Polku Rauanvaaran huipulle Joensuussa on lyhyt mutta antoisa

Paikka kartalla (Nivansalontie 83)

Rauanvaaran polku on lyhyt, mutta kiertämisen arvoinen. Kävimme katsastamassa polun kuntoa Joensuun liikuntapalvelujen tiimillä. Alta voit lukea kokemukseni polusta.

Hammaslahden taajamasta reilun seitsemän kilometrin päässä on Rauanvaara. Vaara, joka tunnetaan varmasti parhaiten hyppyrimäistään. Mikäli mäkihyppääminen ei ole kutsumuksesi, kannattaa Rauanvaaraa lähteä valloittamaan polkua pitkin.

Alkumatkasta energiaa vielä riitti ylimääräiseenkin. Tässä testaillaan tasapainoa.

Myöhäisenä syyspäivänä lähdimme ennakkoluulottomasti kohti Rauanvaaran huippua. Polku lähti heti parkkipaikalta loivaan nousuun, joka mukavasti vetreytti jalat autossa istumisen jälkeen. Rauanvaaran luonto oli tunnelmallinen, sillä tuntui, että joka puolella sammal oli levittäytynyt pehmeäksi matoksi.

Melko heti tämän kyltin jälkeen alkoi nousu kohti Rauanvaaran lakea.

Loivan nousun jälkeen polku koukkasi vielä lähellä Nivansalontietä, minkä jälkeen alkoi todellinen kiipeäminen. Lyhyessä ajassa polku kiipesi jyrkästi ylös kohti Rauanvaaran huippua. Vaikka nousua ei ihan vuorikiipeilyyn voi verrata, niin kyllä siinä silti hien sai pintaan. Nousun päältä polku taittaa vahvasti oikealle. Kannattaa siis seurata keltaisia merkkejä puissa, mikäli haluaa käydä varsinaisella näköalapaikalla.

Me emme tätä huomanneet, vaan oikaisimme suoraan hyppyrimäen huipulle. Näkymät olivat kyllä upeat sieltäkin. Lisäksi oli mielenkiintoista päästä näkemään hyppyrimäki ihan läheltä. Rehellisyyden nimissä, hyppäämättä kyllä allekirjoittaneelta jäisi, mikäli sinne mäen päälle sukset jalassa pistettäisiin.

Hyppyrimäen luota laskeudutaan takaisin parkkipaikalle. Hyppyrimäen rinne odotteli jo ensi talven lumia.

Maisemat olivat upeat. Tarkkasilmäisimmät näkevät Pyhäselän horisontissa.

Hyppyrimäen ohittamisen jälkeen vaaralta voi laskeutua joko luontopolkua pitkin tai hyppyrimäen portaita. Me valitsimme portaat. Portaat olivat vähän liukkaat sateen jäljiltä, mutta muuten ne olivat oikein hyvässä kunnossa. Jos vielä virtaa Rauanvaaran huiputtamisen jälkeen jää, niin portaat näyttävät soveltuvan hyvin porrastreeniin.

Rauanvaaran polku oli kaiken kaikkiaan lyhyt, mutta vaativa. Ihan pienempien lasten kanssa ei ehkä kannata lähteä mäkeä kipuamaan. Hyppyrimäki luo polulle oman eksotiikkansa, mitä muualla ei Joensuussa löydy. Kuitenkin maisemat ja sammaleinen, kumpuileva metsä veivät tällä polulla voiton.

Artikkeli: Laura Juga

Lue lisää Rauanvaarasta sekä muista Joensuun luontopoluista

Juttu julkaistu alun perin Joensuu.fi-sivustolla, josta se on sittemmin sivu-uudistuksen myötä poistunut.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.