Kiinnostava majapaikka kansallispuiston kupeessa: tällainen on ympäristöystävällisyydestään tunnettu Metsäkartano

? Metsäkartano kartalla

Artikkeli toteutettu yhteistyössä Metsäkartanon kanssa.

Oletko jo vieraillut Metsäkartanossa? Minä en ollut ennen huhtikuista tutkimusmatkaamme Pohjois-Savon sydänmaille. Viikonlopun mittainen vierailu oli vaikuttava ja vakuuttava kokemus: Metsäkartanolla on kaikki, mitä luontoseikkailua varten tarvitaan.

Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Metsäkartano, tutummin ”Metsis”, sijaitsee Rautavaaralla, Ylä-Keyritty-järven rannalla, 23 kilometrin päässä kirkonkylältä. Nimi ei ole tuulesta temmattu, sillä paikka on varsin hulppea: keskus on rakennettu kauniille mäntykankaalle hiekkarantaisen erämaajärven niemeen.

Luonto, vesistö ja metsäisyys ovat läsnä, kuten on omavaraisuuskin: paikka saa vetensä viereisestä saaresta ja lämpö tuotetaan itse puuhakkeella. Kuulostaa, että paikalla on paljon annettavaa, ja niin onkin. Sen saimme retkellämme itsekin kokea.

Metsäkartanon päärakennus

Vaikka matkaa kapeata tietä pitkin on jonkin verran ja tiet ovat kaikkialla yhtä loskamössöä, pääsemme ajamaan Metsäkartanon pihaan asti, kiitos loppuun asti ajaneen aura-auton.

Metrinen lumihanki höyryää ja lämmin kevätilma on kosteaa ja raikasta. Ajattelen, että kaupungissa ilma ei koskaan tuoksu näin puhtaalta! Olemme myöhässä, mutta ystävällinen vastaanottohenkilökunta on odottanut kärsivällisesti ja meidät otetaan iloisesti vastaan.

Omakin stressi ja kiire haihtuvat pian. Paikassa on rento ja lämmin tunnelma. Lämmin on myös yksi niemen kahdestatoista saunasta, jonne hipsimme piakkoin taloksi asettumisen jälkeen. Vastaanotossa meille kerrotaan myös paikan kuntosalista, jota käymme varovaisesti kurkkaamassa ja kokeilemassa.

Keittiö on mennyt siltä illalta jo kiinni, mutta meille on jätetty iltapalaa eväskoriin. Nautimme iltapalan erähotellin vasta uusitussa oleskelutilassa. Mieheni on iloisesti yllättynyt netin nopeudesta sekä siitä, että olemme saaneet hybridi-automme kiinni sähköauton kestävään latauspisteeseen. Minä taas nautin pienistä yksityiskohdista: lajitteluastioista keittiönurkkauksessa ja säästäväisyyteen kehottavista infolappusista suihkutiloissa.

Minulle on matkaillessani tärkeää voida olla varma siitä, että palveluiden tuottajat jakavat samat ympäristöarvot kuin minä. Lomasta voi nauttia hyvillä mielin, kun tietää, että alueen luonnosta halutaan pitää huolta. Metsäkartano on muun muassa saanut EU-ympäristömerkin ensimmäisenä majoituspalveluiden tarjoajana Suomessa.

Nuoriso- ja luontomatkailukeskus on rakennettu järven rannalle mäntykankaalle.

Monelle savolaiselle nuorelle Metsis on tuttu paikka leirikouluista ja ripareilta. Metsäkartano on osa Suomen nuorisokeskusten verkostoa ja toimii alueellisena tukikohtana nuorille järjestettävässä toiminnassa. Omien sanojensa mukaan sen ensisijainen tehtävä on palvella kotimaista ja kansainvälistä nuorisotoimintaa. Tähän sisältyvät käytännössä erilaiset leirit, kansainväliset vaihto-ohjelmat ja Nuotta-valmennus.

Puitteet isojenkin ryhmien ylläpitoon ovat mainiot. Metsäkartanolla on oma suurtalouskeittiö, joka tarjoaa vieraille ruokaa joustavasti läpi päivän. Majoitustilaa löytyy lähes 200 henkilölle neljän hengen huoneista täysin varusteltuihin mökkeihin. Mikäli matkaa oman asunnon kanssa, paikalta löytyy myös leirintäalue.

Puuhailtavaa luonnonkauniissa ympäristössä riittää, ja keskus järjestää ohjelmaa itsekin. Metsäkartanolla on oma ohjelmapalvelutiimi, joka vie ryhmää varauksesta muun muassa korikiipeilemään, melomaan ja patikoimaan. Erilaisia aktiviteettivaihtoehtoja on yhteensä yli 40! Näin talvella niin korikiipeily- kuin metsäparkour-paikka ovat lumivaipassa. Tämä ei keskusta kuitenkaan hiljennä. Nuorisotoiminta on aktiivista vuoden ympäri, ja talven aikana Metsäkartanolla on järjestetty mm. koiravaljakkoajon SM-kisat.

Sepän pajaa tutkimassa

Metsäkartanolla tekeminen painottuu omin käsin puuhaamiseen ja kokemiseen. Opastetuissa työpajoissa voi oppia esimerkiksi uusia kädentaitoja.

Aamulla etsiydymme aamiaisen kautta välinevarastoon. Tarjolla on laaja valikoima varusteita isoillekin ryhmille – maastopyöristä kävelysauvoihin. Päätämme itse kokeilla ensimmäistä kertaa liukulumikenkiä ja lähdemme tutustumaan alueeseen.

Polkuja ja retkeiltävää riittää. Metsäkartanon mailla on kolme eri luontopolkua, joista Yrttisuolla kulkeva luontopolku on osin esteetön. Ylä-Keyritty-järven ympäri kulkee 23 kilometriä pitkä retkeilyreitti Liimatan taival, jonka varrella on useampi laavu ja tulipaikka. Lisäksi Metsäkartanolta lähtevät reitit Pumpulikirkolle ja 25 kilometrin päässä sijaitsevaan Tiilikkajärven kansallispuistoon.

Sulan maan aikana voi lenkkeillä pururadalla. Talvisin metsässä ja jäällä kiertää ajettu vapaan ja perinteisen hiihtoväylä.

Liukulumikenkiä kokeilemassa

Noin 1,5 kilometrin päässä Metsäkartanon niemestä sijaitsee historiallinen metsäkämppä, joka toimii myös majoitustilana. Matkan varrella on turvekammi, jonne pistäydymme. Paikka on viimeisen päälle kodikas ja siisti. Perällä on iso laveri, jolla on rivissä myrskylyhtyjä. Ison tulisijan ympärille mahtuu istumaan puupölleille useampi retkeilijä, minkä lisäksi seiniä kiertävät istuinlaverit lampaantaljoineen.

Kammilla tapaamme myös Metsäkartanolla yöpyneen perheen, joka kertoo ihastuneensa paikkaan niin paljon, että käyvät siellä lomalla säännöllisesti. En yhtään ihmettele.

Metsäkämpälläkin voi majoittua yli 20 henkilöä.

Turvekammilla voi pysähtyä tekemään tulet.

Palaamme takaisin päärakennukselle lounastamaan, minkä jälkeen jatkamme pulkkamäkeen. Alueen harjumaastoon on pyhitetty talviriehumista varten oma mäki, joka tyydyttää vauhdinhimoisemmankin laskijan tarpeet.

Taivaan pilvistyessä kohti iltaa alamme pohtia päivällistä. Emme ole varmoja keittiön tarjoiluaikatauluista ja saavumme paikalle puoli tuntia myöhässä. Voihan nolous! Reipas keittiöhenkilökunta kantaa kuitenkin rivakasti tarjottavat takaisin pöytään. ”Ei meiltä lähdetä nälkäisinä!”, kuuluu vastaus.

Muutenkin tuntuu siltä, että olemme vain syöneet, retkeilleet, syöneet, retkeilleet ja syöneet taas… Mikä olisikaan sen parempaa lomailua! Kun nälkä yllättää, voit suunnata pieneltä seikkailultasi takaisin pöydän ääreen ja ruoka kannetaan eteesi valmiina. Ei pohjaan palaneita retkikeittimiä tai kalliita pussiruokia, vaan itse valmistettua lähi- ja luomuruokaa.

Ruokasalin tulisijassa räiskyvä elävä tuli rauhoittaa retkeilijän mielen.

Ryhmien ja yksittäisten matkailijoiden majoitus- ja ohjelmapalvelun lisäksi Metsäkartanolta löytyvät puitteet isojen juhlien ja kokousten järjestämiseen. Tällä hetkellä päärakennuksen toisessa päässä kokoustilassa istuu ryhmä kansainvälisen toiminnan nuoria suunnittelemassa vaihto-ohjelmia. Nuoret osallistuvat järjestelyihin koko prosessin ajan, minkä lisäksi ohjelmien kautta nuoret saavat käytännössä käsitystä maailmasta ja erilaisista ihmisistä. Myös tällä tavoin Metsäkartano pyrkii osaltaan tekemään maailmasta paremman paikan.

Kuuntelemassa ohjeistusta. Nuoret ovat itse mukana vaihto-ohjelmien suunnittelussa.

Savotta-rakennuksen aulaa

Visiittimme on tällä kertaa lyhyt, mutta myös lyhyet vierailut Metsäkartanolle ovat sopivan mittaisia. Yhtälailla täällä voisi viettää vaikka viikon. Seuraavalla kerralla ehkä sulan maan aikana.

Sillä seuraava kerta varmasti tulee.

Koordinaatit (ETRS-TM35FIN): N=7051570.298, E=577423.503