Husabyn kirkko ja riimukivi, Ruotsi

Husabyn kivikirkko on todellinen helmi Länsi-Götanmaalla, vehreän Kinnekullan kylän ulkopuolella. Se on Ruotsin ensimmäinen kivikirkko ja vielä nykyäänkin osa pyhiinvaellusreittiä.

Kuuman myöhäiskesäpäivän kunniaksi jätin kenkäni ulkopuolelle ja liikuskelin kirkon kivisellä, sileällä lattialla paljain varpain. Minulla oli onnea, sillä paikalla oli juuri arkkipiispan valtuuttama valokuvausryhmä, joka kuvasi kirkon kauniita yksityiskohtia kirjaa varten.

Valokuvaaja assistentteineen kertoivat ystävällisesti ja innostuneesti kirkon historiasta ja olisivat lainanneet salamalaitteitaankin epäilyttävästä bändipaidastani huolimatta.

husaby_2

Kirkon vanhimmat osat ovat 1000-luvulta, mutta kuten monissa historiallisissa rakennuksissa usein käy, myös tätä on muokattu ja rakennettu lisää aikojen kuluessa. Kirkko oli arvatenkin alkujaan puinen sauvakirkko, jonka yhteyteen rakennettiin kivinen torni. Myöhemmin puu sai väistyä ja itse kirkko tehtiin kivestä.

Rakennuksen historiaan kuuluu myös aimo annos dramatiikkaa – 1500-luvulla tanskalaiset sotajoukot yrittivät polttaa kirkon. Toinen mielenkiintoinen tarina kertoo sisäänkäynnin välittömään läheisyyteen asetetusta ristinmuotoisesta hautakivestä, jonka syystä tai toisesta varasti aikoinaan paikallinen opettaja, joka halusi sen omaksi hautamuistomerkikseen. Kivi oli pitkään kadoksissa, kunnes hautuumaalla ollut puu kaatui myrskyssä. Sen juurten alta löytyi kivi, piilotettuna pitkäkyntisen hautaan.

husaby_3

Kirkkoa restauroitiin 1900-luvun alussa ja on epäselvää onko sisätilojen kalkkimaalauksia korjattaessa niihin lisätty uusia osia ja koristeita restauroijien kenties arvaillessa millainen kuva alunperin oli.

husaby_4

Kuvissa esiintyy paitsi pyhimysten muotokuvia, myös kaupungin muurit. Silti ei tiedetä, onko alueella aiemmin ollut kaupunki mikä kenties on unohtunut; osa arvuuttelee kuvan olevan symbolinen viittaus tanskalaisten yrittämään valtaustyöhön.

Hautausmaan nurkassa sijaitsee myös korostettu käärmeaiheinen riimukivi, joka jää helposti huomaamatta jos sitä ei tiedä etsiä. Harmiteltavasti kivi on jossain vaiheessa katkennut keskeltä, mutta se on sittemmin korjattu ja tuettu. Kiveen on kaiverrettu teksti

Ôzurr ja Sveinn ja Þórir, he pystyttivät kiven äidilleen Ólôfille. Auttakoon jumala, jumalan äiti ja kaikki jumalan enkelit hänen sieluaan.

husaby_5

Ruotsi on monella tapaa riimukiviharrastajan paratiisi ja monessa paikkaa maan vanha uskonto kietoutuu historian saatossa kristinuskon kylkeen kiehtovalla tavalla. Näin on myös Husabyn kiven laita, sillä vaikka sen viesti on kristillinen, on kuva-aihe selvästi vanhan uskon innoittama.

Kartta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.