Berghamnin saari Saaristomeren kansallispuiston sydämessä

Berghamnin saarelta löytyy luontopolkuja yhteensä vajaan parin kilometrin verran. Saarella on myös tuli- ja telttapaikka. Berghamniin kuljettavat Nauvon Pärnäisistä yhteysalukset m/s Eivor ja m/s Cheri.

➡ Luontopolkuja 2 km
? tulipaikka, telttapaikka, puucee
? paikka kartalla

Kulttuuri- ja luontoarvoja

Kun kirjoitetaan Saaristomeren kansallismaisemasta, usein kuvituskuvana käytetään Berghamnin kallioilta otettua kuvaa. Monelle saari on kuitenkin nimenä tuntematon, ja vielä vieraampi käyntikohteena. Moni saaristoon suuntaava matkaa yhteysaluksella suoraan Nötön, Jurmon tai Utön saarille sivuuttaen Berghamnin. Kannattaa varata kuitenkin ylimääräinen päivä saaristoretkeen, ottaa teltta mukaan ja hypätä pois Berghamnin laiturissa.

Kansallismaisemaa Saaristomereltä.

Berghamnin kylä on luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi ympäristöksi. Sen lisäksi osa saaresta kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon, ja osa on yksityistä suojelualuetta.

Berghamnin saarella on ollut asutusta jo 1500-luvulla. Siitä lähtien saarta on myös laidunnettu, mikä näkyy perinnemaisemien kasvien, sienten ja hyönteisten rikkautena. Saarella on myös järjestetty monena kesänä talkooleirejä perinnemaisemien ylläpitämiseksi. Talkooleirit ovat myös oiva keino päästä tutustumaan saareen ja sen luontoon, sekä tekemään tärkeää työtä luonnon hyväksi. Kesäinen päivä lampaiden ja lehmien laiduntamalla saarella tai talvisen saariston hiljaisuus ovat molemmat kokemisen arvoisia.

Berghamnin kylä.

Saapuminen saarelle

Saarelle pääsee muutaman kerran viikossa maksuttomalla yhteysaluksella Nauvon Pärnäisistä m/s Eivorilla tai m/s Cherillä. Aikatauluja lukiessa tulee huomioida, että monet vuoroista pitää etukäteen tilata viimeistään vuorokautta ennen. Saaren luontopolut ehtii toki näkemään puolessa päivässä, mutta yhteysalusten aikatauluista johtuen retki kannattaa suunnitella niin, että yöpyy saarella muutaman yön. Kun yhteysalukselta hyppää maihin saaren itärannalla sijaitsevalta laiturilta, on taivallettava kärrypolkua pitkin puoli kilometriä päästäkseen Västerbyn kalastajatilan pihaan retkeilijän palveluiden äärelle.

Yhteysalus m/s Eivor

Saarelle pääsee myös erinomaisesti omalla veneellä tai meloen. Kansallispuiston mailla sijaitseva retkisatama Västerbyn kalastajatilan edustalla, saaren pohjoisrannalla, tarjoaa laituripaikan veneille ankkurikiinnityksellä. Kajakilla rantautuva löytää maihinnousupaikan laiturin ja rannan venevajojen itäpuolelta. Rannalla on pieni ruovikkotupsu, jonka taakse pystyy melomaan. Ranta on loiva hiekkaranta, mutta pohja on hieman upottavaa mutaa. Siitä huolimatta paikka on paras kajakkien rannalle nostamiseen, eikä telttapaikallekaan ole pitkä matka kantaa tavaroita.

Västerbyn kalastajatila

Kansallispuistoon kuuluva, 1920-luvulla rakennettu Västerbyn kalastajatila huokuu historiaa ja kertomuksia. Viimeksi torpassa on asuttu vakituisesti 70-luvulla, mutta saaren muissa rakennuksissa on yhä vakituista asutusta.

Saarella ovat päivystäneet monena kesänä Saaristomeren ystäväyhdistyksen, Arkipelagiaseuran, saari-isännät ja -emännät. Kesäisin voi siis päästä tutustumaan Västerbyn historiaa ja saaristolaisidylliä huokuvaan päärakennukseen myös sisältä. Punakeltainen rakennus Västerbyn päärakennuksen vieressä toimii Metsähallituksen työntekijöiden ja talkooväen tukipisteenä.

Päärakennuksen sisätiloja.

Saaren palvelut retkeilijälle

Kesällä Västerbyn kalastajatilan aidattua pihapiiriä niitetään säännöllisesti. Se on myös kansallispuiston virallinen telttailupaikka. Niiton ansiosta punkkimäärät pysyvät aisoissa. Muutenkin ympäröivä alue on kasvillisuudeltaan pääosin matalakasvuista, joten punkkeja ei ole riesaksi asti. Pihapiiristä löytyy myös pöytä ja penkit.

Västerbyn pihapiiriä.

Rannan kahdesta punaisesta vajasta löytyvät saariston kalastuksesta kertovat näyttelyt. Rantavajat ovat avoinna ympäri vuoden, eikä niissä ole miehitystä.

Rantavajan näyttely

Kuivakäymälät ja huollettu nuotiopaikka löytyvät rannan tuntumasta. Talvikuukausina ei polttopuuhuoltoa ole. Yleistä vesipistettä saarella ei ole, joten kaikki tarvittava neste on tuotava mukana.

Saari on suhteellisen pieni, ja merkittyjä luontopolkuja noin 1,5 kilometrin verran. Reitti johdattaa Västerbyn pihapiirin kedoilta ja niityiltä karummille kallioille ja saariston peikkomaisen käkkyräisiin koivikoihin.

Peikkokoivikko

Luontopolkutaulujen avulla tutustut alueen kasvillisuuteen ja eläimistöön sekä alueen historiaan. Ja jos on retkellä talviaikaan, saaristossa on yleensä vähän lunta, joten reitin kiertäminen onnistuu yleensä helposti.

N=6993613, E=567580.
Lisätietoa www.luontoon.fi/berghamn

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.