Missä sinä nautit syyslomasta? Tässä 5 rentouttavan retkipäivän kohdevinkkiä!

Syysloma kutkuttelee koskemattomana edessä ja mietit, minne suunnata syysretkelle. Ihanista vaihtoehdoista on Suomessa tietenkin runsaudenpula. Nyt vinkkaamme 5 upeaa syyslomapäivän kohdetta – poimi tästä idea omalle retkellesi!

Teijon kansallispuisto sopii kaikille

Vasta hiljattain perustettu Teijon kansallispuisto Salossa on siitä ihmeellinen paikka, että se tarjoaa pienellä alueella mahdottoman paljon erilaista nähtävää.

Punassuo on todella kaunis paikka. Kuva: Caj Koskinen.

Kulttuurin ystävä nauttii Teijon ruukkikylien tunnelmasta, vanhoista rakennuksista, putiikeista ja taiteesta. Soita rakastava suuntaa vaikkapa upealle Punassuolle, ja hän, joka haluaa nähdä kauas, kiipeää vaikkapa Nenustan näköalapaikalle. Teijolla voit antaa myös merituulen puhaltaa arjen huolet pois päästäsi tai miettiä syntyjä syviä muinaisella merenrannalla, Jeturkastilla. Tutustu Teijoon ja sen kohteisiin tarkemmin täällä.

Vinkit ruskabongarille Helsinkiin

Syystunnelmaan voi helposti uppoutua pääkaupungissakin. Avainjuttu on keskittyä siihen, mitä näkee. Ihastele Helsingin kantakaupungin alueella Linnunlaulutien vaahteroita, jatka matkaa Toikoinrantaan tai kierrä koko Töölönlahden ympäri. Myös Kaisaniemenpuisto, Kaivopuisto ja Tähtitorninmäki ovat hyviä valintoja.

Ruskan värejä ja pieniä luonnon ihmeitä on helppo löytää myös pääkaupunkiseudulta. Kuva: Sini Malminiemi.

Meilahden arboretumista löydät yli 300 ja Viikin arboretumista 250 Suomessa menestyvää puu- ja pensaslajia. Pohjoisemmassa ruskaretkeläisen kannattaa kulkea Vanhankaupunginkoskelta ylös Vantaanjokivartta aina Haltialaan asti. Siellä odottaa Niskalan Arboretum. Varmimmin ruskan värit löytyvät vaahteroista. Lue lisää ruskasta ja nappaa vinkit ruskasta nauttimiseen tästä jutusta.

Ritajärvien alue vie ajatukset pois arjesta

Nautitko kulkea järvien rantoja seurailevia metsäpolkuja? Ritajärven luonnonsuojelualue Sastamalassa Pirkanmaalla on loistovalinta.

Ritajärvellä luonto, maisemat ja reittirakenteet ovat ykkösluokkaa. Kuva: Jarno Peitso.

Kolmesta kauniista järvestä muodostuva alue on täynnä polkuja, joiden varrella kelpaa antaa sielun levätä ja istahtaa välistä vaikka tulipaikalle nuotion seurasta nauttimaan. Reittien pituudet ovat 2,3 km, 4,4 km ja 4,8 km. Jos aikaa ja energiaa riittää, suosittelemme kiertämään kaikki 3 reittiä. Rakenteet ovat viimeisen päälle, ja erilaisia taukopaikkoja on runsaasti. Parasta on kuitenkin alueen erämainen luonto – Tampereen ja Porin puolivälissä sijaitseva luonnonsuojelualue vie ajatukset hetkessä kauas ihmismaailmasta. Lue kertomuksemme Ritajärven luonnonsuojelualueelta tästä.

Kupso kutsuu vaaramaan reunalle

Pohjoisen lumoon pääsee kietoutumaan hienosti jo keskellä Suomea, Pudasjärvellä. Kupson kutsu on 3 eri pituisesta rengasreitista muodostuva reitistö Kupsovaaralla.

Maisema Kupson näköalapaikalta. Kuva: Jonna Saari.

Reittien varrella on taukopaikkoja ja jopa sauna. Vaikka pisintä reittiä ei jaksaisikaan kiertää, kannattaa ehdottomasti nousta Kupsovaaran näköalapaikalle, josta löytyy myös kota. Kupson kutsuun kannattaa vastata hyvällä ajalla ja vankkojen, vedenpitävien kenkien kera. Nauti raikasta vettä polunvarren lähteestä ja uppoudu metsäluonnon hurmaan seudulla, jossa vaarojen maa kohtaa eteläisimmät tunturit. Lue tarinamme Kupson kutsulta tästä.

Koe Nuuksio uudella tavalla

Pääkaupunkiseudun suosikkikohde, Nuuksion kansallispuisto, on monen luonnonystävän ykkösvalinta. Tästä syystä hienona retkipäivänä saattaa kansallispuisto tuntua melko väkirikkaalta.

Haluaisitko nauttia Nuuksiosta omassa rauhassa? Valitse silloin suositun Haukkalammen sijaan jokin alueen vaihtoehtoisista sisäänmenoporteista. Oletko koskaan lähtenyt järviylängön reiteille vaikkapa Nuuksion Pohjoisen Portin, Luukin tai Pirttimäen ulkoilualueiden kautta? Myös Kattila, Nuuksion Pitkäjärvi ja Valklammentie ovat oivia vaihtoehtoja. Toinen kikka välttää ruuhkat on koettaa astua pois kenties myös omalta mukavuusalueelta ja lähteä retkelle epätavalliseen aikaan vaikkapa aamuyöllä. Nauti syksyisen luonnon öisestä raikkaudesta ja näe Nuuksio täysin uudella tavalla. Tutustu tästä Nuuksion kansallispuistoon!

Mieti myös tätä

Oletko tutkinut, mitä maastokartta paljastaa lähiluonnostasi? Sen avulla voit löytää täysin uusia ja yllättäviä kohteita aivan kotikulmilta, vaikkapa rauhoitetun puun tai luonnonmuistomerkin, metsän kätköissä piilottelevan jyrkänteen tai kauniin pikku lammen. Jos haluat enemmän tietoa ennen luontoon suuntaamista, vilkaise myös meidän karttaamme niin näet, millaisia luontoelämyksiä kirjoittajamme ovat kokeneet juuri sinun lähikulmillasi. Retkipaikka-mobiilisovelluksessa sekä kartta että kaikki kohde-esittelymme kulkevat kätevimmin mukanasi, minne ikinä menetkin, ja voit samalla seurata omaa kulkuasi.

Retkipaikka toivottaa kaikille lukijoille rentouttavaa ja luonnonrauhaisaa syyslomaa!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.