Kosken pauhua Lieksanjoen melontareitillä

Lieksanjoen melontareitti alkaa läheltä Venäjän rajaa 500m ennen lakkautettua Kokkojärven rajavartioasemaa. Reitin varrella sopivia aloituspaikkoja ja lopetuspaikkoja on runsaasti ja jokainen voi valita itselleen sopivimman reitin mieltymystensä mukaan. Jos pitää erämaisesta järvimelonnasta voi meloa reitin alkuosan Matkalahteen saakka. Jos pitää kosken kuohuista voi retken aloittaa esimerkiksi Matkalahdesta.

Venäjältä laskeva Lieksanjoki alkuosaltaan sekä Ruunaanjärvi ovat osa Ruunaan luonnonsuojelualuetta ja maisemaltaan erämainen.

Lieksanjoki kulkee Ruunaan retkeilyalueen halki. Metsähallitus ylläpitää retkeilyaluetta ja siellä olevia laavuja, joita on suositun kalastuspaikan vuoksi runsaasti.

Koskiluokitukset Ruunaalla ovat I-III. Riippuen virtaamasta varsinkin Neitikosken stoppari ja Murrookoski ovat kokemattomalle melojalle vaikeita. Kokeneenkin melojan on syytä tarkastaa ne etukäteen.

Neitikosken stoppari

Neitikosken stoppari

Kävin kavereideni kanssa melomassa keväällä 2014 reitin parhaat koskipätkät. Talvi oli ollut todella vähäluminen ja virtaama oli toukokuun puolivälissä 120m3/s kun se saattaa runsaslumisen talven jälkeen olla jopa 200m3/s.
Ruunaa kuva 6

Lähdimme liikkeelle Matkalahdesta. Aluksi oli muutama kilometri reippaasti virtaavaa jokea ennen ensimmäistä helppoa koskea. Siinä sai taas talven jälkeen vähän tuntumaa ennen Haapavitjaa, joka on jo huomattavasti haasteellisempi suurten vinojen aaltojen takia. Haapavitjan jälkeen puskimme vastatuuleen Neitijärven yli ja saavuimme Neitikoskelle. Siellä varmistimme toisella kanootilla kosken alla kun laskin kaverini kanssa stopparin läpi.

Toisessa kanootissa oli kaksi suhteellisen kokematonta melojaa ja he jättivät suosiolla Neitikosken ja Murrookosken laskematta. Ennen yöpaikkaa oli vielä laskettavana helpohko Kattilakoski ja reitin vaikein koski Murrookoski.

Aamulla laskimme alas Siikakosken ja kuljetimme kanootit autolla takaisin Neitikoskelle. Laskimme uudestaan välin Neitikoski-Siikakoski ja jätimme kanootin Siikakosken alle veneluiskan lähelle. Vaatteiden vaihdon jälkeen kävelimme takaisin Neitikoskelle.

Ruunaa-kuva-10
Siikakosken jälkeen joki levenee järveksi. Koska meillä oli kuski käytössämme siirsimme kanootit lauantai-iltana autolla Siikakoskelta lähelle Niskalahtea. Vedimme kanootit maita pitkin läheiseltä metsäautotieltä tulvivalle ojalle, josta pääsi melomaan takaisin joelle.

Sunnuntaina meloimme vielä Niskalahdesta alaspäin kolme koskea ja lyhyen jokipätkän Ikosenlahteen.

Perjantaina sää oli tihkusateinen, tuulinen ja kylmä. Lauantaina sää kirkastui ja sunnuntaina alkoi tulla jo kuuma pitkähihaisessa märkäpuvussa.

Pitempi kertomus retkestä sekä videolinkkejä kypäräkameralla kuvaamiini videoihin löytyy Tervastulia-blogistani.

Kartta ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 7033774 E 672503

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.