Lahokallion luontopolku Lohjalla

Lohjan luontopolut ovat kerta toisensa jälkeen yllättäneet myönteisesti. Niinpä odotukset olivat korkealla, kun läksimme perheen kanssa tutustumaan Lahokallion luontopolulle.

lahokallio-6687

Kevät oli juuri siinä pisteessä, kun kukat ja vihreys valtaavat luonnon suorastaan räjähtämällä.

lahokallio-6653

Polku sijaitsee Ojamon ala-asteen läheisyydessä vain parin kilometrin päässä Lohjan keskustasta. Varsinaisen luontopolun lähtöön pääsee useampaakin reittiä, joten paikan saavutettavuus on erittäin hyvä. Polkuverkoston takia jonkinmoinen kartta on hyvä varata mukaan, jotta lukemattomista vaihtoehdoista osuu oikeaan. Ehkäpä selkein reitti polulle on Lahokallionkadun päästä, josta lähtee polku pienelle aukiolle, joka on varsinaisen luontopolun lähtöpiste.

lahokallio-6657

Alkumatkalla maisema vaihtuu hyvin nopeasti kaupunkimaisesta maisemasta metsään, joka on saanut muotoutua omilla ehdoillaan jo pidemmän aikaa. Toki puiden juurilla risteilevät ihmisten polut ja varsinaisten kulkuväylien päälle kaatuneet puut on raivattu. Näiden ulkopuolella valta onkin sitten suurilla puilla ja alueen vehreällä luonnolla.

lahokallio-6674

Siellä täällä polunvarressa seisoo todellisia jättiläisiä. Pitkiä ja korkeita puita, joita pysähtyy mielellään ihastelemaan.

lahokallio-6686

Kotvan päästä maisema muuttuu avarammaksi. Polku saapuu avarampaan maisemaan. Paikka on entinen pihapiiri.

lahokallio-6688

Nyt vanhan asumuksen jäänteenä löytyy enää palanen kivijalkaa. Sen sijaan aukean niittymäinen kasvillisuus jatkaa vanhan asutuksen tarinaa, jonka yksityiskohdista voi lukea paljonkin historiaa.

lahokallio-6705

Itse Lahokallio on Lohjanjärveen pistävä niemi, jonka luonnolle ominaisia piirteitä ovat kulttuurikasvillisuus ja rehevät rinne- ja rantalehdot sekä toisaalta korkeat kalliot.

lahokallio-6694

Lahokallion jyrkät kalliorannat ovatkin maisemallisesti ainutlaatuisia Lohjan kaupungin alueella. Niemennokasta avautuu avara näköala Lohjanjärvelle. Edestä voi erottaa esimerkiksi Liessaaren, josta löytyy yksi Lohjan upeista luontopoluista.

lahokallio-6691

Alueen koillisreunassa on historiallisesti merkittävä kohde, Suomen vanhin rautakaivos. Rautakaivos sijaitsee Ojamon kartanon mailla ja on yksityisomistuksessa.

Lahokallion luontopolku on kaikkiaan 1,5 kilometriä pitkä, joten matkansa puolesta polku soveltuu hyvin myös lapsille.

lahokallio-6697

Kannattaa kuitenkin muistaa, että varsinkin niemenkärkeen rantaa pitkin menevät osuus on sen verran kivikkoinen, että aivan pienimpien kanssa mukaan täytyy varata riittävästi kärsivällisyyttä ja apukäsiä – tai sitten kulkea rinteen päällä kulkeva osuus edestakaisin.

Luontopolun opasvihkosen löytää täältä.
Lisää Lohjan matkailumahdollisuuksista täältä.
Kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6681423 E 334506

1 reply
  1. Roosa
    Roosa says:

    Lohjan Lahokallion valkovuokkoja ihaillaan taas tänäkin keväänä. Kiva kuljeskella siellä. Eväät ja vesipullo reppuun.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.