Karttulan Kakkisensalon Valkeisenkallioden komeat maisemat paljastivat tutkimattomia luolia, Kuopio

Kakkisensalo on vielä suhkot erämaata ja suhkot lähellä asutusta. Siellä saa olla ihan rauhassa. Olen käynyt järvillä kalassa muutaman kerran ja ajellut muuten vaan läpi pitkin huonokuntoisia mehtäautoteitä. Palailin mökiltä läpi salon ja tutkin mitä mehtäautoteien varsilta löytyy.

valkeisenkalliot (1)

Piipahdin Hoikkalammen laavulla makkaralla – tai kotahan tuo oli. Kattelin siinä karttaa ja huomasin että olin lähellä Valkeista. Jo kesällä 2012 tuli käytyä siellä kuvailemassa kalakaveria.

valkeisenkalliot (2)

Silloin kiipesin Valkeisenkallioille (kartta) ihailemaan näkymää erämääjärvelle, jonka rannoilla ei ole yhtään mökkiä – vielä. Vasemmalla näkyvä niemi on jo palstotettu.

Leikittelin silloin uutukaisella kalansilmällä.

valkeisenkalliot (4)

Lähestyin kallioita nyt kaakosta. Kävi mielessä että tuossa louhikossa vois olla luolia. Ääh, olin jättänyt kameran autoon. No, nyt tuli ikuistettua kalliot Nokian Lumia 820 kännykameralla.

Alkupäästä löytyi parin metrin syvennys. Sen jälkeen ari metriä syvä ja 4-5 m korkea halkeama. Johon laiha poika olisi mahtunut. Näitä seurasi 3-4 m syvä onkalo. Korkeutta 2-3 ja leveyttä metrin verran.

valkeisenkalliot (8)

Yläpuolelta löytyi siihen toinen aukko – hormi alaspäin 4-5 m syvä.

Parimetrinen paasi oli jäänyt könölleen ja kumartuen pääsi sen ali.

valkeisenkalliot (10)

3-4 metrin rakosia löytyi monia.

valkeisenkalliot (11)

Rannassa oli kolmimetrinen lippa.

Kiipesin ylemmäs.

valkeisenkalliot (12)

Ylhäältä käsin löytyi suurin rakonen, johon en puottautunut tutkimaan. Näytti ainakin että se jatkuu molempiin suuntiin lohkareien välissä ja olisi ryömittävissä, mutta kuinka pitkälle? Vesirajaan? Olin aika ylhäällä…

valkeisenkalliot (13)

Pääsiäisretkuilut alkoi väsyttää ja väsyessä tulee yleensä lipsahuksia. Olin yksin tässä louhikossa, jossa oli vähän aikaa sitten tipahtanut yksi puolen kuution järkäle alas niin päätin jättää lopulliset tukimukset myöhemmäksi. Tänne pitää tulla koko päiväksi – eikä vaan piipahtamaan.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6956618 E 515099

Julkaistu aiemmin Leppävirtaa-blogissa.

2 replies
 1. S.S
  S.S says:

  Tuttu paikka tuo Hoikka! Oltiin velj’ pojan kanssa yötä pari vuotta sitten tapaninpäivän yönä siellä. Tunnelmainen paikka ja todella hieno kota! Samalla seudulla käydään metsästämässäkin.

  Vastaa
 2. S.S
  S.S says:

  Jäi vielä mainitsematta, että Valkeiselle Bonvesta myi jossain vaiheessa tontteja. Mitäköhän kyseiset tontit olisivat maksaneet kun eivät näy enää bonvestan sivuilla.

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.