Suomen romanttisin näkötorni ja harjupolku löytyvät Loviisasta

Kukkukiven näkötorni Loviisassa on kuin jonkun romanttisen hupsun markkinalakritsista taiteilema suloinen ilmestys. Paloautonpunaisena loistava jugendtyylinen ja valurautainen torni on kaukana tutuista ja perinteisistä puurakenteisista näkötorneista, joita on ripoteltu pitkin Suomenmaata. Tällaista tornia ei ole toista – ja tänne pitäisi ehdottomasti tuoda joku suukotettavaksi.

Tornin rakenteita kiertävät penkit ja kaunis näkymä aukeaa puiden yli merelle.

Kohde kartalla
Reitin pituus 1,7 km (janareitti)

Myllyharju on pohjois-eteläsuuntainen harju Loviisan keskustan eteläpuolella. Harjua pitkin voi kävellä joko keskustasta kaupungin eteläiselle Plagenin uimarannalle, tai toisin päin. Reitin varrella on hämmästyttävän paljon ihanaa ihmeteltävää rentouttavan harjuluonnon lisäksi. Kukkukiven näkötorni löytyy harjun eteläisestä osasta. Loviisan kaupunki on tehnyt ansiokasta työtä Myllyharjun kävelyreitin ylläpidon ja uuden kyltityksen kanssa!

Myllyharjun reittiä voisi kulkea ihan vain lenkkipolkuna, mutta hiukankaan romanttisuuteen vivahtavalle mielelle löytyy yllin kyllin kimmokkeita näkötornin lisäksi. Reitiltä löytyy runonpätkiä, aluilleen laitettu pieni alppiruusupuisto, kumppanin kanssa nojailuun sopivia penkkejä ja kuin pisteenä iin päälle maastosta voi löytää pari porrasaskelmaa, jotka kuuluivat Rakkaudenpoluksi aiottuun suunnitelmaan jo vuodelta 1920. Eihän vain kenenkään rakkaus ole jäänyt tämän takia toteutumatta?

Harjun eteläpuolella on kaunis, suojeltu metsätilkku.

Kukkukiven näkötorni ei prameudestaan huolimatta ole lainkaan mikään uusi kohde. Loviisalaisia lukuun ottamatta tämä saattaa tulla kaikille yllätyksenä, sillä näkötorni on kunnostettu upeasti vuonna 2012, joskin sen alkuperä on yli sata vuotta vanha! Arkkitehti K. Hjelt on suunnitellut tornin vuonna 1906, jolloin harjun alapuolella oli vilkas huvielämä kylpylän ja kasinon myötä.

Harjun leveän reitin lisäksi rinteitä reunustavat mustikkamatot ja kapeammat neulaspolut.

Kukkukiven näkötornissa on kolme kerrosta. Se on kuin punainen, valurautarankainen kermakakku, jonka muodoissa leikittelevät pilvenpehmeät kaaret ja kaiderakenteissa erilaiset eläimet. Torni on tukeva ja näkymä antaa kauniisti ympäröivien puidenlatvojen välistä merelle. Varsin sovelias paikka katsella haikaillen yhteiseen tulevaan.

Harjun reitti on helppokulkuinen ja rentouttava.

Myllyharjun reitistöllä on helppo ja kepeä kulkea. Mustikkapohjainen harjumetsä on levollinen leikkipaikka, ja harjun eteläpuolelta löytyy pieni luonnonsuojelualue, jossa voi käydä ihastelemassa jalopuita.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.