Syksyn värejä Elovaaran ulkoilualueella Joensuussa

Kävin syyskuussa keittelemässä aamukahvit Elovaaran ulkoilualueella. Ulkoilualue on Hammaslahdessa noin 25 kilometriä Joensuusta etelään. Elovaaraan on helppo osata kun kääntyy VT6:lta kohti Rääkkylää ja muutama kilometri Hammaslahden kylän jälkeen kääntyy oikealle Lehtoniementielle. Sitä on matkaa reilu kilometri Luontopolun parkkipaikalle. Toinen parkkipaikka on Rääkkyläntien varrella ja sinne on tien varressa iso opastekyltti.

Elovaarassa on kaksi erillistä polkua, jotka voi kiertää erikseen tai yhdessä. Tällä kertaa kävin kiertämässä vain 1,5 kilometrin pituisen Luontopolun ja pysähdyin tulistelemaan Kontkasenlammen rannalle.

Sekä Luontopolun varrella, että Harjupolun varrella on laavut ja tulipaikat. Näistä Harjupolun tulipaikka on lähellä tietä ja polttopuita on yleensä aika vähän. Kontkasenlammelle on muutaman sadan metrin kävely ja ainakin tällä kertaa puuta oli riittävästi.

Elovaara kuva 1

Maasto Elovaarassa on jyrkkäpiirteistä ja alueelle ominaista ovat jopa yli 30 metriä syvät rehevät supat. Sekä maisemaltaan että geologialtaan arvokkaalla alueella on runsaasti monimuotoisuuden kannalta tärkeitä elinympäristöjä, kuten saniais- ja lehtokorpia. Puustoa luonnehtivat eri-ikäiset sekametsät ja 1950-luvulle jatkunut viljely näkyy vielä metsäniittyjen ja hakamaiden muodosssa.

Aamu oli puolipilvinen, joten en saanut kunnon kirkkaita ruskakuvia. Maassa ja puissakin alkoi olla jo mukavasti syksyn värejä. Katselin karpaloita, mutta ne olivat vielä osittain raakoja. Sen verran löysin kypsiä, että sain suun makeaksi.

Alunperin juttu on julkaistu Tervastulia-blogissani.

Kartta ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 6925278 E 651259

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *