Ounasjoen tulvaa ihastelemassa Kittilän Karinnokan lintutornilla

Kittilän kirkonkylällä hienolla paikalla on uudenkarhea lintutorni, josta on hyvä ihastella esimerkiksi kevään muuttolintuja.

Ajoimme lintutornille kauniin helatorstai-illan kunniaksi. Olimme kuulleet niin uutisista kuin etelän tuttaviltakin varoitteluja Ounasjoen tulvimisesta, mutta oman kotimme kohdalla Ounasjoki ei ollut noussut yli äyräidensä. Niinpä lähdimme katsomaan, josko isolla kirkolla tilanne olisi toinen.

Ja kyllähän siellä vettä riitti.

Rantatörmän lähelle oli rakennettu jo komea, puolitoistametrinen maavallinkin, mutta ainakaan toistaiseksi vedenpinta ei vielä liponut sen helmoja. Emme olleet käyneet paikalla aiemmin, mutta selvää oli, että vettä oli paljon sellaisissakin paikoissa, joissa sitä normaalisti ei vello. Oikea muuttolintujen paratiisi siis!

kittilakk-28

Ounas- ja Aakenusjoen vesistöjen keskellä sijaitsevalle lintutornille pääsee autolla – ainakin jos vesi ei ole katkaissut tietä – ja maisemat ovat todella kauniit. Autolle on paljon paikkoja myös Kittilän keskustassa, jos haluaa jaloitella enemmän ja kävellä tornille.

Tornille suunnatessa Kittilän keskustan hälinä jää täysin taakse, vaikka keskusta on aivan lähellä tornia. Torni seisoo kauniissa, luonnonrauhaisassa ympäristössä ja sieltä näkyy niin Leville kuin Kittilän kirkollekin.

kittilakk-7

Tornin takana levittäytyvä maa-alue oli vierailumme aikana enemmän tai vähemmän veden peitossa. Maisema aitoineen ja latoineen oli idyllinen postikorttinäkymä keskellä tulvivaa toukokuista Ounasjokea. Erikoisen maisemasta teki se, että paikoin koivut kasvoivat keskellä sinistä vettä.

kittilakk

Yhtäällä yhdenlainen maisema…

kittilakk-31

…ja aivan vieressä tyystin toisenlainen.

Kartan mukaan tornilta jatkuu kapea kannas polkuineen pohjoiseen Levin suuntaan. Nyt ainakaan ei tämä reitti ollut näkyvissä, vaan kaikkialla tornin edessä oli vain vettä ja siinä kelluvia jäälohkareita. Horisontissa siinsi Levi, joka oli jo riekkojen tavoin alkanut muuttua vitivalkoisesta kirjavammaksi.

kittilakk-12

Komea Karinnokan lintutorni on valmistunut vuoden 2012 aikana. Kauniin vaaleansinisen tornin rakentamisessa on tehty huolellista työtä aina viimeistelyjä myöten, ja sitä olikin oikein ilo katsella. Tornin alemmalle tasanteelle on esteetön pääsy, ja molemmilla tasanteilla on opastaulut alueen linnustosta. kittilakk-11

kittilakk-13

Opastaulujen hienot kuvat ovat rovaniemeläistaiteilija Paavo Laineen käsialaa.

Lintutornilla tai sen juurella kävi vierailumme aikana jatkuvasti ihmisiä niin jalan, autolla kuin fillarillakin. Kauniin rauhallisessa kevätillassa luonnon ystävät tulivat ja menivät ja vaihtoivat mennessään kuulumisia siitä, mitä lintuja kukakin oli nähnyt ja minne mitkäkin linnut olivat milloinkin siirtyneet.

Kuulumisien vaihtaminen ventovieraiden kanssa kuuluu ilman muuta asiaan aina, jos ollaan lintutornin läheisyydessä. Esimerkiksi aloitteleville lintuharrastajille tämä on loistava asia, sillä kokeneemmilta lintukonkareilta saa paljon tietoa ja hyviä vinkkejä. Kokeneet harrastajat antavat usein mielellään esimerkiksi tunnistusapua tai neuvovat, minne suuntaan kiikarit kannattaa juuri sillä hetkellä suunnata, jos haluaa nähdä jotain erityisen kiintoisaa.

Tornista laskeutuessani vastaan tuli rouva joka kysymättäkin oitis kertoi, missä suokukot olivat. Hän puolestaan oli kuullut tiedon joltain toiselta ja kertoikin laskeneensa paikalta sitten jopa 21 suokukkoa. Suokukkojen lisäksi näimme reissullamme kuovin, telkkiä, taveja, haapanoita, jouhi- ja sinisorsia sekä västäräkkejä – hyvinkin perinteisen kevätlintukattauksen.

kittilakk-18

Västäräkeillä taisi olla metkut mielessä.

Suokukkokoiras.

Suokukkokoiras.

kittilakk-23

Suokukoilla ei vielä ollut täysi meno päällä, mutta pieniä riitoja toki saatiin aikaiseksi.

Tornin vieressä on komea laavu sekä huussit. Paikka oli kai siivottu roskista jo talven jäljiltä, ainakaan nyt roskia ei näkynyt maassa ollenkaan. Se oli todella hienoa huomata!

Mutta onhan se niin, että kun kylä on aivan vieressä, niin jollain tulee aina mieleen tulla tekemään ilkivaltaa tällaiseen kohteeseen. Toisen huussin ovi oli rikottu ja spraymaalisuttuja oli siellä täällä. Toivottavasti paikka saisi jatkossa olla ilkivallantekijöiltä rauhassa, sillä näin hienot puitteet näin komealla paikalla tarjoavat upeita retkihetkiä kaikelle kansalle joka paikalle saapuu.

kittilakk-15

kittilakk-2

Helpon saavutettavuutensa, komeiden maisemiensa sekä hienojen rakenteidensa ansiosta Karinnokan lintutorni on mainio taukopaikka vaikkapa heille, jotka ovat tulossa etelästä Lappiin ja haluavat hetken hengähtää hienoissa maisemissa Ounasjoen raikkaan ja virkistävän vesistön varrella. Kaikkien, jotka kokevat olevansa joko lintujen, maisemien tai vaikkapa ihan vain nuotimakkaran ystäviä, kannattaa ilman muuta poiketa paikalla.

Itse aion kesällä palata Karinnokan tornille katsomaan, joko kartalle merkitty kannas polkuineen olisivat paljastuneet veden alta.

Karinnokan lintotornin vaiheista löytyy lisätietoa Kittilän kunnan sivuilta.

Kartta.

ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 7506740, E 411327.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *