Sampsan luola, Karttula, Kuopio

Juhannukseksi siunattu +28 asteessa porottanut helle ja superkuu laittoivat samoilijan veren niin kuumaksi, että toisten parannellessa krapulaansa meikätyttö suuntasi koirinensa auton keulan kohti Sampsanluolaa. Minkään sortin löytämispakkoa ei ollut, vaan suunnitelmissa oli vedenäärelle sijoittuva jaloittelukohde. Vaan kuinka ollakaan, vaikka olin unohtanut ladata gps:n akun, jaksoi se opastaa meidät aivan suoraan vatukon ja puselikon läpi valuvalle kivelle.

Sisä-Savolaista Juhannus'idylliä - Punnonmäentieltä käännytään Vanhatalontielle.

Sisä-Savolaista Juhannus’idylliä – Punnonmäentieltä käännytään Vanhatalontielle.

Sampsan luola löytyy, kun Kuopiontieltä (551) käännytään Syvänniemen ja Karttulan puolen välin seutuvilta Suonenjoelle. Tätä Suonenjoentietä (548) ajetaan noin 5km ja käännytään Punnonmäentielle, josta 3,5km jälkeen käännytään vasemmalle Vanhatalontielle. Joku kartta tarjoaa Vanhapaikantietä. Ensi alkuun luulee, että tie menee heti tiensuussa vasemmalla olevaan punatiilisen omakotitalon pihaan, mutta kylläpä se jatkuu suoraan peltojen keskelle ja metsikköön.

Tie on yksityistie ja helppo kävellä, eikä matkaakaan ole kuin kilometrin verran, joten pieni jalkapatikka voisi olla suositeltavaa. Kohde on sen verran helppo löytää, ettei se ylimääräistä juuri kävelytä. Tieltä kivelle on matkaa noin 60 metriä rytelikön poikki, mutta sille voi päästä myös helpomman maaston kautta ylärinteen puolelta.

Sampsanluola on pusikon ympäröimä alapuoleltaan.

Sampsanluola on pusikon ympäröimä alapuoleltaan.

Ennakkotieto kertoi, että Sampsan luola on syntynyt maanpinnan suuntaista rakoa myöten kalliosta irronneen ja hitaasti kalliota alas valuvan suonigneissilohkareen alle. Mielikuvitukseni ei ollut kyennyt kuvittelemaan kohdetta lähellekään oikein, sillä ajattelin sen olevan pienempi. Mutta sillähän oli pituutta seitsemisen metriä ja paksuuttakin pari kolme metriä. Ja heti ensivilkaisulla kivestä näkyi, että se valuu. Kivi valunut vajaan metrin verran rinnettä alas viimeksi kuluneiden 15 vuoden aikana.

 Ylärinteen puoleinen luolan osa.

Ylärinteen puoleinen luolan osa.

Kiven alta huokui ihana viileys. Luolan pohjalla on naulaisia puita, selvää nuotionpaikkaa ei näkynyt. Luolan lattia osin louhikkoa ja osin moreenia. Pohja on hieman montulla ja siinä on seissyt ajoittain vesi. Toki kuivaakin istumapaikkaa kiven alta löytyy. Kylän lapset ovat varmaan joskus pitäneet sitä leikkipaikkana, mutta en kyllä omien pentujeni antaisi kivellä kotista ja luolamiestä leikkiä. Voisi olla hampaattomia suita kun kalliolta rumahdettaisiin alas montuun.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6966690 E 505776

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.