Keltaisia tassumerkkejä Kairessuo-Mieliäissuon luontopolulla Orimattilassa

Niinikosken kyläyhdistys on puuhannut Orimattilaan hienon luontopolun, joka kulkee kahden erilaisen suon maisemissa. Kairessuo on kupera kilpikeidas, Mieliäissuo taas toiseen suuntaan kalteva viettokeidas. Mieliäissuolla on myös lintutorni ja hyvä taukopaikka.

Kairessuo-Mieliäissuon luontopolku Orimattilassa
Päivämäärä: 1.5.2020
Luontopolkumiehen reittinumero: 113
Reitin pituus: 3,3 km
Kohokohdat: Erilaiset suotyypit, mutta muutenkin vaihteleva maasto
Parkkipaikka: Pieni parkkipaikka n. 5 autolle. Koskustentie 525. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät. Risteyskohdissa selkeät opasteet.
Varusteet/jalkineet: Vedenpitävät jalkineet plussaa, kuten aina suoreiteillä. Muutamia märkiä kohtia.
Keskivaativa reitti
Ei tulipaikkaa

Päätin viettää vappupäivän Orimattilan luontopoluilla. Ensimmäiseksi kohteeksi valitsin Kairessuo-Mieliäissuon luontopolun. Kuten niin usein ennenkin, sain hyvää tietoa Etelä-Suomen Retkeilyoppaasta, mutta myös Orimattilan nettisivuilta. Koskustentieltä on vain muutama metri parkkipaikalle, jonne saavuin vähän jälkeen yhdeksän aamulla. Parkkipaikalla oli jo yksi auto – joku oli siis minuakin aamuvirkumpi.

Lähtöpaikalla on hieman kulunut opastaulu reittikarttoineen. Nappasin tietysti kartasta kuvan. Täällä oli kuitenkin hyvin helppo pysyä reitillä, karttaa ei tarvittu.

Ensimmäiset parisataa metriä kuljetaan melko vanhassa, lähinnä kuusia kasvavassa metsässä. Jälleen kerran kannatti olla aamulla liikenteessä, valo siivilöityi kauniisti vihreään sammaleeseen.

Reitti laskeutuu alas suon laidalle, josta alkaa varsinainen ympyräreitti. Luontopolku oikeastaan kiertää Kairessuon – ja vain muutamassa kohdassa ylitetään suon reunamia pitkospuita pitkin. Tässä reitti ylittää suon pohjoisimman kulman.

Reitin varrella on muutamia opastauluja, joissa kerrotaan erilaisista suotyypeistä ja niiden kasveista. Täällä on luotettu enemmän valokuviin kuin monissa paikoissa käytettäviin piirroksiin. Taulut ovat hieman kuluneita, mutta selvää niistä toki saa. 

Kairessuon länsilaidalla polku kiipeää kallion päälle. Nousua kertyy noin 30 metriä. Täällä kallion päällä oli mukava istuskelupaikka, päätin nauttia aamukahvit tässä.

Luontopolkumies aamupalalla.

Kalliolta laskeudutaan toisen suon, Mieliäissuon laitaan. Matkaa oli tässä vaiheessa kertynyt hieman alle kaksi kilometriä. Mieliäissuolla on lintutorni ja sen juuressa pöytä ja penkit. Nappasin kuvan hieman kauempaa, sillä tornin juurella oli muita retkeilijöitä evästauolla.

Kävin tornissa. Komea suomaisema. Kiikareilla näin myös kurkiparin sadan metrin päässä. Täällä voisi olla mukava bongailla lintuja pidempäänkin. 

Jatkoin matkaa. Reitti nousee taas mäen yli palatakseen Kairessuolle. Luontopolun keltaiset tassumerkit näkyivät hyvin puissa.

Toisaalta: saman mäen päällä oli melkoinen myrskytuhoalue. Mietin kävellessäni, että täällä on todella saatu raivata satoja puita pois polun päältä. Melkoinen homma, mutta polku oli nyt hyvin käveltävissä kaikista ”puunraadoista” huolimatta. 

Vielä lyhyt matka Kairessuon etelä- ja itälaidassa. Täällä on nevasoista kertova opastaulu.

Keltainen tassumerkki johdatti minut takaisin ympyräreitin alkuun ja siitä jälleen parkkipaikalle. 

Kävelyyni meni aikaa noin puolitoista tuntia evästaukoineen. Tapasin matkalla viisi ihmistä ja kaksi koiraa. Melko rauhallista siis, tosin ajankohtakin oli aikainen ja vielä vappupäivänä.

Jälleen yksi reitti, jota voisin suositella mielelläni melkeinpä kenelle vain. Suomaisemat ovat aina mukavia ja rauhoittavia – ja pitkospuita on mukava kävellä. Kallion laella ollut istuskelupaikka oli mielestäni tosi sympaattinen. Ja nyt: Orimattilan kiertueeni jatkuu eteenpäin!

Sijainti: N=6744184.631, E=439434.488 (ETRS-TM35FIN)
GEO: lat=60.82813170213538, lon=25.886508286515635

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Luontopolkumiehen muita reittejä Orimattilassa:
Karkkulan luontopolku
Tönnön luontopolku
Mallusjoen vanha metsä

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.