Patikoiden, esteettömästi ja autolla – 10 upeaa näköalaa Pallastuntureille

Pallastunturit ovat yksi Suomen 27 kansallismaisemasta. Pyöreäotsaisten, järkälemäisten tunturinhuippujen rykelmä on näky, joka helposti mykistää katsojansa – niin ensikertalaiset kuin kokeneemmatkin Lapin-kävijät. Pallastunturit näkyvät kauas ja niitä voi ihailla monesta eri suunnasta. Listasin tähän vaihtoehtoja kuinka Pallaksien kauneudesta voi nauttia niin autosta käsin, esteettömästi kuin hiki otsalla patikoidenkin.

Autolla: Pallaksentie ja Pallastunturintie

1. Pallaksentie

Pallastuntureiden helmoja ja Pallasjärven rantaa viistävä Pallaksentie johtaa Raattaman kylästä Kittilästä Särkijärven kylään Muonioon. Tie halkoo kansallispuistoa ja tarjoaa monin paikoin upeita näköaloja tuntureille. Alla oleva kuva on otettu Raattaman kupeessa olevalta P-alueelta (kartta). Pallaksentien varrella on myös Pyhäjoenpolun P-alue. Raataman kylästä puolestaan löydät Mestari Cheng -elokuvasta hyvinkin tuttuja näkymiä.

Pallaksentiellä on P-alue (kartta) myös Lommoltunturin edustalla (alla). Myös yllä mainittu Pyhäjoenpolku kulkee tästä sivuitse. Niityllä on usein poroja, ja saattaapa siellä joskus kesäkuumalla olla joku piknikilläkin. Tässä kannattaa ehdottomasti pysähtyä ottamaan tunturikuva!

2. Pallastunturintie

Pallastunturintie (kuvat alla) kääntyy Pallaksentieltä ja johtaa Pallastunturin luontokeskukselle sekä hotellille. Tie johdattaa suoraan suurien tuntureiden syliin ollen mutkikas ja noin 6 km pitkä. Matkan varrella kannattaa tien ja tuntureiden lisäksi tähyillä poroja ja mahdollisesti metsässä lehahtelevia kuukkeleita. Porojen ystäville tiedoksi, että tien päässä odottava P-alue on varsin porovarmaa seutua.

Esteettömästi: Punainenhiekka, Orava Avenue ja Vuontisjärvi

3. Punainenhiekka, 0,7 km / suunta

Tie Punainenhiekka-nimiselle rannalle on kapea ja huonokuntoinen, eikä reitin alussa ole varsinaisesti parkkitilaa. Kohde on kuitenkin suosittu. Tienvarresta rannalle kuljettava esteetön reitti (kartta) on noin 0,7 km suuntaansa. Rannalla on mm. autiotupa ja nuotiokehä, sekä todella komea maisema tuntureille (alla).

4. Orava Avenue

Toinen esteetön reitti Pallastuntureiden maisemissa lähtee luontokeskuksen kupeesta. Orava Avenuen varrella on maailman ykseyttä kuvastavia oravapatsaita. Reitti on 0,5 km pitkä suuntaansa, ja sen päässä on mm. kota. Lue lisää.

Maisema Orava Avenuen varrella.

5. Vuontisjärven vaativa esteetön reitti, 2,5 km / suunta

Vuontisjärven kylältä kohti tuntureita lähtevä reitti tarjoilee niin viehättäviä metsämaisemia, avaria järvi- ja niittynäköaloja kuin upeita tuntureitakin (kuvat alla). Reitti sopii hienosti vaikkapa leppoisaan iltakäyskentelyyn kauniilla ilmalla. Reitin P-alue kartalla.

Lue lisää Pallastuntureiden esteettömistä reiteistä: Luontoon.fi

Patikoiden: Pallaksen reitit, Olos ja Puljutunturi

6. Taivaskeron kierros, 8,3 km

Pallastuntureilla on useita reittejä, joista kuuluisin on korkeimmalle huipulle nouseva Taivaskeron kierros. Reitti alkaa pitkällä ja vaativalla nousulla, mutta niinpä myös maisemat ovat vallan komeat heti alusta saakka. Reitin varrella ei ole taukopaikkoja, joten mukaan kannattaa ottaa hyvät ja hetivalmiit eväät sekä paljon juomavettä. Kierroksen paras maisema aukeaa Taivaskeron huipulta kohti pohjoista (kuva alla). Lue lisää tästä.

Maisema Taivaskerolta.

7. Palkaskeron reitti, 7 km

Palkaskeron reitin varrella ohitetaan erotusaita ja noustaan Palkaskeron huipulle, josta on mahtava 360-maisema. Huipulta voi kiikaroida vaikkapa Pallasjärveä ja sen hiekkarantoja, Sammaltunturin huipulla nököttävää sääasemaa sekä Raattaman kylää. Tämänkään reitin varrella ei ole taukopaikkaa, mutta nousua ja kivikkoa senkin edestä. Mukaan siispä vettä ja hetivalmista evästä. Myöskään vedenpitävistä kengistä ei ole haittaa – rinne voi paikoin olla märkä. Reitin lähtöpiste kartalla.

8. Vatikurun luontopolku, 3 km

Pallaksen hotellin takaa pääsee sujahtamaan myös Vatikurun reitille. Vatikurun luontopolun pituus on n. 3 km, mutta polut seurailevat kurun pohjalla lorisevan puron rantoja kauemmaskin. Täältä käsin voit katsella, miltä Pallastunturit näyttävät alhaalta päin ja sulkeutua niiden rauhaan. Voit nähdä myös poroja ja kiirunoita – kiirunan röyhtäystä muistuttava ääntely kaikuu kurussa komeasti. Lue lisää.

9. Olos, 1 km / suunta

Oloksen vieressä oleva Särkitunturi on todella suosittu kohde, ja usein ruuhkainen. Onneksi sille on hyvä ja rauhallisempi vaihtoehto aivan vieressä. Oloksen huipulle johtaa huoltoajolle tehty soratie, jota pitkin on leppoisa kävellä upeaan näköalaan (P-alue kartalla). Kävelymatkaa kertyy noin kilometri suuntaansa – varaa ainakin vettä mukaan, sillä nousu on kohtalainen. Huipulta löytyy suuri risti, jonka ympärillä on penkkejä. Maisema kohti Pallasta on erinomaisen hieno. Lue lisää.

10. Puljutunturi

Kittilässä kohoava Puljutunturi ei itsessään ole vavisuttava näky, mutta sen maasto on hyvin kaunista ja näköala Pallakselle on huipulta hieno (kuva alla). Puljun huipulle johtaa maston huoltotie, jota pitkin kävelymatkaa kertyy reilut pari kilometriä. Lähtöpaikka kartalla. Nousu on maltillista, mutta vettä ja hetivalmista evästä kannattaa tännekin varata mukaan. Huipulle voi kävellä myös polkuja pitkin, mutta maasto on paikoin märkää ja mahdolliset pitkospuut lahoja. Puljutunturin rinteessä on Varkaanvaaranjärvi, jonka rannalla on laavu. Lue lisää Varkaanvaaranjärven reitistä.

Lue lisää

Pallas–Yllästunturin kansallispuisto, Retkipaikka

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, Luontoon.fi

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.