Kaalipiiraat retkelle

En mukamas aiemmin tykännyt kaalista kypsennettynä. Sitten näin ohjeen venäläisistä kaalipiirakoista ja päätin kokeilla. Tuunasin ohjetta mieleisekseni ja muuntelen sitä aina tilanteen mukaan. Aloin tykkäämään!

Nämä ovat ihania eväitä. Nuotiolla kun vähän lämmittää, niin voi kuvitella syövänsä leivän sisään kääräistyä kaalilaatikkoa. Täytettä muokkaamalla piiraista saa todella ruokaisia tai halutessaan keveitä välipaloja.

Olen laittanut täytteeseen usein pelkkää sipulia ja kaalia, mutta toisinaan olen lisännyt joukkoon myös juureskuutioita, soijarouhetta, jauhelihaa, nokkosta tai riisiä. Talvikelissä kehoa lämmittää ihanasti reilu tujaus chiliä.

Ensin tehdään yksinkertainen taikina kohoamaan. Kohoamisen aikana suikaloidaan kaali ohuen ohueksi suikaleeksi, samoin sipuli. Niitä kypsennetään miedolla lämmöllä voissa noin 20 minuuttia. Lisää alkuvaiheessa suola ja sokeri. Kypsennä pehmeäksi.

kaalipiirakka-1

Leivo taikina pötköksi ja jaa se 12 osaan, pyöritä palloiksi. Nipistele pallosta lätty, joka on keskeltä paksumpi kuin reunoilta, kauli tarvittaessa.

kaalipiirakka-1-2

Laita täytettä paksun kohdan päälle.

kaalipiirakka-1-3

Nipistele reunat tiukasti vastakkain, seuraavat taas vastakkain ja pyöritä vähän enemmän pallomaiseksi. Aseta pellille taitokset alaspäin.

kaalipiirakka-1-4

kaalipiirakka-1-5

kaalipiirakka-1-6

Anna kohota kauniiksi palleroiksi noin 20 minuuttia, voitele munalla, paista 190 asteessa 20 minuuttia tai kunnes ovat kullanruskeita.

kaalipiirakka-1-7

Taikina:

  • 4 dl vettä
  • 50 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 14 dl vehnäjauhoja (osa voi olla täysjyvää)
  • 0,5 dl rypsiöljyä (tai voisulaa)
  • (viher- tai nokkosjauhetta)

Vaivaa taikinaa ensin hetki, lisää sitten öljy ja jatka vaivaamista vielä hetki. Kohota vähintään 30 minuuttia.

Tee täyte.

  • 100 g voita
  • kaksi nyrkin kokoista palaa kaalia
  • 1 iso sipuli
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl fariinisokeria tai siirappia
  • (Halutessaan myös kypsää riisiä tai ohraa, kypsennettyä jauhelihaa tai kasvisliemessä keitettyä tummaa soijarouhetta, pieneksi leikattuja porkkana- ja lanttukuutioita, nokkosta tai muita villiyrttejä, chiliä.)

Näitäkin piiraita on kiva tehdä kerralla enempi ja laittaa pakkaseen odottamaan reissuja.

kaalipiirakka-1-8

Maistuvia retkiä!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.