Patalahden lintutornit ja suojelualue Maaningalla

Oli niin kaunis syyskuinen alkuilta että kävin koirien kanssa Tuovilanlahden Pirunkirkolta tullessa hieman rentoutumassa ja reippailemassa Patalahdella.

Patalahti ja siihen laskeva Patajärvi ovat Maaningan kunnassa sijaitsevia kansainvälisesti arvokkaita lintualueita. Maaningan lintuvedet kuuluvat Natura 2000-verkostoon sekä niin sanottuihin Ramsar-kosteikoihin.

 Ruovikko kahisi iltatuulessa.

Ruovikko kahisi iltatuulessa.

Patalahti on matala, umpeenkasvava lahti Maaninkajärven luoteispäässä. Paikalla on Pohjois-Savon vankin järviruoikko. Ruoikoiden valtiaita ovat ruskosuohaukka, pulloon puhalteleva kaulushaikara ja säkättävä ruokokerttunen. Täällä voi hyvässä lykyssä nähdä kekomaisia talvipesiä rakentelevan piisaminkin. Eikä paikan arvoa vähennä myöskään se, että itse Magnus von Wright on vieraillut Patalahdella elokuussa 1856.

Paikalle löytää, kun ajaa Maaningalta Pielavedentietä (77) noin 9 kilometriä Pielavedelle päin ja hieman Viannankosken jälkeen kääntyy oikealle. Risteyksen tunnistaa kyltistä: ”Patalahden lintutorni”. Parkkipaikka on aivan tien tuntumassa. Samoilla sijoilla on myös opastetaulu.

Patalahden P-paikka on aivan Pielavedentien vieressä.

Patalahden P-paikka on aivan Pielavedentien vieressä.

Paikalla on useita lintutorneja. Tornit joilla kävin, olivat siistejä ja hyvässä kunnossa. Polulla oleviin avo-ojiin on tehty tukevat sillat. Huomasin, että niihin ja laavun penkkeihin oli panostettu: ne oli tehty oikeita ”puunauloja” apuna käyttäen. Eikä suinkaan ole käytetty kuuden tuuman rautanaulaa.

Laavun penkeissä on käytetty oikeita "nauloja".

Laavun penkeissä on käytetty oikeita ”nauloja”.

Kostealla kelillä kannattaa laittaa kumikengät jalkaan, koska polulla kulkiessa heinikko voi kastella lipposet. Polku kulkee alueen reunamilla käyden välillä viehättävästi metsän siimeksessä. Koko lenkille matkaa tulee 5,1 kilometriä.

Mukanamme pöristeli hetken aikaa paritteleva sudenkorentopariskunta – tarkempaa lajimääritystä varten en viitsinyt heitä alkaa senkummemmin häiritsemään…

Kurjet Patalahden yllä.

Kurjet Patalahden yllä.

Jos autojen melusaaste ei olisi ollut niin kuuluvaa ja olisi kuulunut vain kaislojen kahina ja talveen valmistautuvien lintujen huutelut, kesäilta olisi ollut täydellinen.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 7011564 E 509138

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.