Syyskalassa Ruunaan koskilla

Sain syyskuun alussa kunnian osallistua mukaan perinteiselle viikon pituiselle Urheilu-, Raittius- ja Walistusseura Wanhat Parrat – WP ry:n kalastusreissulle Ruunaan koskille. En ollut aikaisemmin kyseiseen tapahtumaan osallistunut, Ruunaan koskilla käynyt, enkä edes muista Pohjois-Karjalassa ikinä käyneeni. Tämä aukko sivistyksestä tuli nyt jotenkin paikattua.

Ruunaan Matkailun veneet siikajärven rannassa.

Ruunaan Matkailun veneet Siikajärven rannassa.

Majoituspaikkanamme oli Ruunaan Matkailu, joka sijaitsee lähellä Murroojärven ja Siikajärven välisiä koskia (kartta), joissa pääosin kalastimme.  Kalastuslupana täällä on Ruunaan kosket 7525, jonka lisäksi tarvitaan valtion kalastuksenhoitomaksu. Kalojen alamitat oli paikan päällä kylteissä vielä vanhaa tietoa ja suosittelen tarkistamaan aina tuoreet tiedot esimerkiksi täältä. Ruunaan koskilla on myös patikointireittejä, koskilla voi harrastaa koskenlaskua ym.

Lotto-uistimeen iskenyt kirjolohi.

Lotto-uistimeen iskenyt kirjolohi.

Itsellä on kalastusharrastus jäänyt pahasti muiden toimien varjoon viime vuosina ja olen nyt uudestaan alkanut myös muistelemaan virvelikalastuksen jippoja. Kalastukseni on ollut pääosin haukien kalastusta Turun saaristomerellä ja lohensukuisia kaloja ei ole tullut juuri kalasteltua. Perhokalastusta olen muutaman kerran kokeillut, mutta en siitä juuri tykännyt ja olen mieluiten heittokalastellut virvelin kanssa. Ruunaan koskilla on hiukan kalliit kalaluvat, mutta se johtuu runsaasta kalanistutuksesta. Kalaa tuntuu koskilla mukavasti riittävän. Sain ensimmäisenä päivänä jo heti kaksi kirjolohta.

Kala maistuu parhaimmalta itse kalastettuna ja valmistettuna, mieluiten avotulella.

Kala maistuu parhaimmalta itse kalastettuna ja valmistettuna, mieluiten avotulella.

Siikakosken tuntumasta löytyy useampi hyvin varustettu laavu, on myös savustuspönttöjä ja kalan valmistus onnistuu mukavasti paikan päällä. Suosittelen ottamaan merisuolaa mukaan ja viettämään aikaa myös laavupaikoilla.

Täällä tuntuu paljon laavuilla aikaa viettävän myös ihmisiä, jotka eivät muuten taida kyseistä lajia harrastaa ja haluaisin muistuttaa muutamasta perinteestä, joita laavuilla noudatetaan. Selvää on, että paikat pidetään kunnossa ja kun laavulta lähdetään, niin se jätetään vähintäänkin yhtä hyvään kuntoon, kuin se oli sinne tultaessa. Polttopuita on tapana pilkkoa valmiiksi seuraaville laavulle tulijoille. Roskia ei jätetä laavulle, vaan ne viedään mukanaan. Laavuille ei jäädä asumaan useaksi päiväksi, joko vaihdetaan laavua välillä tai sitten vuokrataan mökki.

Nämä asiat tulivat muutaman kerran eteen tällä reissulla, tuli kyllä myös yllätyksenä Siikakosken laavu, jossa oli todella hyvin kalastajat jättäneet ruuanvalmistusastioita, suolaa, tulitikkuja ym.

Ilta hämärtää Siikakosken laavulla.

Ilta hämärtää Siikakosken laavulla.

Pidämme kaikki erilaisista asioista, minä pidin eniten Ruunaan koskilla laavuilla yöpymisistä. Tein pienen patikkareissun viimeisinä päivinä ja kiersin kaikki lähialueen laavut läpi. Yötä olin Siikakosken ja Murrojärven laavuilla. Olin myös yhdellä laavulla hiukan pidemmällä, mutta se on ilmeisesti jonkin kyläyhdistyksen ylläpitämä laavu ja en halua kertoa sen sijaintia tai nimeä, koska paikka oli todella kaunis ja en halua sinne mitään ihmisryntäystä.

Kuu nousee puiden takaa.

Kuu nousee puiden takaa.

Ruunaan koskien kauneus tuli parhaiten esiin auringon laskiessa ja noustessa. Myös yöt joella olivat hienoja. Luonto antaa niin paljon ihmiselle, jos siitä osaa vain nauttia. Jos vain olisi mahdollista, nukkuisin aina ulkosalla, siellä saa kyllä parhaat unet.

Murroojärven veneylityspaikka.

Murroojärven veneylityspaikka.

Tämänkertainen reissu oli pääosin kalastamista, kerkesin kaksi viimeistä päivää kuitenkin hiukan patikoimaan alueella. Patikointipolut olivat hiukan vanhahkot, pitkospuut olivat risoja ja reittien merkinnät ei ihan parhaat mahdolliset, mutta nämä puutteet korjasivat kyllä hienot maisemat. Ensi vuonna varmasti palaan Ruunaalle ja teen enemmän patikkaretkiä luontoon.

Kartta Siikakosken laavulle. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 7028336  E 673859.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.