Kaunis Heisanharju on Kymenlaakson erämainen vastine Punkaharjulle

Kuvat: Leppic, yhteistyössä VisitKouvola

Luontopolku 2,9 km

Kulkuaika 1–2 h, helppo reitti

Tulipaikka laavun ja kodan yhteydessä

Paikka kartalla

Tutustuin Heisanharjuun ensimmäisen kerran viime syksynä Pohjois-Kymen luonnon järjestämän retken yhteydessä. Tuolloin mukana matkassani kulki kolme pienempää retkeilijää. Tästä syystä tiesin alueen soveltuvan lapsiperheillekin, joten suuntasimme eräänä kuulaan kauniina tammikuisena sunnuntaina kahden kolmella koiralla päivitetyn lapsiperheen voimin talviselle Heisanharjun valloitukselle.

Heisanharju sijaitsee Kymenlaaksossa, Jaalan Hartolan kylässä. Itse retkikohde, eli Heisanharjun virkistys- ja retkeilyalue, sijaitsee luonnonsuojelualueella. Luonnonsuojelualueelle tyypillisesti alueella on arvokasta kasvustoa ja eläimistöä. Kesällä ja syksyllä retkeilijä voi lisätä eväskorinsa antimia sienestäen, marjastaen ja onkien, talvella pilkkien. Alueen suomassa rauhassa retkeilijän sielu lepää. Heisanharju sopii erityisen hienosti juuri rauhallisen sunnuntairetken kohteeksi silloin, kun ei ole kiire mihinkään. Tai silloin, kun haluaa, että ei ole kiire mihinkään. Harjumaisemien huomassa voi keskittyä vain oleelliseen, luonnon erämaiseen rauhaan.

Heisanharjun maisemia hipovat retkipolut ovat pituudeltaan muutaman kilometrin pituisia. Alueen erämainen rauha kutsuu kulkemaan.

Heisanharju tarjoaa sekä helppoja, lähimaastossa sijaitsevia kulkureittejä että merkityn luontopolun. Harjumaisemaa hipovat reitit ovat pituudeltaan muutaman kilometrin pituisia, kuten Iso Luotojärven ympäri kulkeva, helppokulkuinen luontopolku, joka on vajaan kolmen kilometrin pituinen.

Helppokulkuisten ja lyhyehköjen reittien lisäksi Heisanharju tarjoaa mahdollisuudet ja oivan lähtöpisteen pidemmällekin vaellukselle: Heisanharjulta käsin pääsee jatkamaan toisellekin harjulle, nimittäin naapuripitäjään Mäntyharjulle.

Meidän retkemme parasta antia oli ehdottomasti rauhallinen patikointi harjualueen päähän. Lumikenkäilimme ja patikoimme pitkin kaunista harjumaisemaa, pysähdellen, hengitellen raikasta pakkasilmaa, kuunnellen hiljaisuutta ja ihan vaan ollen. Ja sama takaisin. Varsinaisen harjualueen pituus on noin kilometrin verran, joten matka taittuu mukavasti perheen pienimpienkin kanssa. Kulkiessa pitkin kaunista harjumaisemaa ei voinut olla ajattelematta sitä, että nämäkin soraharjut ovat muodostuneet tänne jo jääkauden aikana.

Heti harjumaisemien alkutaipaleella järvimaisemia jakaa pieni silta, josta pääsimme vielä tammikuun alussakin ihailemaan erämaisten vesien kirkkautta.

Heisanharjun luonnonsuojelu- ja virkistysalue sijaitsee noin 14 kilometrin päässä Jaalan Hartolan kylästä. Kouvolasta matkaa Heisanharjulle kertyy noin 40 kilometriä ja saman verran Mäntyharjulta päin saavuttaessa. Mäntyharjuntien varresta virkistysalueen infopaikalle on matkaa noin 3,5 kilometriä.

Harjualue kerää talvisin runsaasti lunta ja alueella liikkuu talvikaudella parhaiten lumikenkäillen tai hiihtäen.

Heisanharjua voi helposti verrata Saimaan Punkaharjualueeseen, mutta Heisanharju on tunnelmaltaan erämaisempi ja sijaintinsa ansiosta myös rauhallisempi. Heisanharjun luonnonsuojelualue koostuu kapeita vesistöjä puhkovista harjuista ja kirkasvetisistä metsälammista. Kalastus-, marjastus-, sienestys- ja retkeilypuitteet ovat alueella ihanteelliset. Lumiseen aikaan liikkuminen alueella onnistuu parhaiten lumikenkäillen, hiihtäen tai pitkävartisissa kengissä patikoiden, sillä alueelle kerääntyy runsaasti lunta.

Tauko paikallaan.

Kymenlaakson Virkistysalueyhdistyksen ylläpitämä virkistysalue tarjoaa retkeilijöille mainiot puitteet niin evästauoille kuin yöpymiseenkin. Virkistysalue sijaitsee Ison Luotojärven ja Kelesjärven välisellä kannasalueella. Alueella sijaitsevan, kaikille avoimen kodan suojissa retkeilijän on mukava keittää kahvit ja nauttia eväitään tulipaikan lämmöstä ja tunnelmasta nauttien. Virkistysalueelta löytyy myös ulkopöytäryhmä, liiteri, kaivo, kaksi käymälää, vene ja laituri sekä erillinen, yöpymiseenkin soveltuva varauskota, jonka voi vuokrata käyttöönsä virkistysalueyhdistykseltä. Alue sopii mainiosti myös telttailuun.

Heisanharjun retkeilyalueelta löytyy kauniiden harjumaisemien lisäksi myös hyvin varusteltu virkistysalue laitureineen ja grillikotineen.

Kota tarjoaa suojaisan ja tunnelmallisen eväs- ja taukopaikan Heisanharjulla

Kymenlaakson Virkistysalueyhdistys vuokraa yöpyville retkeilijöille alueella sijaitsevaa ryhdikästä varauskotaa

Talviretkemme Heisanharjulle kruunattiin lasten iloisella mäenlaskulla.

Kunhan jäät vielä hieman vahvistuvat, alueelle on ehdottomasti palattava, sillä kuuleman mukaan Ahti on suonut alueen vesillä mukavasti antejaan reilun kokoisten ahventen muodossa.

Heisanharju on ehdottomasti yksi Kymenlaakson luonnon helmistä ja helppo päiväretkikohde. Lisätietoja Heisanharjusta ja alueen kartoista löydät täältä. Katso myös Luontopolun reittikartta.

Heisanharjun koordinaatit: N=6787088.396, E=472189.304

Yhteistyössä VisitKouvola.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.