Hiekkavuoren paratiisi eli Nilsiän Louhosareena, Kuopio

Vuosi sitten maa oli jo liki lumeton. Nyt sitä riittää. Päivässä oli kuitenkin vahva lupaus kesästä. Auringon lämmittäessä lempeästi, katselin valkeana kimaltavaa kinosta ja muistekin, että hieman samankaltaiseen kimallukseen voi törmätä myös kesällä.

Kuusi vuotta sitten silloinen työkaverini kirjoitti paperille osoitteen. Hän käski ajaa sinne, jättää auton parkkiin ja kiivetä puomilla suljettua tietä ylös. Siellä olisi kuulemma jotain näkemisen arvoista. Hivenen epäuskoisena pääti tuolloin seurata hänen ohjeitaan. Kovin kummallista näkyä en arvellut kohtaavani, mutta eipä kyseinen herra myöskään ollut vallan keppostelijan maineessa.

Niinpä tein työtä käskettyä. Nilsiän kirkonkylän ohitettuani käännyin vasemmalle pienemmälle tielle, jonka eteläpuolella nousi rinne. Se mitä näin oli Kinahmin pohjoispään viimeisiä rinteitä. Sen suuntaan käänsin kohta ratista ja pian edessäni oli puomi, josta minulle oli kerrottu. Auto jäi siihen ja minä jatkoin matkaani jalkamiehenä.

Rinnettä ylös tarpoessani totesin nousun olevan sen verran reipas, että pohjoiseen avautuivat komeat näköalat. Valtavan kauaa niitä ei kuitenkaan ehättänyt ihmettelemään, sillä toisessa suunnassa avautui entisen avolouhoksen pohja. Toisella reunalla oli katettu katsomo ja esiintymislava. Kertakaikkisen upea ympäristö nauttia kulttuurista! Vaan sekin jäi toiseksi paikan kauneuden edessä.

nilsian beach (5)

Seisoin paikalla, jossa oli kirkkaan valkoisena loistavaa hiekkaa. Sen vieressä avautui laguunimainen allas täynnä turkoosina loistanutta vettä. Takimmaisena nousivat vaaleat pystysuorat kiviseinät punaisine kuvioineen. Siellä täällä oli somisteena vielä ripaus vehreimmän kesän vihreyttä.

nilsian beach (4)

Toiset lentävät kokemaan saman maailman toiselle laidalle. Harva heistä aavistanee, että sama näkymä nököttää mäen rinteessä keskeltä savolaista metsää. Vaan tokkopa tuota samalla tavalla kokemuksena arvostaisivat.

On paikalla toki nimikin. Ja tarinansa. Paikka on entinen kvartsilouhos ja tuo valkoinen hiekka on nimenomaan kvartsihiekkaa, joka loistaa valossa kirkkaan valkoisena. Entinen louhos tunnetaan nykyisin Nilsiän Louhosareenan nimellä. Se rakennettiin 1,6 miljoonalla eurolla. Jonkun vuoden ajan siellä järjestettiin louhosooppera, mutta viime vuosina se on ollut vähäisellä käytöllä. Jokunen kevyen musiikin konsertti siellä on järjestetty, mutta ooppera on jättänyt paikan oopperasäätiö Cavan mentyä konkurssiin 2008.

Alueelle mielivän matkaajan tulee pitää mielessä, että Areena on avoinna vain yleisötilaisuuksien aikana. Louhos on yksityisessä omistuksessa. Varsinaisen Louhosareenan rakenteet sijaitsevat maan omistajilta vuokratulla tontilla ja ne omistaa Kuopion kaupunki. Portilla ja ympäristössä on selkeät kiellot alueelle menemisestä.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 7009711 E 550857

2 replies
 1. Matti Kuosmanen
  Matti Kuosmanen says:

  Alue on yksityisomistuksessa ja avoinna vain yleisötilaisuuksien aikana. Portilla ja ympäristössä on selkeät kiellot alueelle menemisestä.

  Vastaa
 2. Antti Huttunen
  Antti Huttunen says:

  Kiitos kommentista, lisäsimme maininnan, jos asian suhteen on ollut jollakulla epäselvyyttä. GT-karttaan ja myöskin maastoon merkattu vaellusreitti kulkee kiinteistön kautta, onko silläkin liikkumista siis rajoitettu noilla kylteillä?

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *