Hikihatun kaljavarasto, Karttula

Jos Hikihatun kaljavaraston meinaa nähdä, niin pitää ajaa körryyttää Punnonmäentietä Suonenjoentien päästä noin 2,5 kilometriä Pajupurontien kohdalle. Siinä kohtaa näkyy edessä oikealla oleva masto ja roskapönttöjen kupeella on sen verran tilaa, että auton saa parkkiin.

Siihen hyvästelin hyrysysyn ja läksin maston puolelle mäkeen hieman Pajupurontien alapuolelta ja enpä montaa metriä ojan jälkeen taivaltanut, kun kallio alkoi näkyä. Matkaa on arviolta 20 metriä. Raivaussaha oli käynyt avaamassa maastoa, joten onkalon sijaintia ei tarvinnut liikoja arvailla, vaikka ensin mietinkin, josko se olisi sittenkin ollut ylempänä rinteessä suurteen kuusten katveessa.

Punnonmäentieltä matkaa on reilut parikymmentä metriä.

Punnonmäentieltä matkaa on reilut parikymmentä metriä.

Päätin luottaa havaintoihini ja GPS:ään. Kallion isoin halkeama on Punnonmäentielle päin ja sen huomasi helposti. Kallion reunasta on useammista paikoista lohennut isoja paloja ja yläpuolelta tarkastellessa näkyy sammalessa selvästi lohkeamien rajoja.

SONY DSC

Itse Hikihatun onkalo on reilut viisi ja puolimetriä pitkä alle metrin levyinen rakoluola, jossa aikuinen mahtuu liikkumaan kumarassa. Se on syntynyt graniittikallion pystyraon avautuessa. Katto on kalliosta vaakarakoa myöten irronnut ja jäätikön siirtämä laakalohkare.

Halkeama on viitisen metriä pitkä.

Halkeama on viitisen metriä pitkä.

Onkalo on saanut nimensä lähellä 50-100 vuotta sitten toimineesta Hikihatun sahasta. Sen työmiehet käyttivät sitten luolaa piilopaikkanaan ja kaljavarastonaan. Onhan tuo helppo ymmärtää ja sikälikin päätellä, että kyllä se tämä tien lähellä oleva rako oli oikea paikka. Vaan jotta olin ihan varma asiasta, päätin ajatella sen juurta jaksain lävitse.

Olen varma, että Hikihattu ei ole kaljojaan hilannut sadan metrin päähän kärritiestä koska onhan sen pitänyt niitä sieltä pikkuhiljaa hakeakin – joko pullo kerrallaan tai käydä ottamassa pikku lämmikkeet tai viilentävät hellehömpsyt aina kulloisten sääolojen mukaan.

Sen verran tunnen myös 1940- ja 1950-luvuilla syntyneiden logiikkaa, että se pullo jätetään niin lähelle tietä kuin mahdollista. Jokainen tietää kyllä paikan, mutta koska henkilö on harmiton, sille vaan hieman hymyillään eikä asiasta nosteta meteliä. Hikihattu tai -hatut ovat varmasti toimineet samoin.

Ne ovat myös niin älyttömän ovelia jemmapuuhissaan: pullopiilo on niin lähellä, ettei sitä kukaan edes älyä etsiä. Saatat seisoa putelin vieressä tietämättä siitä yhtään mitään. Jälkeenpäin vaan mietityttää että mitä se Hikihattu aina jatustelee samassa paikassa jotain puunpalaa puukolla veistellen ja kun älyät sen, piilo on vaihtunut.

Tuo Hikihattu olkoon yhteisnimike kaikille niille edesmenneille ja elossa oleville harmittomille jatustelijoille.

Kaljavaraston voi käydä katsastamassa samalla kun käy Sampsan luolalla. Paikoilla kun ei ole väliä kuin nimeksi.

Kartta Hikihatun onkalolle. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6966640 E 505031

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *