Virmajärvi – Suomen itäisin piste ja EU:n mantereen itäisin piste

Kävin parin päivän hiihtoreissun Ilomantsissa Koitajoella. Sieltä kotiin lähtiessä poikkesin Suomen itäisimmässä pisteessä, joka on myös EU:n mantereen itäsin piste. Rajavyöhyke on Virmajärvellä rajattu niin, että järven rannassa voi vierailla ilman rajavyöhykelupaa katsomassa saaressa näkyvää itäpistettä.
itäpiste3
Rajamerkki III/277/577


Ilomantsin kunnan Hattuvaaran kylän Virmajärvellä on Suomen ja Euroopan unionin mantereen itäisin piste. Piste sijaitsee saaressa, joka on Virmajärven rannasta noin 150 metriä itään. Itäisimmän rajamerkin muodostavat Suomen sinivalkoinen ja Venäjän punavihreä rajapylväs, joiden välissä oleva valkoinen taitepistepaalu osoittaa rajan täsmällisen kulun.

Rajaviiva on rajankäyntiasiakirjoissa määritelty 0,1 metrin tarkkuudella. Valtakunnan raja tekee rajamerkissä 54 asteen mutkan. Rajan ylimalkainen kulku muuttuu koillisesta luoteeseen.

Paikka sijaitsee noin 70 km idempänä kuin Pietarin kaupunki. Itäisimmässä pisteessä yhtyy kaksi eri-ikäistä rajaosuutta, itäisimmän pisteen rajamerkistä pohjoiseen oleva rajaosuus on Stolbovan rauhassa (1617) Ruotsi Suomen ja Venäjän välille määritettyä rajaa. Rajamerkistä etelään oleva rajaosuus on Suomen talvisodan (1939-1940) jälkeen Moskovan rauhassa (13.3.1940) määritettyä valtakunnan rajaa.
(Lähde: Rajavartiolaitos)

Ohjeita ja karttoja vierailijoille löytyy täältä.

Kartta ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 6983724 E732908

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *