Näissä 6 kotimaan maisemassa ihminen on pieni kuin muurahainen – mitkä kohteet itse lisäisit listalle?

Suuressa maisemassa ihminen arkisine huolineen tuntuu pieneltä. Tunne on todella vapauttava – jokainen sen kokenut tietää tämän. Siksi kipuamme kerta toisensa jälkeen vuorten huipuille, laskeudumme rotkojen pohjille ja kaipaamme aavalle merelle tai jättimäisten metsien syliin.

Nämä 6 kotimaan jylhintä kohdetta ovat maisemiltaan niin äärettömiä, että niissä ihminen on lähes olematon. Joko olet nähnyt nämä kaikki?

Kevon kanjoni, Utsjoki

Keskellä pohjoisinta erämaata. He, jotka eivät ole tätä maisemaa omin silmin nähneet, eivät aina meinaa uskoa, että maisema on tosiaankin Suomesta. Kevon massiivinen kanjoni keskellä Utsjoen hiljaisinta erämaata ammottaa ikiaikaisena ja elää omassa rauhassaan kulkijoista välittämättä. Lue fiiliksiä Kevon kanjonista tästä ja faktaa tästä. 

Kuva: Jarno Hämäläinen

Taivaskero, Muonio

Taivaan huipulla. Pallastuntureiden pyöreät laet kutsuvat yhä kasvavaa retkeilijäkuntaa luokseen, ja yhä useammat menettävät sydämensä tälle liikuttavan upealle maisemalle. Taivaskeron kierroksella voi Pallaksen maiseman kokea päiväretkenä Pallastunturin luontokeskukselta käsin. Pidemmän matkan vaeltajat taivaltavat Pallakselta Enontekiön Hettaan tai Hetasta Pallakselle. Lue Taivaskeron kierroksesta tästä ja Hetta-Pallas-vaelluksesta tästä.

Kuva: Jonna Saari

Utö, Parainen

Eristyksissä meren sylissä. Keskellä meren kuohuja kohoava Utö on Suomen eteläisin vakituisesti asuttu saari ja väkevä elämys ihan kenelle tahansa. Pienen saaren eri kolkat on tutkinut nopeasti, ja majakkamäeltä koko saaren melkein näkeekin kerralla. Tämän jälkeen voi vain ihmetellä kaikkialla ympärillä vellovaa merta ja miettiä, että merta pitkin kuljettuna maailma on oikeastaan ääretön – aika ihmeellistä, vai mitä? Utössä on majoitusta ja saarelle vie ilmainen yhteysalus M/S Eivor Nauvon Pärnäisistä.

Kuva: Jonna Saari

Isokuru, Pyhä-Luoston kansallispuisto

Repeämän pohjalla. Suomen suurin kuru on niin vavisuttava ilmestys, ettei sitä meinaa uskoa todeksi ensimmäisellä, eikä oikein toisellakaan kerralla. Maisema on kuin Alaskasta, kun molemmin puolin kohoavat kiviseinät taivaisiin, kurun pohjalla kimmaltavat kristallinkirkkaat lammet ja rinteillä huojuvat korkeat kynttiläkuuset. Mieletön maisema alas rotkoon sekä Noitatunturille aukeaa Uhriharjulta (kuvassa). Lue lisää Isokurusta tästä sekä kurun pohjaa kulkevasta Noitatunturin reitistä tästä.

Kuva: Jonna Saari

Julma Ölkky, Hossan kansallispuisto

Pyhässä maisemassa. Kilometrejä pitkä Julma Ölkky oli kuuluisuus jo kauan ennen kuin siitä tuli osa Hossan kansallispuistoa. Itärajan vuorten seinämät kohoavat veden pinnasta parhaimmillaan jopa 50 metriä kohti taivasta, mutta jatkuvat yhtä jyrkkänä syvyyksiin pinnan alla. Järven ympäri kulkee 10 kilometriä pitkä Ölökyn ähkäsy -reitti, joka nousee jylhiin korkeuksiin ja vetää mielen hiljaiseksi. Lue lisää Ölkystä tästä ja tästä.

Kuva: Antti Huttunen

Saana, Enontekiö

Jyrkänteen reunalla. Persoonallisen, vuoriston liepeillä kohoavan Saanan otsalla yleensä jo tuulikin pitää huolen siitä, että mieli tyhjenee turhista ajatuksista. Kaikkialla ympärillä avautuva tunturi- ja vuoristomaisema on omiaan luomaan vapauttavaa tuntua omasta pienuudesta. Jos hetkeksi istahdat Saanan huipulle miettimään syntyjä syviä, ei mene aikaakaan ennen kuin sen hoksaat: tässä äärettömässä luonnossa ihminen on vain sivujuoni. Lue lisää Saanasta tästä.

Kuva: Jonna Saari

Jutun koonnut: Jonna Saari