Pallivaha – Suomen ehkä tunnetuin lohkare on vanha rajakivi, Turku

Turun Pallin kaupunginalueella sijaitsee kenties Turun ja maamme tunnetuimpia rajakiviä Pallivaha.
Kiven humoristiseltakin kuulostava nimi juontuu lounaissuomalaisesta murteesta ja tarkoittaa “pallo(raja)kiveä”. Rajakiven historia ulottuu vuoteen 1697, tuolloin kuninkaallinen maanmittari Magnus Bergman merkiksi karttaan Kärsämäen kylässä sijaitsevan siirtolohkareen rajakiveksi verotuksellista syistä.

pallivaha

Rintamiestalon kokoinen jääkauden mukanaan kuljettama siirtolohkare on luokiteltu nykyään luonnonmuistomerkiksi ja siksi se onkin saanut kylkeensä laatan muinaismuisto, joten kaikkein innokkaimmat kiipeilyharrastukset kannattaa jättää toisaalle. Samoin tulenteko on kiellettyä kiven alle muodostuneiden pienten luolien uumeniin, vaikkakin merkkejä leiriytymisestä on havaittavissa roskien ja nuotionjäänteiden osalta.

pallivaha5

Kiveen liittyy myös runsaasti perimätietoa ja tarinoita. On kerrottu, että Nunnavuorella asuva jättiläinen olisi heittänyt kiven paikalle. Samankaltaisia tarinoita vihaisista jäteistä on maamme täynnä ja usein vihan pitoon on ollut syynä kirkon rakentaminen, joka on jättien osalta jotenkin epäonnistunut. Todenperäisempää sensijaan lienee, että kiven alla ja sen lähistössä olisi asunut rosvoja ja lainkouraa piileksiviä laitapuolen kulkijoita.

pallivaha8

Rajakivi sijaitsee Pallivahan koulun välittömässä läheisyydessä. Alueella on myös runsaasti muita näyttäviä kallio- ja siirtolohkaremuodostelmia. Kohde on helposti saavutettavissa mikä kielii myös runsaasta roskien määrästä. Sateella lohkareinen maasto on varsin liukas, joten malttia matkaan mikäli mielii nousta rajakiveä ympäröivien lohkareiden päälle. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen kohde.

Pallivaha kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6714718 E 240652

Kuvat: Harri Leino ja Virpi Bee

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.