Jyväskylän luolavuoren luola

Jyväskylästä kymmenkunta kilometriä kaakkoon olla rötkötti kartalla nimi Luolavuori ja sen laella, jyrkänteenkamman vieressä vielä merkitty luola. Koska asian tila oli näin, päätimme menneenä kesänä Etelä-Savon suurelta Retkipaikka-reissulta Jussin kanssa palassamme pistäytyä katsomassa, mikä tuo oli luoliaan. Niin sopivasti se matkan varrelle osui.

Päivä oli helteinen, joten oli enemmän kuin miellyttävä yllätys, että auton saattoi jättää silmukkaan lehtipuiden katveeseen. Siitä matka jatkui ylärinteeseen. Navigaattorille ei näyttänyt olevan tarvetta, sen verran muitakin uteiliaita luonteita oli luolalla käynyt kääntymässä. Saimme siis astella koko parinsataametrisen taipaleen valmista polkua perille.

Mäen laella edessä kohosi pieni jyrkänne. Jossain sen meistä katsoen vasemmassa paidassa luolan piti oleman. Ja sieltä sen myös lyhyen hakemisen jälkeen löysimme.

Suuaukko oli matala, ryömintää vaativa. Heti kohta näkyvyys katkesi ja luola taittui jyrkästi oikealle. Sen verran luolasta kävi ilmi ulkoisessa tarkastelussa, joten päätimme vaihtaa metodia ja mennä perille asti katsomaan. Paikka näytti suojaistalta, sopivalta piiloskeluun. Tarina kertookin oravasaarelaisten käyttäneen luolaa piilopaikkana sota-aikaan.

Otsavalo napsahti päälle ja kohta ryömin peremmälle onkaloon. Tila jatkui joitain metrejä eteenpäin yhtä matalana ja leveänä kuin suuaukko oli. Jos maa ei olisi ollut niin kostea, olisi paikka sopinut piilotteluun oikein hyvin. Nyt vetinen maa teki luolassa oleilun liki mahdottomaksi, jos pidempää majoittumista vietti. Lyhyt piipahdus oli mahdollinen maahan ryömijöille tehtyjen lautailavojen ansiosta.

Kaiken näkemämme jälkeen luola ei ollut sieltä kaikken säväyttävimmästä päästä, mutta tietynlaisen helppoutensa ja aidon luolamaisuutensa takia sitä voi suositella retkikohteeksi lähialueiden lapsiperheille, ei tosin aivan pienille lapsille.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6894011 E 445862

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.