Hyyppäänvuori, Laukaa

Voiko olla hienompaa päivää lähteä lumikenkäretkelle paikkaan, jota on kutsuttu jopa Keski-Suomen Koliksi? Laukaan Hyyppäänvuori sijaitsee Lievestuoreenjärven lounaisrannalla ja kohoaa 171 metrin korkeuteen; niinpä vuoren seinämästä löytyy myös muinaisranta.

Hyyppaanvuoren-aurinkotalvi

Reittivaihtoehtoja Hyyppään huipulle kiipeämiseen on useita. Päädyn itse seuraamaan ajo-ohjetta lyhyemmälle reitille ja saan auton kohtuullisen matkan päähän polun lähtöpaikasta Ruoholahdentien varteen (aurattuja pysäköintilevikkeitä ei ole tarjolla). Polun alkupää löytyy helposti, vaikka viittaa ei olekaan – jäljet lumessa ja punainen tuulessa lepattava nauha paljastavat oikean uran.

Hyyppaanvuori-itarinne-talvi

Hyyppäänvuoren laelle kapuaminen on hyvää liikuntaa kelillä kuin kelillä, sen saan tuta. Polku mutkittelee ylämäkeen noustessa ihan tarkoituksella, jottei matkanteko tuntuisi liian jyrkältä. Näinköhän se urhea hiihtäjä on ollut matkalla ylä- vai alamäkeen? Lopulta saavun yläilmoihin ja saan ensimmäiset pilkahdukset maisemista. Lupaavan näköistä!

Kartta-Hyyppaanvuoren-polku

Hyyppäänvuoren päältä löytyy myös tämän Metsähallituksen hallitseman suojellun alueen kartta, josta näkee myös mistä jo kohtaamani, sinisillä maalitäplillä merkitty vaihtoehtoinen reitti Hyyppäälle kulkee. Jahas, enpä tiennyt että sellainenkin reitti olisi ollut tarjolla! Tuota voisi kokeilla sitten, kun lumet ovat sulaneet ja maisemaan on tullut enemmän veden sineä.

Talvimaisema-pohjoiseen-Hyyppaanvuori

Nyt on tyydyttävä vain taivaan sineen ja pohjoiseen päin aukeavaan hillittömän hienoon, avaraan maisemaan yli Lievestuoreenjärven! Onhan täältä alas aikamoinen pudotus.

Kelo-Hyyppaanvuori-talvi

Yksinäinen käkkyräoksainen kelo poseeraa kalliorinteellä kuin tottunut valokuvamalli. Seison pitkään paikallani lumessa ja katselen kaukaisuuteen. Hyyppäänvuorelle ei ole mitään tarvetta rakentaa näkötornia, sillä täällä pärjää ilmankin.

Hyyppaanvuori-kelot

Myös puusto on Hyyppäällä komeaa. Jo kelottuneet ja hiljalleen kelottuvat männyt eivät ehkä ole satoja vuosia vanhoja, mutta niiden muodoissa on viehätyksensä. Mutta hetkonen, jossain täällähän piti olla myös luola…

Pikkuluola-Hyyppaanvuori

Laskeudun varovasti alas lumisia kallioita ja seuraan kallioseinän reunamaa. En todellakaan ole mikään luolaekspertti, joten olen ihan tyytyväinen, mikäli vain pääsen näkemään jotain luolaksi luokiteltavaa. Tämä syvennys kallion alla saattaa hyvinkin olla luolaksi kutsuttava ilmestys. Mutta olisiko täällä jotain vielä näyttävämpää?

Luola-Hyyppaanvuori-Laukaa

Hahaa! Kohta huomaan kalliossa sellaisen onkalon, että enää ei ole epäilystäkään. Hyyppäänvuoren isoin luola, oletan! Sinne on toki astuttava sisälle. Voin hyvin kuvitella, että täällä on saattanut joku aikanaan jopa yöpyä, turvassa sateelta ja tuulen tuiverrukselta. Yöpymiskamppeita ei tullut matkaan, joten lähden rämpimään takaisin kallion laelle.

Iso-kivi-Hyyppaanvuori

Hyyppäänvuoren laen kiertävä polku tarjoaa mukavan katsauksen maisemiin lähes joka ilmansuuntaan. Ja jos ei tule käytyä alhaalla luolilla, voisi korvikkeeksi istahtaa vaikka reitin varrella olevan ison kiven alle, mikäli kehno keli yllättää ja evästä on matkassa. Nuotiota ei parane kuitenkaan viritellä minnekään Hyyppään suojelualueella, sillä tulenteko on kielletty.  Ihan aiheesta. Näin hienon kohteen suo ehdottomasti säilyvän juuri tällaisena, ilman sekalaisia nuotionjämiä luolissa tai kallion kupeessa. Laskeudun vuorelta kepein askelin, aurinkoenergialla ladattuna. Kesällä Hyyppäänvuoren alueella voisi tutustua myös kaakkoisrinteen rauhoitettuun lehtoalueeseen…

Keski-Suomen Koli? Lievestuoreenjärvi ei ehkä ihan Pielistä vastaa, mutta aika korkealle Hyyppäänvuori kyllä nousee Keski-Suomen hienojen maisemakohteiden listalla.

Kartta ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 6907173  E 455236

6 replies
 1. Kasperi
  Kasperi says:

  Vaikka tuota luolaa ei missään sen tarkemmin määritelläkään, niin melkein väittäisin ettei se ole tuo mistä kuvan olet ottanut; kallioiden keskivaiheilla oikeassa laidassa on läpi kontattava/ryömittävä luola jolla on mittaa n. 10 metriä. Lisäksi tuolla on useita kuvaamasi kaltaisia onkaloita.

  Vastaa
 2. Upe Nykänen
  Upe Nykänen says:

  Kiitos vinkistä, hyvä tietää eli oiva syy käydä Hyyppäänvuorella uudelleen katsomassa, mitä jäi ensiviisiitillä näkemättä. Näin ei-luolaharrastajana osasin olla tyytyväinen heti ensimmäiseen vastaan tulleeseen onkaloon, enkä arvannut, että lumisten rinteiden kätköistä olisi löytynyt jotain vielä jännittävämpää.

  Vastaa
  • Antti Huttunen
   Antti Huttunen says:

   Aktiivisena luolaharrastaja voin sanoa, etteivät ne aina osu silmiin vaikka täsmälleen tietäisi, mitä on hakemassa ja mistä sen pitäisi löytyä 🙂

   Vastaa
 3. Markku Tossavainen
  Markku Tossavainen says:

  Luolan suuaukko löytyy rinteen puolivälistä ”teraasijakson” loputtua. Suuaukko on aika vaikea löytää, mutta ei mahdotonta. Luola on n. 10 m pitkä. Tarvitset taskulampun ja rohkeutta! Luola on itse asiassa suurien lohkareiden väliin jäävä onkalo, jonka pohjalla syvä halkeama. Luola johtaa vuoren päälle.

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.