Kaksisten Pirunkirkko, Nummi-Pusula

Tämä juttu jatkaa siitä, mihin retkitarina Lempoonkirkolta jäi. Seuraavana kohteena vuorossa oli Kaksisten Pirunkirkko. Pirunkirkkoja löytyy kokolailla paljon eri puolilta Suomea ja nimeä kantavien kohteiden kirjo vaihtelee vaatimattomasta lohkareesta komeisiin jyrkänteisiin ja luoliin. Niinpä en tiennyt tarkalleen, mitä kohteela odottaa, vaikkakin saamani vihjeen mukaan paikalla piti olla melkoisena sokkelona luolia, avorakoja ja lohkareita.

Niinpä ajelin sateisessa syyspäivässä pieniä, kiemuraisia teitä ohi mökkialueiden ja ihmetteleni itsekseni, kuinka moiset tiepahaset oli kannattanut varustaa kestopäällysteellä. Kylliksi aihetta pohdittuani karttanäkymä alkoi osoittaa merkkejä lähestyvästä kohteesta, eikä aikaakaan, kun vasemmalla puolella tien ja lammen välissä kohosi jylhänä tumma linnamainen kivimuodostelma. Mäntykankaisen keskellä se näytti jotenkin väärään paikkaan eksyneeltä, joten mikäpä muukaan sen siihen oli asettanut kuin piru itse?

Melkoinen määrä kohteessa olikin koluttavaa, pieniä koloja ja luolia, komeita järkäleitä seä muutama ihan luolan kriteeritkin täyttävä muodostelma. Kaksi rakoluolaa ja yksi läpikuljettava lohkareluola. Pituutta näillä oli 5, 3 ja 8 metriä, leveyttä ja korkeutta kaikilla siinä puolen ja kahden metrin välissä. Ehkäpä lohkareikon päältä olisi vielä joku voinut löytyä, mutta en arvannut kiivetä sinne, yksin kun olin reissussa, sade oli liukastanut pinnat arvaamattomiksi ja vielä kun minua oli varoitettu, että lohkareikko ei olisi aivan vakaa.

Kaiken kaikkiaan paikkana Kaksisten Pirunkirkko oli antoisa. Se on helppo löytää ja saavuttaa, koska se sijaitsee tien vieressä keskellä helppokulkuista mäntykangasta. Ja antoisa oli myös kirkkonsa piru, lykkäsi mukaani aimoa annoksen komeita kantarelleja. Niiden kera suuntasin kohti reissun viimeistä kohdetta, Perttelinkirkkoa. Linnuntietä sinne ei olisi ollut matka eikä mikään, mutta ajoneuvolla liikkuessa oli edessä melkoinen kierros.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6718738 E 338188

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.