, ja Nauvon alueelta löytyy kenties maamme kuuluisin Jatulintarha. Kohde sijaitsee lähellä Nauvon keskustaa ja on ehdottomasti poikkeamisen arvoinen. Kuka kivimuodostelman on tehnyt ja miksi, sitä ei tiedetä. Käyttäydythän paikalla kunnioittavasti – kiviin ei tule koskea.

Kuva: Kimmo Jaramo.

10. M/S Eivor

Tätä ei kerta kaikkiaan voi olla mainitsematta! Nauvon Pärnäisistä liikennöivä M/S Eivor, entinen Baldur, on kotoisin Islannista. Laiva kyyditsee saaristoluonnon ystäviä maksutta ulkomerelle: Eivorin kanssa pääset niin Aspön, Berghamnin, Nötön, Jurmon kuin Utönkin saarille. Ennen punavalkoinen Eivor on nykyään mustavalkoinen. Eivorin aikataulut löydät tästä.

Eivor noutamassa väkeä Jurmosta. Kuva: Jonna Saari

Jutun koonnut Jonna Saari

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.