Karkkulan luontopolulla Orimattilassa: tarjolla mainioita Mallusjärven rantamaisemia

Karkkulan luontopolku on lyhyehkö kävelyreitti, jonka varrella voi ihastella sekä taidetta että maisemia. Mallusjärven rantakallioilla on parikin istuskelupaikkaa, joissa voi vaikkapa nauttia eväitä ja rauhoittua järven selkää katsellen.

Karkkulan luontopolku Orimattilassa
Päivämäärä: 20.5.2017
Luontopolkumiehen reittinumero: 6
Reitin pituus: Kaksi eri kierrosta, yhteensä n. 2 km.
Kohokohdat: Mukavat istuskelupaikat kallioilla Mallusjärven maisemassa
Parkkipaikka: Pieni parkkipaikka osoitteessa Karkkulantie 557. Karttalinkki tässä.
Opasteet/kyltit: Kohtuuhyvät
Varusteet/jalkineet: Lenkkareilla pärjää
Keskivaativa reitti
Ei tulipaikkaa

Latu & Polku -lehti esitteli muutama vuosi sitten Orimattilan luontopolkuja ja halusin lähteä tutustumaan ainakin johonkin niistä. Valinta osui Karkkulan luontopolkuun, jonka totesin olevan mukavan näköisessä paikassa Mallusjärven rannan tienoilla. Myöhemmin olen tutustunut muihinkin Orimattilan luontopolkuihin – niitä todellakin riittää!

Reitin lähtöpaikasta sai selkeät ohjeet Orimattilan nettisivuilta. Polun aloituspiste löytyikin suhteellisen helposti, ajoin Karkkulantietä pitkin ja kauniin peltomaiseman keskellä oli parkkipaikka, jossa oli tilaa useallekin autolle. Lähtöpaikalla oli kyltti, jossa kerrottiin kahdesta eri reitistä. Karhunkierroksen varrelle oli merkitty myös kolme nähtävää kohdetta.

Kävelyni alkoi keväisessä auringonpaisteessa miellyttävästi pellon laitaa pitkin. Tämä kaunis maalaismaisema kannusti ottamaan ison liudan valokuviakin.

Reitti kääntyi metsään ja kohti Mallusjärveä. Kallion juureen oli piilotettu karhupatsas. Reitin varrella onkin muutama paikallisen taiteilijan (ja polkumestarin) Juha Sileniuksen veistämä eläin.

Seuraavaksi luontopolku kulkee pitkin Mallusjärven rantakallioita. Vaikka polku onkin lyhyehkö, eväät kannattaa ottaa mukaan, sillä kallioilla on parikin istuskelupaikkaa ja Mallusjärven maisema miellyttää silmää.

Karhunkierros päättyy rantakallioiden jälkeen. Hieman lyhyempi Ilveksen kierros ei tarjoa enää lisäarvoa. Infotaulussa mainituista mielenkiintoisista kohteista löysin ensimmäisellä kierroksella vain näköalapaikan. Läksin vielä uudestaan Karhunkierroksen alkuun etsimään ”arvoituksellisia kuoppia”. Ne löytyivät vain karttaa tutkimalla, minkäänlaista viitoitusta ei ollut. Kuopista ei myöskään löytynyt lisätietoa mistään – ei edes internetin ihmeellisestä maailmasta. Myös opastaulussa mainittu keloutunut visamänty jäi ensimmäisellä kerralla näkemättä. Käynpä seuraavalla kerralla etsimässä sen!

Sijainti:  N=6735056.851, E=426052.008 (ETRS-TM35FIN)
GEO: lat=60.74421116603487, lon=25.64386915094523

Luontopolkumiehen muita reittejä Orimattilassa:
Mallusjoen vanha metsä
Tönnön luontopolku
Kairessuo-Mieliäissuon luontopolku

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *