Liessaaren laavu, louhos ja luontopolku Lohjalla

Lohjan kaupungin kupeessa sijaitseva Liessaari oli kutkutellut mielessä usein sen jälkeen, kun sen erään kerran karttoja tutkiessani huomasin. Erikoisen muotoinen saari oli eittämättä kiinnostava myös paikanpäällä nähtyvä. Eikä vähiten länsipäässä olevan jyrkännemerkinnän takia. Se kun näytti vahvasti jonkinmoiselta louhokselta. Pieni googlailu kertoi, että saarelta löytyisi upeiden hiekkarantojen lisäksi luontopolku.

Menneenä sunnuntaina oli sitten aika tutustua Liessaareen. Alkuperäinen päiväsuunnitelma liittyi tyystin toiseen paikkaan, mutta kartan äärellä Liessaari palasi taas kerran mieleeni. Ilma näytti olevan suosiollinen, joten täsmensin suunnitelmaa ja otin kurssin kohti Lohjaa.

liessaari-4207Saarelle vie kaunis silta, jonka päässä on reilunkokoinen pysäköintialue. Sen verran ikääntynyt, että ehtipuut luovat sillekin mukavan puistomaista tunnelmaa. Niiden katveeseen hyvästelin kulkupelin ja lähdin astelemaan siltaa. Sen puolessa välissä oli pariskunta kalastamassa. Syönti vaikutti olevan kehno, mutta kalastajat onnellisia.

Saareen päästyäni paikan luonne alkoi selvitä. Vasemmalla avautui kauniisti kaartuva hiekkaranta. Edessä puolestaan oli metsän reuna, jossa seistä tönötti luontopolusta kertova taulu. Sen takaa lähti itse polku, joka oli ympärikuljettavaa mallia.

liessaari-4209Jo ennen kuin pääsin kyltille, poikkesin reitiltä. Minusta oikealle katsottuna koivujen ja tervaleppien katveessa kun luikerteli kaunis kaupea hiekkakaistale. Tässä kohtaa mieleen tuli jo aavistus, että tämä paikka saattaisi hyvinkin ylittää odotukset.

liessaari-4212Jatkoin taululle, jossa kerrottiin luontopolkureitin pituudeksi noin kaksi kilometriä. Polku johdattelee kulkijansa saaren rehevään lehtoiseen maastoon. Sen varrella voi tutustua paitsi lehtolajistoon, tuoreeseen kangasmetsään ja kallioihin sekä tarkkailla jääkauden ja louhintatoiminnan jättämiä jälkiä. Eivätkä Lohjanjärven maisematkaan sieltä huonoimmasta päästä ole.

liessaari-4217

Valitsin ensimmäiseksi pohjoisrantaa kulkevan polun.

liessaari-4218Puut kurkottivat pitkälle veden ylle korkeasta rantatörmästä. Sen juurella oli parin metrin kaistale hienoa hiekkaa. Penkereen saarenpuoleista reunaa juoksi puolestaan polku, jota kuljin.

liessaari-4220Polusta sisemmäs maisema oli kuin viidakkoa. Valtavat tervalepät kohosivat korkeuksiin. Niiden juurella lehtokuusamat, tuomet ja monet muut puut ja pensaat maalasivat kaiken vihreäksi, paikoin lähes läpipääsemättömäksi. Latvuksista tihkuva auringonvalo kimalteli sateen kastelemassa lehvästössä.

liessaari-4231Kiersin varsinaisen luontopolun puoleen väliin, kun muistin saaren päässä olleen erikoisen jyrkänteen. Siitä oli polun opastuksessakin kerrottu, että alueella on historiallisesti ja maisemallisesti merkittäviä vanhoja graniittilouhoksia.

Matkaa sinne tuli reilu kilometri, enimmäkseen havumetsässä, pitkällä kapeahkolla kannaksella kulkevaa polkua. Kaikkialla silmiin pisti sinivuokkojen valtava määrä. Tämä paikka olisi ehdottomasti nähtävä keväällä! Välillä polku kulki rannalla vieri vieressä nököttävien mökkien läheltä. Yhden pihasta tervehdittiin iloisesti, nostin kättä takaisin. Toiset pihapiirit taas jättivät pohtimaan ihmisen tarvetta rajata ja sulkea ulkopuolelle. Vaan kukin taplaa tyylillään.

liessaari-4240Viimein edessä oli ylämäki, loppuhuipennus. Laella sain nähdä taas toisenlaisen, mutta Lohjan seudulle tyypillisen pienmaiseman. Avokallion raoista pisti esiin valtavia kotkansiipiä. Ne palauttivat mieleen myös aiemmin näkemäni reilusti toista metriä korkeat sananjalat. Melkoinen kasvuvoima asuu kalkissa.

Avokallion jälkeen maassa oli muutama tuulenkaato. Niiden tykönä oli puolestaan lappu, jossa ilmoitettiin maapuun olevan varattua laavun nuotiopuiksi. Ilmeisesti myös muilla paikalla oleilevilla oli siihen ollut houkutusta. Sitäpä en tosin kauaa ehtinyt pohtimaan, kun näin kallion laella aidan. Louhoshan se siinä!

liessaari-4243Vaikuttava monttu se olikin. Jos sen ihmissyntyisyydestä ei olisi tiennyt, olisi se itsessään ollut mykistävä, mutta räjähteiden ja kiviporien tekeleenä arvosanaksi jääköön vaikuttava.

liessaari-4245Kiersin reunaa alaspäin nähdäkseni paremmin pohjalle, josko olisin sinne mennyt. Totesin kuitenkin lohkareikon sammaleineen tuhran haastavaksi aamun sadekuurot huomioiden, että jätin menemättä.

Alas laskeuduin kuitenin, louhoksen länsipuolelta. Sieltä arvelin löytäväni laavun, vaikka kyltitykset olivat jo kotvan matkaa sitten loppuneet. Onneksi lähellä louhosta olevalla tasanteella ollut liiteri vahvisti hieman uskoa.

liessaari-4257Laavu itsesään oli tukevaa tekoa ja komealla paikalla. Termiitit olivat kaivertaneet ja kirjoittaneet seiniin koko joukon päivämääriä ja nimikirjaimia. Rannassa oli pyötä, jonka äärellä saattoi syödä eväät. Ja kivikkoisesta rannasta huolimatta myös veneilijöitä oli muistettu poijuilla. Ainoa suurempi miinus tuli rannalle nostetusta, jäiden rikkomasta laiturista. Se olisi ehjänä mainio lisä tälle retkipaikalle.

liessaari-4264Tässä kohtaa luulin nähneeni jo kaiken ja loppumatkan olevan kertausta. Onneksi olin väärässä.

liessaari-4268Loivaa alamäkeä kulkiessani näin kannon, jonka kaareva muoto jotekin herätti mielenkiinnon. Sen ohitettuani suu loksahti auki. Kuusivainaa, valtava sellainen oli saanut uuden elämän tuolina. Vaikka se olikin hieman märkä, en malttanut olla istahtamatta siihen kotvaksi tuumimaan, että varsinkin lapsille mahtaisi tällainen metsän kuninkaan valtaistuin olla melkoinen elämys. Sitä se oli itsellenikin.

Kaikkiaan reissulle tuli mittaa reilut pari tuntia. Kohtasin matkalla vain viitisen ihmistä, mikä on hämmästyttävän vähän huomioiden paikan näyttävyyden, sijainnin lähellä kaupunkin sekä sen, että olin liikkeellä sunnuntai-iltapäivällä, parhaaseen retkeilyaikaan. Ja sanoisin, että satunnaiselle päiväretkelle makkaranpaistoineen se olisi paljon vaikkapa Nuuksiota kiinnostavampi paikka juuri pienellä alueella tavoitettavan monipuolisuutensa ja Lohjan seudun rikkaan ja rehevän luonnon ansiosta.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6682555 E 333462

4 replies
 1. Kari Rantanen
  Kari Rantanen says:

  Kiva juttu ja ihana paikka, minne minäkin menen tekemään muistoretken tässä joskus! Tuon louhoksen historiaan liittyy kiinnostavia yksityiskohtia. Mielikuvitusta kutkuttavat myös Liessaaren ja Lohjanjärven alla risteilevät Ojamon kaivoksen tunnelit!

  Terveisin, Lähierä-Kari

  Vastaa
 2. Marjatar
  Marjatar says:

  Kiitos paljon hienoista valokuvista.

  Tuosta Lohjan Liessaaren louhoksen kivestä on tehty Lohjan torin kivetys. Lisäksi tuota kiveä on myös Suomen Eduskuntatalossa. Onpa tuota Lietsun kiveä kuljetettu Pietariin saakka, nyt en tosin muista mihin ja mitä siitä tehtiin.

  Todellakin, Lohjan Tytyrin Elämyskaivokseen kun ”sukeltaa” kypärä päässä, pääsee siis Lohjanjärven alle, joka tuntuu aivan käsittämättömältä.

  Tytyrin Kaivoksessa Lohjalla on kuvattu Joulutarina-elokuvaa ja on se kyllä muutenkin jännä paikka.

  Vastaa
  • Toimitus
   Toimitus says:

   Kiitos kommentistasi Marjatar. Onpa todella kiinnostavaa, mihin kaikkeen on Liessaaren kiveä päätynyt! Tytyrin kaivos on tosiaan myös todella omalaatuinen ja erikoinen kohde, jonne ilman muuta kannattaa poiketa. Siellä on hyvin salaperäinen tunnelma.

   Terveisin Jonna / Retkipaikka

   Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.