Tässä surmattiin Savon viimeinen saamelainen shamaani – Jalkalan Lapin Kirkkokivi

Kauan sitten oli aika kun tuhansien metrien paksuinen jäävaippa peitti maatamme. Sen jätti kamaraan jälkensä paetessaan pohjoiseen. Kesti aikansa ennen kuin ihminen taas palasi maille, jotka vetäytyvä jää jälkeensä jätti. Suomalaisiksi nykyään itseään kutsuva kansa ei ollut kuitenkaan ensimmäinen, joka monia seutuja piti kotinaan. Alkujaan maat olivat saamelaisten.

Jokunen vuosi sitten kuulin kiehtovasta paikasta, jota kutsuttiin Jalkalan Lapiksi. Se on seutu keskellä Sisä-Savon. Muusta ympäristöstään sen erottaa kuitenkin se, että alueella on puolenkymmentä edelleen nimellä kutsuttua kiveä, jotka ovat seitoja kaikki. Paikalla nimittäin sinnitteli suomalaisen väestön paineessa alueen viimeinen saamelaisväestö.

Reilu vuosi sitten kiertelimme suurimman osan näistä seidoista. Yksi jäi kuitenkin odottamaan omaa reissuaan. Se seita tunnettiin nimellä kirkkokivi. Vuoronsa se sai menneenä syksynä.

Lokakuu pisti parastaan kun pitkän metsätieajelun jälkeen nousin autosta. Kartta kertoi, että Kirkkokivelle oli vajaan puolen kilometrin kävely ojitettua suota pitkin. Maasto näytti yhtäpitävältä, joten arvelin oikean ojan reunaa askeltavani.

kirkkokivi-2

Viimein aloin lähestyä karttamerkkiä, jossa lohkareen piti olla. Ja siellä erotinkin mäntyjen välistä suipponokkaisen lohkareen, Kirkkokiven. Kävelin kiivaammin ja pysähdyin vasta sen tykö.

kirkkokivi-5

Tässä se nyt siis oli. Savon saamelaisten viimeisen shamaanin surmapaikka. Tässä, tämän kiven vierellä olivat valloittajat vuodattaneet verta ja sitä myöten päättäneet yhden luvun maamme historiassa.

kirkkokivi-4

Kiersin kiveä, annoin katseen haravoida, josko siitä erottuisi jotain kiinnostavaa.

kirkkokivi-3

Toki suippo huippu oli itsessään erikoinen, mutta löytyipä lohkareesta myös pieni tafonirapautumisen alkukin.

kirkkokivi-6

Aikani tutkittua istuin vielä hetkeksi aloilleni. Mietin, miten ilman tarinaa tämäkin paikka olisi vain kivi suolla kasvaakituuttavassa metsässä. Vaan nyt, kun tarinan tiesi, oli se paljon enemmän.

kirkkokivi

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6940507 E 513081

5 replies
 1. Nina Michael
  Nina Michael says:

  Hei,
  Minä olen sitä mieltä että suomen ja kirkon tulisi pyydää samelaisita ANTEEKSI KAIKESTA MITÄ HE OVAT TEHNEET VÄÄRIN. OLEN TEHNYT SIITÄ! SE OLIN JUURI ÄSKEN! MINULLA ON TÄMÄN TAPAAN muistaneita juutuja perillä! OLEN 16 VUOTTA TENHYT SAAMELAISEN ASIASSA JA MINULLA ON 9 VUODEN KOULTUS SITÄ VARETEN JA OLEN AINOA JOKA TEKEE SAAMELAISEN HYVÄKSI TYÖTÄ!

  Vastaa
 2. Juuso Happonen
  Juuso Happonen says:

  Kiitos Antti mielenkiintoisesta artikkelista. Sattumoisin tai juuri siksi minulla on repertuaarissa Wiimeinen Shavolaenen Shammaani -hahmo ja pieni show. Ehkäpä se viimenen shammaani vielä ellää jossain savon perukoilla… 😀

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.