Herkkusuisen retkeilijän roadtrip Savon takamailla: tässä ovat Ylä-Savon kierroksen parhaat palat

Ylä-Savon kierros on 340 kilometriä pitkä reitti, jonka voi ajaa joko autolla tai pyörällä. Matkan varrelle mahtuu kauniiden savolaisnäköalojen lisäksi mielenkiintoisia ruoka- ja majapaikkoja, ja voisi myös sanoa, että tällä kierroksella kuljetaan savolaisen maatalouden ytimeen, Ylä-Savon maitomaille ja tiloille. Ylä-Savon kierros saa alkunsa Iisalmesta. Jutun lopusta löydät kartan, jossa näet reitin kohteineen kokonaisuutena.

Iisalmessa on koettavissa parikin hieman erikoisempaa nähtävyyttä Suomen ruoka- ja juomamaailmasta. Matkan voi aloittaa vaikkapa maailman pienimmäksi ravintolaksi itseään kutsuvasta Ravintola Kuapista. Satamassa sijaitseva ravintola on sisätiloiltaan kahden asiakaspaikan kokoinen, ja terassi palvelee kahta asiakasta. Iisalmi on myös Olvin kotikaupunki, joten kannattaa vierailla myös olutvalmistajan tiloissa perehtymässä oluen historiaan – ja Olvi-oluthallin lounaaseen.

Sitten vain pohjoisen kautta länteen. Poroveden ja Haapajärven väliin sijoittuva Haapaniemen matkailu ylläpitää komeita kartanohuoneita, joissa voi yöpyä. Illalla voi vaikkapa saunoa ja käydä uimassa – suomalaista elämää parhaimmillaan.

Seuraava etappi on Pesolan pihviliha Runnilla. Tältä tilalta voi ostaa matkaansa kotona kasvatettua pihvilihaa. Runnilta löytyy myös Runnin kylpylä, jossa voit majoittua ja nauttia vuosisataisesta kylpyläperinteestä. Runnin lähde (alla kuvissa) on ollut kuuluisa jo iät ja ajat – entäpä jos se todella onkin oikea nuoruuden lähde? Majoitusta tarjoaa myös parinkymmenen kilometrin päässä hotelli Sininen Helmi, joka on kuuluisa erittäin maittavasta aamiaisestaan.

Matkan edetessä kannattaa Rapakkojoen kohdalla Kiuruveden eteläpuolella painaa hieman jarrua ja kurvata kohti Paljakkavuorta. Vuori on merkillinen nähtävyys: kaksi kilometriä pitkän reitin varrella on laavun lisäksi muun muassa merkillinen kuppikallio, jossa lukuisat uhrikupit näyttävät muodostavan melkeinpä pentagrammin sileälle kalliolle. Polun varrella on myös mustana ja synkkänä ammottava Pirunpesä, josta kerrotaan hurjia tarinoita.

Paljakanvuoren uhrikuppeja.

Yläsavolainen maalaismaisema kulkee kohti etelää aina Keiteleelle saakka, josta löytyy Kalliorannan lomapirtti tunnelmallisine hirsirakennuksineen. Seuraavaksi onkin jo aika poiketa kahville. Sitä tarjoilee Pielavedella Leipomo Puustelli, joka on kuuluisa etenkin munksanitista – siis croissantista, joka uppopaistetaan ja täytetään hillon sekä kermavaahdon avulla.

Kahvin ja herkuttelun jälkeen on jälleen hyvä vähän retkeillä, ja seuraavaksi edessä onkin muuan maankuulu luonnonnähtävyys: Maaningan Korkeakoski, jota on kutsuttu myös Suomen korkeimmaksi vesiputoukseksi. Myös Patalahden suojelualue lintutorneineen on vain kivenheiton päässä reitiltä Maaningan kohdalla. Sielläkin kannattaa poiketa!

Itään kuljetaan kohti Maaninkaa ja Veskun Kievaria, josta löytyy sekä maittava lounas että kotimaisista raaka-aineista valmistettuja burgereita moneen makuun. Tästä on hyvä jatkaa etelään Kaijansaaren luomutilalle, jonka pääviljelystuote on luomumustaherukka. Myös majoittua voi maalaismaisemassa. Sitten on vuorossa Pöljän Viitostupa – ei pöljempi paikka! Tarjolla on kahvia kauniissa maisemassa sekä usein myös tuoreita kalakukkoja. Lapinlahden kohdilla voi poiketa katselemaan Alapitkän jättikuusta.

Sitten kohti pohjoista ja Mattilan luomukarjatilaa! Täältä löytyy Ylämaankarjaa, mikä Ylä-Savoon sopii mitä parhaiten.  Vielä ylempänä pohjoisessa sijaitsee Gasthaus Neuvola, joka tarjoaa palveluita paitsi majoitukseen, myös ruokailuun. Myös luontomatkailijalle on tekemistä yhdeksän kosken verran.

Viimeisenä ennen Iisalmeen palaamista on vuorossa Lohkoniemen matkailu- ja marjatila. Täältä löytyy mökkimajoitusta ja on mahdollisuus päästä poimimaan mansikoita itse tai ostaa ne valmiiksi poimittuna. Nyt reitti alkaa olemaan kuljettu, ja on aika palata lähtöpisteeseen.

Pssst! Jos retkipolkujen kutsu on vielä voimakas, on tästä hyvä jatkaa kohti Jyrkän kylää. Jyrkän ruukki on todella komea näky, ja sieltä alkava Volokinpolku on todella upea vaellusreitti, josta voi kulkea myös lyhyempiä osuuksia.

Jyrkän ruukki

Reitti on osa Pohjois-Savon Ruokamatkailureitistöä. Tutustu kokonaisuuteen osoitteessa matkamaalle.fi/kartta


Tekstin toimittaneet: Markus Sjöberg, Jonna Saari. Kuvat: Antti Huttunen

Jutun alkuperäinen versio julkaistu Matka maalle -sivustolla.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *