Suomen Machu Picchu – Päijälän linnavuori Kuhmoisissa

Olen pariinkin otteeseen käynyt tutustumassa Kuhmoisten vaikuttavaan linnavuoreen, jonka katuosoitekin kertoo, että kyseessä on merkittävä paikka. Linnavuoren osoite on Linnavuorentie, 17800 Kuhmoinen.

Perille johtava hiekkatie on viitoitettu Puukkoistentieltä. Perillä odottaa noin kolmen auton parkkipaikka, jonka vieressä on tällainen infotaulu kertomassa matkamiehille paikan tarinaa.

IMG_5043Päijälän linnavuori kohoaa Saaresjärven rannalla osapuilleen kahdeksan kilometriä Kuhmoisten kirkonkylältä. Se kuuluu heimosotakaudella 800–1200-luvuilla käytettyihin paikallisten asukkaiden pako- ja turvapaikkoihin, joita on löydetty sieltä täältä ympäri Hämettä.

Varmana pidetään, että Päijälän linnavuorta on käytetty ainakin 1000-luvulta 1200-luvun jälkipuoliskolle saakka. Tuolloin paikka onkin sitten hylätty sitäkin perusteellisemmin.

kuhmoisten linnavuori (11)Kuhmoisten linnavuori kohoaa noin 25 metriä ympäröivää maastoa ja 45 metriä Saaresjärven pintaa korkeammalle. Sen jyrkänne onkin näyttävä ilmestys alhaalta päin ihasteltuna. Korkeuseroa Päijänteeseen on noin 100 metriä.

Linnavuoren neljästä rinteestä kolme on lähes pystysuoria, mutta yksi on loivahko ja muinaisina aikoina siksi myöskin puisin rakennelmin varustettu. Se kun oli ainoa suunta, josta hyökkäys oli mahdollista suorittaa.

Linnavuorentietä eteenpäin kulkiessa törmää kylttiin, joka osoittaa, mistä polku kulkee.

IMG_5045Vuoren ylin osa on laakea ja pinta-alaltaan puolisen hehtaaria. Hirsivarustusten tukena käytetty kivimuuri on yhä nähtävissä pohjoislaella.

Ulkovarustusten suojissa on ollut tilaa yli 50 hengelle ja sieltä on löydetty muun muassa paja, vesikuoppa ja asumuksia. Kuten lähes kaikki muinaiset linnavuoret, Kuhmoistenkaan linnavuori ei ollut pysyvästi asuttu.

IMG_5046Alueella 1980-luvulla tehdyt arkeologiset kaivaukset toivat esiin poikkeuksellisen runsaan löydösmäärän, peräti 340 esinettä. Löydöt kertovat paitsi käsityötaidoista myös yhteyksistä itään, länteen ja Balttian suuntaan.

Useissa esineissä on havaittu palamisen merkkejä, mikä viittaa turvapaikan äkilliseen hylkäämiseen 1200-luvun lopulla. Todennäköisesti linnoitus on poltettu taistelun yhteydessä talvella. Hyökkääjästä ei ole tietoa.

IMG_5049Paikalle jääneiden aseiden vuoksi on arveltu, että linnavuorella on käyty ankara taistelu, jonka johdosta paikasta on tullut tabu, jonne ei kukaan uskaltanut sen koommin mennä. Ei edes noutamaan arvoesineitä.

Paikka unohdettiin, tarina kulki sukupolvelta toiselle vain kytien nimistössä. Näin jatkui aina siihen saakka, kun aiemmin mainitut tutkimukset paljastivat paikan muinaisen suuruuden. Tästä juontaa myös usein käytetty rinnastus Machu Picchuun.

Linnavuoren laelle on rakennettu puinen pöytä, jonka ääressä voi syödä eväitä ja ihailla maisemia.

IMG_5056Tällainen on näkymä itään Saaresjärven suuntaan.

IMG_5058On kiehtovaa antaa ajatuksen lentään yli vuosisatojen ja pohtia, mitä Päijälässä on tapahtunut.

Miksi tätä paikkaa pelättiin ja kunnioitettiin? Miltä paikka on näyttänyt tuon hävityksen jälkeen kytevine puurakenteineen ja hurmeisine tantereineen?

IMG_5060Päijälän linnavuori liittyy ilmeisesti hämäläisten ja karjalaisten käymään kilpailuun eränkäyntioikeuksista alueella. Vaikka nuo ajat ovat enää etäinen muisto, niin niiden jäljet elävät ja ovat kenen tahansa nähtävissä. Eli kannattaa käydä tutkimassa kivimuurin perustuksia ja nauttia maisemista, sillä niitä riittää!

Kartta.

ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6834292 E 534949

Teksti: Mikko Solja, kuvat: Mikko Solja ja Antti Huttunen.

Päijälän muinaislinna kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6834392 E 404376

Lähteet:
Kuhmoisten kunnan verkkosivut.
Wikipedia.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *