Savulohta, alpakoita ja kukkoja kaakon suunnalla: taukopaikkasuositukset kutostietä matkaavalle

Yhteistyössä Visit Kouvola ja GoSaimaa

Valtatie 6 on yksi itäisen Suomen tärkeimpiä väyliä. Ennen alueluovutuksia Venäjälle se kulki Helsingistä Sortavalaan, nykyään ”kutostie” vie matkailijan Loviisasta aina Kajaaniin asti itärajaa hipoen. Kutostie on kuin koko Etelä-Suomen suuri kehätie, sillä eteläisimmällä osuudella se kaartaa itään, mutta Imatran jälkeen se kulkeekin länteen.

Luontoa rakastavalle retkeilijälle kutostie on oiva valinta, sillä sen välittömässä läheisyydessä on mitä hienoimpia kohteita: muun muassa Mustilan Arboretum, Taavetin linnoitus, Hämmäauteensuo, Malonsaari, Hiitolanjoen maisemapolku ja Parikkalan Siikalahti ovat kutostieltä käsin nopeita ja todella hienoja retkikohteita poiketa.

Tällä 604 kilometriä pitkällä tieosuudella ehtii tulla nälkä ja pissahätä, mutta onneksi valikoima taukopaikoista on kirjavaa ja laadukasta, oli matkaajalla sitten kiire tai enemmänkin aikaa levähtää tien varressa. Kävimme katsastamassa kaksi Kutostien kiinnostavinta taukopaikkaa, ja samalla kyselimme tien kulkijoilta heidän suosikeistaan. Kun uskaltaa ohittaa suuret ketjuhuoltamot, voi löytää hyvinkin persoonallisia taukopaikkoja, joissa voi samalla nauttia seudun tunnelmasta ja tietenkin ruoasta.

Maailman parasta savulohta? Tällainen on Lohela

? Karjalantie 372, Puntala
ℹ Kotisivut

Ensimmäinen testipaikkamme sijaitsee Ruokolahdella, noin 10 kilometriä Imatran pohjoispuolella. Saapuessani Lohelan pihaan huomaan, että tältä paikalta ei itseluottamusta puutu. Seinään on kiinnitetty suurin puukirjaimin teksti ”Parasta savulohta”. Kysyn kauppias Jari Ainasjärveltä, onko kyse Suomen- vai koko maailman parhaasta, ja vastaus on tietenkin, että maailman parhaasta. Jari kuitenkin jatkaa, että he eivät ole tätä väitettä keksineet, vaan asiakkaat.

Jatkamme juttelua Lohelasta, tietenkin lohileivän ääressä. Suurena savukalan ystävänä voin sanoa, ettei Jarin väite ole katteeton. Tästä kielii myös se fakta, että 50% koko Lohelan liikevaihdosta tulee savukalan myynnistä. Sitä haetaan kauempaakin, ja tyypillisesti mukaan. Savustusuuni on päällä aamusta iltaan, ja lyhyen visiittini aikana huomaan useamman asiakkaan, jotka tulevat hakemaan lämpimän paperikäärön kenties kotiin tai työpaikalle viemisiksi.

Savukalan lisäksi Lohelan myymälässä on paljon erilaisia pientuotteita aina kuivatuista hedelmistä huopatöppösiin. Jari korostaa, että kaikki tuotteet ovat paikallisilta pientuottajilta. Lohela on tärkeä myyntipiste monelle pientuottajalle, jotka valmistavat tuotteitaan suurella sydämellä. Tällaista valikoimaa ei löydä homogeenisestä ketjukuppilasta.

Ennen lähtöäni käymme vielä katsastamassa Lohelan juhlatilat, jotka taipuvat suurempienkin seurueiden tarpeisiin ja joihin saa täyden catering-ylläpidon. Lohelaan voi tuoda vaativammankin juhlaporukan, sillä järven rannasta löytyy ihka aito savusauna!

Korpikeidas – lapsille ja lapsenmieleisille

Vesikkolantie 415, Joutseno
ℹ Kotisivut

Seuraava taukopaikka onkin sitten vähintään yhtä vahvasti omaleimainen. Korpikeitaalla pääruoka on myös savulohi, mutta asiakas pääsee aloittamaan ruoanlaittoprosessin itse aivan alusta asti. Korpikeitaalla lohet nimittäin ongitaan itse! Korpikeidas on siis todellisen omatoimiherkkusuun paikka, ja uskon sen olevan erityisen hyvä taukopaikka lapsiperheille.

Lohen onginta ja savustus eivät suinkaan ole ainoat asiat, joita Korpikeitaassa pääsee tekemään. Seuraavaksi suuntaan kohti muutaman sadan metrin päässä alkavaa kotieläinmetsää. En tiedä olenko tosiaankin niin lapsenmielinen, mutta tämä paikkahan on ihan mahtava! Varsinkin kun portista pääsee kulkemaan sisään yksin, eikä metsässä ole muita. Ystävälliset eläimet tulevat ihmettelemään joka puolelta. On pupuja, kanoja, kukkoja, lampaita, porsaita… jopa alpakka ja riikinkukko! Paikka on suorastaan hellyyttävä, ja ilta-auringon siivilöityessä tuuheiden kuusten lomitse tuntuu, kuin astuisi Nalle Puh -kirjan sivuille puolen hehtaarin metsään. Tämä on ehdoton hitti lapsiperheille!

Kysyn Korpikeitaan pitäjältä Tuija Sairakselta, miten tämä hullunkurinen attraktio sai alkunsa. Tuija vastaa vaatimattomasti, että ”no meidän perheessä on aina ollut aika paljon noita ideoita…” Tämä pitää selvästi paikkansa, sillä joka puolella tuntuu olevan meneillään jonkin sortin projekti. Rakennetaan unisieppareita, kasvatetaan viiriäisiä, tehdään esterataa keppihevosille. Tästä paikasta huokuu se luova hulluus, itäsuomalaisen korven oma hillbilly-kulttuuri.

Korpikeidasta ja puolen hehaatrin metsää on helppo suositella kaikille. Sanotaan, että eläinten kanssa vietetty aika lievittää tehokkaasti stressiä ja ahdistusta. Tuija kertookin, että he ovat harkinneet joogan viemistä kotieläinmetsään. Kuulostaa sellaiselta zeniltä, josta pääkaupunkiseudulla voidaan vain unelmoida.

Onko sinulla lempitaukopaikkaa kutostiellä?

Kutostie on pitkä, emmekä millään ehtineet käydä sitä läpi kattavasti yhdellä reissulla. Journalistinen vainuni kuitenkin kertoo, että parhaat suositukset saa tiellä työkseen kulkevilta kuljetuksen ammattilaisilta tai muilta ns. ”kantiksilta”. Kutostien taukopaikkojen nurkkapöydissä supistiin positiiviseen sävyyn muun muassa seuraavista matkalaisen ruumista ja sielua ravitsevista maantien temppeleistä:

Iloisen pässin maalaispuoti, Parikkala
Laatokanportti, Parikkala
Karjalanportti, Imatra
Satunmakiat, Luumäki

Lisäksi olemme kuulleet mehevän vinkin Matintalon Luomutilasta, jonka mainiot ylämaankarjatuotteet tulevat suoraan tilalta.

Kerro meille oma suosikkisi!

Tämä artikkeli kuuluu laajempaan Kaakkois-Suomen ruokakohteita esittelevään sarjaan, jonka tavoitteena on nostaa esille hienojen luontokohteiden läheisyydestä löytyviä ruokapalveluita. Juttusarjan avulla jokainen voisi löytää sen juuri itselleen parhaan ratkaisun reissussa ruokailuun, oli se sitten trangialla kokkailu, valmiiseen pöytään istuminen tai mitä tahansa siltä väliltä.

Lue juttusarjan kaikki osat

Ihmeellinen Hamina ja historialliset kartanot mykistävät tarinoillaan ja tarjonnallaan

Herkuttelijan Repovesi: kolme maistuvaa vinkkiä ruokailuun Repoveden-retkeilyn lomassa

Historiaa, luontoa ja herkkuja – niistä on Kymijoki tehty

Kotkan saariin seilataan tuurilla: tällainen herkkusuun retkikohde on Fort Elisabeth eli Varissaari

Kahvilaelämää kaakosta itään: herkkuja ja korukiviä Kaakkois-Suomessa retkeilevälle

Ikivanhoja ja vähän uudempia ruokaperinteitä Itä-Suomessa: Vety, atomi ja särä

Eläköön suomalaiset marjat! Kotimainen villiruoka jalostuu Kouvolassa viineiksi, likööreiksi ja hilloiksi

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.