Paimion luontopolkua kiertämässä

Paimion keskustasta noin kuuden kilometrin päässä Iso-Heikoisissa sijaitsee luontopolku. Monipuolisessa maastossa mutkitteleva lenkki on kaupungin infon mukaan neljä kilometriä pitkä, vaikka tuntuukin rutkasti pitemmältä.

paimio1

Polun alkupisteessä on merkillinen kivinen rakennus. Se on jäänne luontopolun alueella toimineesta turveperkuutehtaasta. Talon sisällä on pieni näyttely aiheesta.

Luontopolun alkupätkä etenee helpossa maastossa, jossa on pääosin suota ja lampia. Paikalta on aikoinaan nostettu turvetta oikein vaan urakalla ja työn jäljet näkyvät siellä yhä.

paimio2

paimio3

paimio4

Leppoisa kävely vaihtuu vaikeammaksi reitin puolivälin tienoilla. Alkaa nousu korkealle mäelle, jossa on näkötorni ja tulentekopaikka. Turve jalkojen alla muuttuu kovaksi kallioksi, joka on sateella takuulla vaarallisen liukasta.

Noin 90 metriin merenpinnasta nousevan kukkulan nimi on Kuhankuono. Sitä ei pidä sekoittaa seitsemän kunnan rajakiveen ja alueeseen Kurjenrahkan kansallispuistossa Turun toisella puolella.

paimio5

Tornin takana on komea pirunpelto ja outo kiviveistämön jäännös. Siellä on infokyltin mukaan nakuteltu käsin kivipaaseja noin vuonna 1910.

paimio6

paimio7

Maasto on tämän jälkeen muisto vain helposta ja leppoisasta kävelystä. Kalliot ja kivet tekevät kulkemisesta perin haastavaa. Huonokinttuisilla ei ole mitään asiaa polulle.

Reitin loppupäässä on parikin kummallisuutta. Yhteenkasvaneet männyt, 80-luvun lopulla tehty Korpelan korsu ja kaupan päälle vielä kääpiökuusi.

paimio8

paimio9

paimio10

paimio11

Kellotin syyskuussa kiertämämme reitin melkein minuutilleen kahteen tuntiin. Maasto on sen verran haastavaa, että aikaa kuluu enemmän kuin neljän kilometrin lenkille voisi kuvitella.

paimio13

Kartta. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 6709302, E 268409.

Juttu julkaistu alunperin Kaislatuuli-blogissa.

1 reply
  1. Tuomo
    Tuomo says:

    Tuo näkötorni on kyllä elämys – ei niinkään maisemien vaan ”hivenen” ajansyömien rakenteiden vuoksi. Pitää sanoa, että se on harvoja näkötorneja joihin kiipeäminen on oikeasti pelottanut. Onkohan sitä yhtään kunnostettu viimevuosina? Itse en ole siellä käynyt ainakaan pariin vuoteen, joten torni voi olla nykyään turvallisempi…

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.