Keskikesän juhlaa Nötön saarella

Suomalaiset haluavat viettää juhannusta useimmiten mökeillä, poissa kaupungeista. Rauhaa haetaan maaseudulta, joko omalta tai ystävien mökeiltä. Yksi kauneimmista paikoista Suomessa on Saaristomeri Varsinais-Suomessa. Saaria löytyy n. 40 000 ja on saarissa mittattuna maailman suurin. Osa Nötön läheisyyden saarista ja luodoista kuuluu myös Saaristomeren kansallispuistoon. Juhannuksen tienoilla on usein viime vuosina ollut mantereen puolella Turussa sateista, mutta saaristossa aurinkoista. Olen viettänyt nyt viimeiset neljä juhannusta Nötön saarella ja paikka ei ole ikinä pettänyt.

Vaikka mantereella sataa rankasti, löytää saaristosta usein aurinkoa.

Vaikka mantereella sataa rankasti, löytää saaristosta usein aurinkoa.

Nötön saari sijaitsee ulkosaaristossa ja sinne kulku tapahtuu veneellä tai yhteysaluksella. Me olemme kulkeneet autolla Nauvon Pärnäisiin ja sieltä yhteysalus M/S Eivorilla Nötöseen. Nötön saarella on parhaimmillaan asunut yli 200 asukasta ja on ollut vilkas saari, nykyään saarella asuu enää reilu kymmenkunta asukasta, mutta kulttuurihistoriallinen ympäristö on vielä jäljellä. Koska saarella on vakituisia asukkaita, on yhteysalus M/S Eivor ilmainen, mutta se saattaa joskus olla niin täynnä, ettei kyytiin mahdukaan.

Yhteysalus M/S Eivor kulkee saarelle ilmaiseksi.

Yhteysalus M/S Eivor kulkee saarelle ilmaiseksi.

Tässä viime vuosina on Turussa satanut juhannuksena lähtiessämme, mutta Nötössä on usein ollut pouta. Tällä kertaa myös lähtiessämme Nauvosta oli sateista ja harmaata, mutta perillä saarella oli oma ilmastonsa. Hiukan oli pilvistä, mutta oli lämmin ja ilma tuntui kostealta, trooppiselta. Takki oli liikaa. Pilvipeite alkoi jo repeillä.

Nötön saarella on idyllinen, aito maalaistunnelma.

Nötön saarella on idyllinen, aito maalaistunnelma.

Saari on melko iso ja vehreä. Vaikka lähiluodot ovatkin karuja ja kallioisia, löytyy Nötöltä ihan metsää ja peltoja. Saarelta löytyy myös kauppa, kesäkahvila ja yksi maalaispuotikin. Tunnelma on saarelle tultaessa heti lämmin, ihmiset saapuvat jo laiturille odottamaan, kun Eivor saapuu, iloiset kyläläiset ja mökkiläiset halaavat saarelle saapuvia ystäviään ja sukulaisiaan.

Matkamme varrella mökille on kanoja ja lampaita.

Matkamme varrella mökille on kanoja ja lampaita.

Olemme olleet saarella ystäviemme mökillä vieraana. Saarella on muutama tie, mutta ei juuri autoja. Jokunen auto ja traktori saarelta saattaa löytyä, mutta kulkeminen tapahtuu useimmiten kävelemällä ja tavaroita kuskataan mönkijöillä. Matkatavaramme kulkeutui jälleen mökille veneellä ja me jatkamme matkaamme kävellen. Matka mökille on aina yhtä hymyä, maisemat ovat mahtavat. Matkalla on maatilakin, jossa lampaat ennen saapuivat heti tervehtimään, nykyään ne ovat aitauksessa hiukan äreämmän pässin takia. Kanoja kuitenkin käyskenteli vapaana ja tältä tilalta saa oikeasti vapaan kanan munia.

Keskikesän juhlaa parhaimmissa maisemissa.

Keskikesän juhlaa parhaimmissa maisemissa.

Saarella on vanha koulu, jossa kesäisin pidetään kahvilaa. Juhannus on yksi suosituimmista hetkistä saarella ja tapana onkin porukalla kokoontua vanhalle koululle juhlimaan. Saarella käy ja asuu paljon taiteellisia ihmisiä. Saaristossa on muutenkin tapana, että ihmisillä on monta ammattia sekä taitoja ja luovuus on ollut elinehto selviytymiseen. Jo monet vuodet on ollut perinne, että koululla on jokin näyttely myös samaan aikaan. Tällä kertaa oli hieno Stefan Bremerin valokuvanäyttely, jossa oli aiheena taivas ja meri. Juhannussalon nosto on toinen ohjelmanumero ja sen jälkeen musiikki raikaa ja tanssitaan!

Keskiyön valo on huikea!

Keskikesän yötön valo on huikea!

Keskikesällä kelpaa saarella kävellä. Yölläkin vielä valoa riittää ja maisemat ovat silloin juuri parhaimmillaan. Valokuvauksesta innostuneena kuvia tulee täällä aina otettua todella reilusti. Tälläkin kertaa yli 1000 kuvaa tuli otettua.

Kalliollisilta luodoilta löytää kukkia ja muita kasveja todella karuista paikoista.

Kalliollisilta luodoilta löytää kukkia ja muita kasveja todella karuista paikoista.

Jos on vene käytössä, suosittelen tutkimusretkiä luodoille. Kallioiset luodot ovat todella kauniita ja kätkevät paljon yllätyksiä kivien piiloon. Ennen maihiinnousua pitää kuitenkin selvittää rajoitukset, osalle kansallispuiston saarista on maihinnousukielto huhtikuusta heinäkuuhun.

Lisää kuvia tältä juhannusreissulta löydät täältä.

Kartta Nauvon Pärnäisiin, M/S Eivorin lähtöpaikalle on tässä.

Kartta Nötön saaresta on tässä. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit
N 6657900  E 207395.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.