Jyväskylän Kanavuori sai tuliterät portaat

Kanavuori sijaitsee Vaajakoskella Päijänteen ja Leppäveden välisellä kannaksella. Jyrkkäpiirteinen vuori kohoaa miltei kahdensadan metrin korkeuteen merenpinnasta. Ympäröivien järvien pintaan tulee korkeuseroa toista sataa metriä. Maisemat laelta ovatkin todella komeat! Nyt niitä pääsee ihailemaan tuliteriä portaita pitkin.

Kohde kartalla

Ei tulipaikkaa

Vaativa reitti, n. 3 km

Kanavuoren laella kulkee ympyräreitti, jolle voi nousta kahta vaihtoehtoista reittiä pitkin. Pohjoisempi nousu on loivapiirteisempi kuin eteläisempi. Kanavuoren polut on merkitty maastoon punaisilla kolmioilla. Reitin kunnostustöiden yhteydessä maalimerkit uusittiin ja vanhoiksi käyneet luontopolkutaulut poistettiin. Vanhat puiset portaat korvattiin uusilla metalliportailla. Metalliportaat valittiin, koska ne eivät ole märkinäkään liukkaat. Ne myös kestävät hyvin kulutusta ja ovat pitkäikäiset. Lisäksi metalli on käytön jälkeen täysin kierrätettävissä.

Kanavuoren polun remontissa ei unohdettu koirakavereitakaan, sillä ritiläportaiden toiseen reunaan asennettiin tassuttelijoille oma koirakaista.

Kanavuoren reitti on jyrkkyyden ja louhikon vuoksi tasoltaan erittäin vaativa. Hyvä tasapaino ja pitävät kengät ovat retkellä tarpeen. Ketterien lasten mielestä reitti on usein hauska juuri sen haastavuuden takia, mutta vanhempien on valvottava, että lapset pysyvät merkityllä reitillä. Reitiltä ei tule poiketa vaarallisten jyrkänteiden takia.

Kanavuorella ei ole tulentekomahdollisuutta. Ottamalla hetivalmiit eväät kotoa mukaan vaikkapa ruokatermoksessa, voi evästauon kuitenkin pitää roskatonta retkeilyä noudattaen vaikka vuoren hienoimmalla näköalapaikalla. Lähin tulipaikka puolestaan sijaitsee Naissaaressa.

Kanavuoren polulle on helppo saapua polkupyörällä ja bussilla. Autoilijat voivat pysäköidä autonsa Naissaaren pysäköintialueelle, mistä siirrytään kävellen noin 700 metrin matka polun eteläiseen lähtöpisteeseen.

Artikkeli mukailtu Metsähallituksen tiedoteen pohjalta. Kuvat tiedotteesta: Marika Piilonen

Lue myös

Vuori kahden veden välissä: Jyväskylän Kanavuori

Kanavuoren reitit Luontoon.fi-sivustolla

Retkeilijä: ehkäise roska ennalta

Lämmintä lempiruokaa ilman tulentekoa – ruokatermos tuo evästelyyn paljon vapautta

Kestävöity reitti voi aluksi näyttää rujolta: syyt kestävöinnin taustalla ovat kuitenkin tärkeitä

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.