Vepsän saari ja Törsborgin vuori, Turku

Vepsä on Turun kaupungin omistama 17 hehtaarin kokoinen saari Airiston pohjoisosassa. Matkaa Vepsään kertyy Ruissalon kärjestä noin 6 kilometriä ja Satavan saaren länsiosaan hieman vähemmän. Kesäkaudella saareen pääsee muun muassa päivittäin kulkevalla vesibussilla sekä omalla veneellä.

Kaupunki hankki Vepsän saaren ulkoilu- ja virkistyskäyttöön vuonna 1950. Tämän jälkeen saarta on kehitetty kaupunkilaisten yhteisenä virkistysalueena. Elokuun alkupuolella olimme lopultakin päättäneet tehdä retken Vepsään ja tutustua sen luontoon. Luonto onkin Vepsän tärkein vetovoimatekijä ja usein juuri syy saarelle tuloon. Itseäni oli pidemmän aikaa kiinnostanut saaren eteläosassa oleva oudolta kalskahtava paikka, Törsborg.

Törsborg on 27 metriä merenpinnasta kohoava jääkauden ja saariston voimien muovaama näköala kallionlaki. Miksiköhän paikalla on tuonkaltainen nimi, sitä en osannut saarelle mennessäni varmuudella sanoa. Myöhemmin sekin selvisi. Lounaissuomalaisittain linnalla on tarkoitettu alunperin kalliota, ei linnoitusta. Kivinen puolustusrakennelma peri nimensä linna-kalliolta, ei päinvastoin.

Saarta kiertävät kaikenkaikkiaan hyväkuntoiset sorapolut, mutta aivan eteläisessä osassa on luontopolku, joka johdattaakin meidät itse kohteeseen. Täällä kulku muuttuu haastavaksi ja rajoittaa siten pienten lasten kanssa tai liikuntarajoitteisten tutustumisen kohteeseen.

Se miksi itse kiinnostuin moisesta nyppylästä on saaren hurja historia, johon onkin syytä hieman tutustua. Vepsän saarella on ollut asutusta jo 1700-luvulla. Saari on kuulunut aikoinaan Iso-Heikkilän taloon. Vepsän torppa lunastettiin itsenäiseksi 1922. Saarella sijaitsee edelleen torpan vanha asuinrakennus, jonka vanhimmat osat on rakennettu 1800-luvun puolivälin tienoilla.

Siis saari on vanha virkavaltaa pakoilevien rosvojen ja viinatrokareiden päämaja. On sanottu, että jääkauden muovaamien kallioiden onkaloineen kerrotaan tarjonneen mainioita piilopaikkoja pirtulekkereille. Mielenkiintoinen yksityiskohta on muuten se, että viereisen saaren nimi on Kaarnitta ja Venäjän sana gornitza tarkoittaa vierassatamaa.

Törsborgin rinteen alareunat ovatkin täynnä toinen toistaan, mielenkiintoisempia koloja ja luolamaisia onkaloita. Tässä eräs niistä, joka varmasti on tarjonnut jo haastetta virkavallalle. Itse kallion laelle, johtaa kaksi ”virallista” polkua, joita onkin syytä käyttää. Siitäkin syystä, että alueen luonto on hyvin herkkää kaikenlaiselle ylimääräiselle kulutukselle ja toiseksi rinne on yllättävän haastava. Siksi tämä naru on tässäkin aivan tarpeen, jos kalliot ovat hiemankin liukkaan oloiset. Tösrborgista avautuva maisema onkin silmiä hipoavan kaunis, josta voi seurata ohi kulkevia veneitä, laivoja tai kiikaroida esimerkiksi lintuja.

Rinteeseen johtaa myös helpompi ja loivempi kulkureitti, joka kulkee kallionrinteeseen muodostuneessa solassa, joka on itsessään on varsin mielenkiintoinen nähtävyys. Solasta laskeuduttua heti vasemmalla tervehtiikiin komea lippaluola. Sen suojiin on helppo kuvitella entisajan salakuljettajat pirtulasteineen.

Vepsä on varsin upea päiväretkikohde, joka tarjoaa saariston luontoa parhaimmillaan. Toki pidempiaikainen retkeilykin onnistuu saarella. Vepsässä on vuokrattavissa mökkejä tai mikä estää pystyttämästä teltankin, alueella on myös elintarvikekioski. Suosittelen.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6702912 E 228676

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.