Jättiläiskissan kynnen uria? Karttulan Kissakivi

Tietysti sitä voisi valita paremman kelin kun lähtee jotain kohdetta katsastamaan, mutta metsässä oleville kivenmöhkäleille se on yksi ja sama onko kirkas auringonpaiste vai pilvinen syyskeli – kummassakaan ei tule hyviä kuvia.

Vuoden viimeisenä päivänä 2013 satoi pienen lumikerroksen sulaan maahan ja käväsin kylällä käydessäni katsastamassa karttaan merkatun Kissakiven. Se on Suonenjoentiellä, Autuaankankaalta noin 1,5 kilometriä Suonenjoelle päin. Melko lähteltä löytyy upea ja erikoinen Lintuniemi, josta taannoin kerroin. Sillä kohtaa on Hautolahti 3 -kyltti sivutielle. Toiselta puolelta tietä lähtee pieni mökki- tai metsäautotie. Niille main jätin autoni, sähkölinjan juureen.

Matkaa suoraan kivelle on noin puolentoistasataa metriä. Tuoreen ja tänä talvena niin harvinaisen lumikerroksen vuoksi en havainnut sen kummempia polkuja.

Kissakivi

Kissakivi on kymmenkunta metriä pitkä, korkeutta sillä on kuutisen metriä. Tarvitsin neljäkymmentä askelta kiertääkseni kiven ympäri.

Kissakivi

Erikoiseksi Kissakiven tekee sen kylki. En tiedä mistä kivi on nimensä saanut, mutta julkisivuseinämän urat ovat sen näköisiä kuin kissa olisi ne raapinut.

Kissakivi

Kivessä on erikokoisia rapautumionkaloita. Osaan niistä mahtuisi aikuisen ison miehen nyrkki ja osa on malliltaan pitkulaisempia, 10 x 5 x 5 senttimetrin kokoisia koloja.

Kissakivi

Toisaalta nimi voi selittyä kiven alla jossain onkalossa majailleella kissaeläimelläkin. Mene ja tiedä.

Kissakivi

Tämä pienkohde on lähiretkipaikka parhaasta päästä ja kiva myös siksikin, että pääsee näkemään pikkutafoneita ilman että täytyy itse ryömiä mihinkään kiven koloon tai tarpoa pitkää matkaa rytelikössä. Seuraavaa retkeä suunnitellessanne kurkatkaa, josko lähiseudulla on kartassa nimikivi tai muu paikka, jota et ole koskaa käynyt katsomassa. Se voi yllättää!

Pekkarisen Sami paikalla helmikuun alussa.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6963043 E 502616

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.