Onkilammen rannalla on helppo rauhoittua – lähiympäristöstä löytyy upeita keloja ja kohisevia koskia

Kaupallisessa yhteistyössä Nevalan lomamökit

Pyöreän muotoisen, Onkivuoren helmoilla lainehtivan Onkilammen rannalla Multialla kohoaa joukko erilaisia mökkejä piilossa luonnon rauhassa. Laituri ja loivasti syvenevät uimarannat houkuttavat kesän majoittujia uimaan, ja muinakin vuodenaikoina voi täällä rentoutua luonnon hiljaisuudesta nauttien, vaikkapa kodalla tulistellen. Kohde sopii niin lapsiperheille kuin liikuntarajoitteisillekin, ja sen lähiseudulta löytyy luontoretkeilijälle kiinnostavia paikkoja tutkittavaksi.

Kohde kartalla (Onkilampi)

Nevalan lomamökkien kotisivuilla kerrotaan paikan historiasta seuraavaa:

”Idea mökin rakentamiseen lähti joskus 1980-luvun alussa, kun Isämme Juhani mietti omaa synnyinpaikkaa, mikä on sijainnut Nevalan lomamökkien läheisyydessä. Nykyään Juhanin synnyinkodin rauniot on poistettu ja ympärille rakennettu yhteinen leikkikenttä, sekä kota jonka läheisyydessä on mukava muistella menneitä. Oma mökki on jokaisen Suomalaisen perinteinen unelma ja sellainen se oli Nevalan perheelle aluksi, kunnes syntyi ajatus lomamökkien vuokraamisesta.

Lähde: Nevalan lomamökit

Retkikohteita lähellä

Teksti ja kuvat: Antti Huttunen

Humalakankaan rauhoitetut kelot

Kohde kartalla N=6934968.622, E=378191.464 (ETRS-TM35FIN)

Viitisentoista kilometriä Multian kirkonkylältä ja vain nelisen kilometriä Onkilammelta pohjoiseen löytyi kartalta kiinnostava kohde. Pienellä alueella oli nimittäin kolmen rauhoitetun puun merkit. Kyllähän sellainen paikka piti käydä kurkistamassa, josko paikalta löytyisi hyvinkin komeita puita.

Auton jätin metsätien alkuun, josta perille ensimmäisen puun luo oli vain sadan metrin köpöttely aivan tien vieressä olleelle puulle. Maastosta ei löytynyt merkintää rauhoituksesta, mutta komean harmaantuneen kelovanhuksen tunnisti helposti suojelluksi puuksi. Naapurissa oli pari nuorempaa – jos lähemmäs parisataavuotiasta puuta näin voi kutsua – puuta odottamassa vuoroaan nousta metsän valtiaaksi.

Toinen suojeltu puu löytyi kolmensadan metrin päästä tien pohjoispuolelta: kaunis kaksihaarainen kelo! Siellä se seisoi nuoren männikön valtiaana, vahti arvokkaasti kasvatusmetsävaiheessa olleen metsän kasvua. Liekö tuijotellut välillä silmiin kolmatta keloa, joka tien toisella puolella kahdensadan metrin päässä vahti omia lapsenlapsiaan.

Palsankosken kalastusalue

Kohde kartalla N 6930814 E 381067 (ETRS-TM35FIN)

Palsankoskelle on Onkilammelta matkaa vain kaksi kilometriä, eli koski sopii päiväretken tai vaikka pyöräillen iltaretken kohteeksi. Keskellä havumetsien kirjomaa taivalta tie ylittää kauniin kosken siltaa pitkin. Tien sivussa on kalastuskohteesta kertova merkki, ja pysäköintipaikalle kurvattaessa tien likellä onkin pysähdyspaikka peräti keittokatoksineen kaikkineen.

Palsankosken kokonaisuuteen lukeutuvat myös Housu- ja Käpykoski. Koko komeudella mittaa on jopa kolme kilometriä, ja sen kuohuissa uivat taimenet, kirjolohet, harjukset sekä puronieriät. Kauniin kosken rannalla kannattaa ehdottomasti poiketa tai pysähtyä jaloittelemaan, ja koskessa saa myös kalastaa, kunhan huolehtii luvat kuntoon. Kosken rannalla on myös muun muassa tulipaikka. Lue lisää osoitteesta Palsankoski.fi

Kurjenkoski

Kohde kartalla N=6923635.222, E=383284.365 (ETRS-TM35FIN)

Pienen Multianjärven luoteskulmassa, noin 11 kilometrin päässä Onkilammelta ja Nevalan lomamökeiltä kohisee Kurjenkoski, jonka yli johtaa Haahkalantie ja joka sopii vaikkapa pyöräretken kohteeksi. Paikalla on ennen vanhaan sijainnut mylly ja uittoränni. Rannoilla näkee edelleen kivisiä rakenteita muistona noista ajoista. Uudempaa rakennuskantaa edustaa pieni laavu tulipaikkoineen – eväitä kannattaa siispä ottaa mukaan.

Jos poikkeat Kurjenkoskelle kesällä niin kannattaa huomata, että pienen matkan päässä on myös uimaranta paikassa, jossa puro laskee Pieneen Multianjärveen. Kohde sijaitsee Soutujoentien varrella, katso kartta. Oman retkeni aikana ei uimaan meneminen enää houkuttanut, mutta syksyn sateet olivat tehneet Kurjenkoskesta vuolaan ja sitä oli mainiota saada ihailla.

Maaherransuo

Kohde kartalla N 6941846 E 371212 (ETRS-TM35FIN)

Niukalti naapurikunnan puolella, Ähtärin itäreunalla sijaitseva Maaherransuo on valtava suoalue 418 hehtaarin pinta-alallaan. Luvussa tosin on mukana myös vähemmän soisia Natura-alueen osia.

Suurin osa suosta on puutonta kalvakkanevaa, ja syksyn saavuttua se on pukeutunut upeaan ruskaan rahkasammalikkojen vaihdettua väriä räikeän vihreästä viininpunaiseen.

Suuren avosuon reunalla herää aina vahva kunnioituksen tunne luontoa kohtaan. Täällä on jotain, jota ihminen ei pysty kahlitsemaan. Ehkä samasta syystä syntyi vanha usko siitä, että suo ei ole elävien eikä kuolleiden maata, vaan molemmat maailmat ovat siellä läsnä.

Muutaman kuukauden päästä tällä suolla voi hiihtää kuulaassa talviyössä kuun valaisemaa latua.

Yritysten tiedottamisen kehittäminen -yritysryhmä
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.