Suurijärven kalliomaalaus, Savonlinna

Pari vuotta sitten oli paikallisessa Itä-Savo-lehdessä juttu ”uudesta” kalliomaalauksesta, joka oli löydetty Savonlinnan Pitkälästä.

Uutisen innoittamana lähdin kiertämään kyseistä seutua, koska haluaisin itse nähdä tämän ihmeen. Lehdessä ei kerrottu tarkemmin missä maalaus sijaitsee, ja itsellä ei silloin ollut vielä hajua muinaisjäännösrekisteristä, josta olisin helposti voinut löytää paikan koordinaatit.

Monta kertaa piti käydä Savonlinnan kaakkoisosissa metsiä ja kiviä kiertämässä. Koska olin muistanut jutun faktat väärin, aloitin itse asiassa etsinnät ensin viereisessä Ikoinniemessä.

Monien yritysten jälkeen löytyi vihdoin se maalaus, puolivahingossa. Olin ollut katselemassa yhtä lohkarekasaa ja olin jo menossa kotiin, kun näin metsätien toisella puolella lohkareen, joka johti seuraavaan, joka johti seuraavaan, yhä syvemmin kuusikon sisään.

Noiden reissujen aikana syttyi oma kivenkiertoliekki, joka palaa edelleen kirkkaana.

Ja lopulta se löytyi. Iso siirtolohkare (9 x 3 x 7 metriä), joka tasapainottelee aivan pienen kalliojyrkänteen reunalla. Lohkareen länsisivu muodostaa pienen lipan, ja sen lipan katossa, noin 1,5 metriä maasta, näkyy kaksi punaista eläinhahmoa. Kuvat on tulkittu karhumaisiksi ja ovat kooltaan noin 30 cm x 15 cm.

Tietystä kuvakulmasta kivi näyttää tasapainottelevan hurjan taidokkaasti.

Ensivaikutelma on, että tämä synkkä kuusikko on outo paikka maalaukselle, koska Suomen kalliomaalaukset on melkein poikkeuksetta tehty vesirajan tuntumassa. Lohkare sijaitsee 85 metriä merenpinnan yläpuolella, noin 300 metriä nykyisen Suurijärven rannalta.

Täytyy kuitenkin mielessä ensin raivata nämä isot kuuset ympäriltä pois, ja siirtää ajatuksensa muutama tuhat vuotta taaksepäin, kun Saimaan pinta oli jopa melkein 10 metriä nykyistä korkeammalla, ja Suurijärvi oli yhteydessä niin kutsuttuun Suur-Saimaaseen. Tämä lohkare on silloin voinut muodostaa mainion suojapaikan rannan tuntumassa, ja lipan alta on luultavasti ollut mieluisa näköala, kun ilta-aurinko laskeutui sokkeloisen järvimaiseman taakse.

Lähiseudulla, muun muassa Ryöpänharjulla (muinaisaikoina vaan lyhyen kanoottimatkan päässä), on useita kivikautisia asuinpaikkalöytöjä. Toki maalaus voi olla nuorempikin, koska se on voitu tehdä maalla seisoen eikä vedestä käsin (kuten melkein kaikki muut Suomen maalaukset) ja rannansiirtymäkronologiaa ei siis tässä oikein voida käyttää ajoitukseen.

Polkuja tai opasteita maalauksen luo ei ole. On syytä muistuttaa ja korostaa, että muinaisjäännökseen ja sen lähiympäristöön kajoaminen on lailla ehdottomasti kielletty.

Kävin kohteessa marraskuussa 2014.

(ETRS-TM35FIN): N 6854593 E 611222

1 reply
  1. Aimo Räty
    Aimo Räty says:

    Tuo kivi on jonkun aikoinaan tuhansia vuosia sitten pystyttämä megaliitti ja vieläpä hieno sellainen. Hyvä löytö. Näitä on löytynyt järvisuomen alueelta jo melkoinen määrä.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.